Novak – jedan od onih koji su se već upisali u večnost

Loše se osećam zbog događaja u Melburnu, jer su loše sve opcije koje su Novaka Đokovića odvele u pritvor umesto na teniske terene na kojima je izgradio sebe kao neprikosnovenu sportsku veličinu. 

Mučninu mi uvećavaju neprimereni, čak i odvratni, komentari dežurnih mrzitelja na društvenim mrežama, koje skoro da je nemoguće ne videti.

Pokušaću da te baljezgarije ne zavrede više ni slovo u ovom tekstu.

***   

Ukoliko posmatramo samo suve činjenice država Australija odobrila je Đokoviću ulazak u zemlju i učešće na teniskom turniru, uz izuzeće od obavezne vakcinacije, koje je izdato na osnovu lekarskog uverenja da je preležao bolest u periodu koji priznaje zakon te države, a potom stavila van snage sopstveni dokument. To, ako je tačno (a izgleda da jeste), navodi na zaključak da je u pitanju nešto baš trulo u zemlji kengura, kao i da razlozi za agresivnost prema najboljem teniseru sveta – nisu iz ove priče.

Sa druge strane, do svega ovoga ne bi ni došlo da je Novak primio vakcinu, koja je medicinski priznato sredstvo prevencije protiv aktuelne bolesti, a papir o obavljenoj vakcinaciji je i neophodan dokument za putovanja po svetu (znam to iz ličnog iskustva putujući kojekuda u poslednje dve godine).

Novakovo (kao i svačije) privatno pravo je i da vakcinu ne primi, ali to u vreme pandemije komplikuje život, putovanja svakako otežava ili čak onemogućuje, a podrazumeva i odgovornost za eventualno ugrožavanje zdravlja drugih ljudi.

Potpuno sam uveren da je, zbog ugleda i uticaja koji ima na planetarnom nivou, Novak vakcinu trebalo da primi pred kamerama medija i na taj način stimuliše i druge da to učine.

Naravno i to spada u domen samo njegovih odluka.

Više puta sam, a naročito u vremenima kada je bio žestoko napadan u domaćoj javnosti, objavio da Novaka Đokovića smatram najvećim živim Srbinom, zbog rezultata koje je postigao u sportu kojim se bavi i svega što je učinio na pozitivnom predstavljanju svoje zemlje u svetu (nas koji, stalno ili privremeno, živimo daleko od domovine po njemu prepoznaju više nego po imenu države iz koje potičemo).

Za mene je najveći i sada, i posebno sada, kada, neopravdano, ali i svojom nedovoljno promišljenom odlukom, prolazi kroz teškoće koje sigurno nije zaslužio.

De facto, australijske vlasti su pogrešile jer su postupile suprotno sopstvenim zakonima i odlukama. Pogrešili su i što ”treniraju strogoću” na pogrešnom čoveku, koji zaslužuje poseban tretman, baš zbog izuzetnih sportskih rezultata koje je ostvario na teniskim terenima u toj državi prethodnih godina.

Možda će pojedine zaboleti, ali nismo svi isti.

Razlikujemo se po onome što ostavljamo kao trag sopstvenog životnog učinka.

Ovde se ne radi o pojedincu koji se zove Novak Đoković, već o jednom od onih koji su se već upisali u večnost.

***

… i valjda očekivano, dok ovo pišem Sud je presudio u Novakovu korist i pustio ga na slobodu.

Zapravo Sud je presudio da, s obzirom na priloženu dokumentaciju, nije bilo potrebe za suđenjem.

Čini se, po izjavi koju je Novak dao čim mu se pružila prilika, da će i učestvovati na turniru.

Voleo bih da mogu da se baš skroz obradujem zbog ovakvog raspleta.

Ne, ne mogu.

Ostao sam zarobljen u mislima o virusu koji nas je porazio.

O nevidljivom – koji nas je pokazao.

Tu, tamo, svuda!

You may also like...

1 Response

  1. Dragan Grbic kaže:

    Uz duzno postovanje pisca gornjeg texta…..ako se izuzme licnost Novaka Djokovica i javnog tretmana prema bilo kome, ko uziva toliku dozu prepoznatljivosti, misljenja sam da tu postoji vise aspekata sfere posmatranja i misljenja nepotkrepljenog znanjem. Pre svega, ako se uzme u obzir naucna osnova i medicinski aspekt ove posasti, sta god da je, onda bi trebalo da to bude mera ponasanja i metodike u borbi protiv toga necega….Receno je virus, ok…..ljudi su jako budno pratili misljenja strucnjaka, koji su prezentovani od medija, kao vrhunski… Tada je nastao fenomen, poznat kao dokazivanje teorija i tumacenja, gde takodje veliki deo poznatih naucnikam nikako nije moglo da potvrdi teoriju kolega….jednostavno su se podelila tumacenja teorija, a u nedostatku cinjenica. Ako vec na tom vrhunskom nivou dolazi do raskola, kako ocekivati od mase ljudi, koja nema veze sa zdravljem, sem da se panicno boji za sopstveno, da stvori jasnu sliku sta mu preti? Jos vece zlo, nesto sto je preskocilo vremenski period ispitivanja od nekoliko decenija i prezentovano kao cudo lek….u malim tankim spricicima, sa jaaako zvucnim imenom….mRNA. Krenulo se sa starcima i starackim domovima…danas vec dede mole, da im se spricne cudo unucetu od nepunih 10g. Sve ovo, potkrepljeno jakim medijalnim uticajem, je podelilo misljenja i Svet….socijalni razdor, pracen uzasnim demonstracijama sirom Sveta, sa zrtvama, ne zaboraviti…. Cemu i kome to sluzi, jos se ne moze sa sigurnoscu tvrditi. Ko se usudi, dobija titule razlicite zvucnosti….teoreticar zavera, antivakser, nehumani socijus, etc.
    Da li je Djokovic trebao da se usprica, ili ne, mora da bude njegova sopstvena odluka, a ne viza za putovanje po Svetu i uslov za ljudsku slobodu i alat aktuelne politike. Dan danas mi nije jasno, sa kojim pravom, neko kritikuje zbog odbijanja tzv vakcine, ako se mora potpisati, pre uspricavanja, da se skida svaka odgovornost sa med osoblja, koju istu injicira. Takodje, ako su izvrsena ispitivanja efikasnosti vektorskih vakcina i dokazano da nisu ni bolje ni gore od drugih, za koje je bar poznato, da ako ne koriste, ne mogu da se prenesu na nekoliko generacija, sa eventualnim posledicama, nisu u zapadnom svetu priznate kao vakcina protiv ovog necega.
    Eto toliko….ovo je samo moje razmisljanje, sa aspekta glupog, neukog coveka, koji cita ove lepote gore.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.