ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

На трагу (пише: Дејан Црномарковић)

Паланачка „Игра престола“

Неће бити нових странака у владајућој коалицији у Смедеревској Паланци, као што се причало минулих недеља, него ће недавно смењена мањинска фракција у оквиру локалног огранка Српске напредне странке, здушно, дисциплиновано и са искреном политичком љубављу подржавати актуелно општинско руководство које чини комплетна коалиција СНС-ПС-ПУПС-НС.

То је резултат активности новог СНС-координатора задуженог за „случај Паланка“, који је послат из престонице да устроји бесне губитнике (који су током последња два месеца  вређали, претили, па чак и тукли) и покаже им прихватљиви „правац кретања“ или излазна врата из страначких просторија и чланства.

Овакав епилог (ако је то заиста тачка на И) у контексту вишемесечне нестабилне политичке ситуације у општини, могли би да третирамо као добру вест. То би значило да је завршена паланачка „Игра престола“ и сада би легално изабрана власт морала да се ухвати у коштац са нагомиланим проблемима.

Лично, не бих се баш кладио на искрену верност и дужи опстанак те старе-нове политичке љубави, али о томе нека размишљају актери на политичкој сцени.

Уз то, намеће се и питање како ће се, у новонасталој „кохабитацији“, локална власт па и координатор, односити према аферама које су у међувремену преко медија „испливале“ у јавност, а директно су повезане са бившим општинским функционерима.

Но, чињеница је, да би неко добио рат – неко мора и да га изгуби. И тај неко мора да призна и потпише пораз.

Зато овакав епилог заправо представља лабудову песму групације окупљене око претходног руководства општине и њихову елиминацију из сфере одлучивања, а наредни логичан потез партијског координатора морао би да буде избор нових страначких повереника. Неозбиљно би било да они који су смењени од стране својих најближих сарадника и партијских колега, што је практично аминовао и врх њихове странке, буду прихватљиви за обављање значајнијих политичких послова – од простог подизања руку и обезбеђивања већине на наредним седницама Скупштине општине.

Са друге стране, веома изненађујуће је да је политички искуснија паланачка опозиција прилично немо пратила завршницу овог унутарпартијског СНС обрачуна и није из тога ништа профитирала. Било је, додуше, њиховог значајнијег учешћа у смењивању, односно устоличавању општинске власти, али не и видљивих озбиљнијих покушаја да се власт преузме.

Елем, ако је дириговано смиривање страсти у владајућој коалицији, као и релаксирано учешће опозиције у минулим дешавањима, заправо прикупљање енергије и припрема за надолазећу кампању за председничке а вероватно и ванредне парламентарне изборе, нема дилеме да нас чека бурних и политички напетих шездесетак дана.

Биће то време звучне демагогије, лажних обећања, прозивки, препуцавања, па чак и отворене мржње.

И на тим изборима, као и много пута раније, сигуран добитак „победника“ биће власт над економски уништеним становништвом у држави нерешених кључних политичких питања.

Чак и то биће довољан разлог да стварни живот стане и сви постанемо актери у још једном трагикомичном ријалитију.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *