ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

На трагу (пише: Дејан Црномарковић)

Новак – један од оних који су се већ уписали у вечност

Лоше се осећам због догађаја у Мелбурну, јер су лоше све опције које су Новака Ђоковића одвеле у притвор уместо на тениске терене на којима је изградио себе као неприкосновену спортску величину. 

Мучнину ми увећавају непримерени, чак и одвратни, коментари дежурних мрзитеља на друштвеним мрежама, које скоро да је немогуће не видети.

Покушаћу да те баљезгарије не завреде више ни слово у овом тексту.

***   

Уколико посматрамо само суве чињенице држава Аустралија одобрила је Ђоковићу улазак у земљу и учешће на тениском турниру, уз изузеће од обавезне вакцинације, које је издато на основу лекарског уверења да је прележао болест у периоду који признаје закон те државе, а потом ставила ван снаге сопствени документ. То, ако је тачно (а изгледа да јесте), наводи на закључак да је у питању нешто баш труло у земљи кенгура, као и да разлози за агресивност према најбољем тенисеру света – нису из ове приче.

Са друге стране, до свега овога не би ни дошло да је Новак примио вакцину, која је медицински признато средство превенције против актуелне болести, а папир о обављеној вакцинацији је и неопходан документ за путовања по свету (знам то из личног искуства путујући којекуда у последње две године).

Новаково (као и свачије) приватно право је и да вакцину не прими, али то у време пандемије компликује живот, путовања свакако отежава или чак онемогућује, а подразумева и одговорност за евентуално угрожавање здравља других људи.

Потпуно сам уверен да је, због угледа и утицаја који има на планетарном нивоу, Новак вакцину требало да прими пред камерама медија и на тај начин стимулише и друге да то учине.

Наравно и то спада у домен само његових одлука.

Више пута сам, а нарочито у временима када је био жестоко нападан у домаћој јавности, објавио да Новака Ђоковића сматрам највећим живим Србином, због резултата које је постигао у спорту којим се бави и свега што је учинио на позитивном представљању своје земље у свету (нас који, стално или привремено, живимо далеко од домовине по њему препознају више него по имену државе из које потичемо).

За мене је највећи и сада, и посебно сада, када, неоправдано, али и својом недовољно промишљеном одлуком, пролази кроз тешкоће које сигурно није заслужио.

De facto, аустралијске власти су погрешиле јер су поступиле супротно сопственим законима и одлукама. Погрешили су и што ”тренирају строгоћу” на погрешном човеку, који заслужује посебан третман, баш због изузетних спортских резултата које је остварио на тениским теренима у тој држави претходних година.

Можда ће поједине заболети, али нисмо сви исти.

Разликујемо се по ономе што остављамо као траг сопственог животног учинка.

Овде се не ради о појединцу који се зове Новак Ђоковић, већ о једном од оних који су се већ уписали у вечност.

***

… и ваљда очекивано, док ово пишем Суд је пресудио у Новакову корист и пустио га на слободу.

Заправо Суд је пресудио да, с обзиром на приложену документацију, није било потребе за суђењем.

Чини се, по изјави коју је Новак дао чим му се пружила прилика, да ће и учествовати на турниру.

Волео бих да могу да се баш скроз обрадујем због оваквог расплета.

Не, не могу.

Остао сам заробљен у мислима о вирусу који нас је поразио.

О невидљивом – који нас је показао.

Ту, тамо, свуда!

One thought on “Новак – један од оних који су се већ уписали у вечност

  • Uz duzno postovanje pisca gornjeg texta…..ako se izuzme licnost Novaka Djokovica i javnog tretmana prema bilo kome, ko uziva toliku dozu prepoznatljivosti, misljenja sam da tu postoji vise aspekata sfere posmatranja i misljenja nepotkrepljenog znanjem. Pre svega, ako se uzme u obzir naucna osnova i medicinski aspekt ove posasti, sta god da je, onda bi trebalo da to bude mera ponasanja i metodike u borbi protiv toga necega….Receno je virus, ok…..ljudi su jako budno pratili misljenja strucnjaka, koji su prezentovani od medija, kao vrhunski… Tada je nastao fenomen, poznat kao dokazivanje teorija i tumacenja, gde takodje veliki deo poznatih naucnikam nikako nije moglo da potvrdi teoriju kolega….jednostavno su se podelila tumacenja teorija, a u nedostatku cinjenica. Ako vec na tom vrhunskom nivou dolazi do raskola, kako ocekivati od mase ljudi, koja nema veze sa zdravljem, sem da se panicno boji za sopstveno, da stvori jasnu sliku sta mu preti? Jos vece zlo, nesto sto je preskocilo vremenski period ispitivanja od nekoliko decenija i prezentovano kao cudo lek….u malim tankim spricicima, sa jaaako zvucnim imenom….mRNA. Krenulo se sa starcima i starackim domovima…danas vec dede mole, da im se spricne cudo unucetu od nepunih 10g. Sve ovo, potkrepljeno jakim medijalnim uticajem, je podelilo misljenja i Svet….socijalni razdor, pracen uzasnim demonstracijama sirom Sveta, sa zrtvama, ne zaboraviti…. Cemu i kome to sluzi, jos se ne moze sa sigurnoscu tvrditi. Ko se usudi, dobija titule razlicite zvucnosti….teoreticar zavera, antivakser, nehumani socijus, etc.
    Da li je Djokovic trebao da se usprica, ili ne, mora da bude njegova sopstvena odluka, a ne viza za putovanje po Svetu i uslov za ljudsku slobodu i alat aktuelne politike. Dan danas mi nije jasno, sa kojim pravom, neko kritikuje zbog odbijanja tzv vakcine, ako se mora potpisati, pre uspricavanja, da se skida svaka odgovornost sa med osoblja, koju istu injicira. Takodje, ako su izvrsena ispitivanja efikasnosti vektorskih vakcina i dokazano da nisu ni bolje ni gore od drugih, za koje je bar poznato, da ako ne koriste, ne mogu da se prenesu na nekoliko generacija, sa eventualnim posledicama, nisu u zapadnom svetu priznate kao vakcina protiv ovog necega.
    Eto toliko….ovo je samo moje razmisljanje, sa aspekta glupog, neukog coveka, koji cita ove lepote gore.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *