Pisma čitalaca: DECA – VIŠAK 21. VEKA

Početkom 20. veka Srbija se borila za što više dece, naročito posle Velikog rata. Radilo se na duhovnoj i telesnoj kulturi, otvarana su SOKOLSKA DRUŠTVA, insistiralo se na lepom vaspitanju. Posle drugog svetskog rata to se nastavilo sa PIONIRIMA, IZVIĐAČIMA, GORANIMA, FERIJALCIMA, SEKCIJAMA, SPORTSKIM KLUBOVIMA, DEČIJIM I OMLADINSKIM ORGANIZACIJAMA.

Krajem 20. veka se sve to izgubilo. Političari su preko medija okrivili roditelje i plasirali su jednu sramnu rečenicu: „SVE IDE IZ PORODICE“.  Tom rečenicom država već 30 godina pravda svoj nerad i nebrigu  o deci, roditeljima i porodici.

Osnovni ljudski instikti su potreba za vazduhom, vodom i IGROM. Gde nam se deca igraju? Parkići su u bogatijim gradovima Srbije uređeni kao i tereni za sport. U siromašnijim su zapušteni ili ne postoje. Sprave i rekviziti su napravljene kao i kompjuter za individualnu igru. Po školama nema sekcija, volonterizma, sporta. Sekcije su retke ali nisu obavezne i koristi ih veoma mali broj dece. Decu moramo da učimo da se svi druže između sebe, da zajedno, grupno, dolaze do rešenja i tako se duhovno uzdižu. Zatim ide volonterizam, briga za drugog, sređivanje okruženja, oplemenjivanje okoline. Sport je treća važna disciplina. Sport isključivo masovan. Sva deca moraju da se igraju, vežbaju i sve to besplatno o trošku države i lokalne samouprave, a tek oni najbolji idu u klubove i tamo se bave vrhunskim sportom. Zvezda i Partizan dobijaju ogroman novac od države da bi kupovali i plaćali decu iz Afrike i Južne Amerike, dok za našu decu se stalno nalaze opravdanja kako para nema. Za to vreme bolesnu decu lečimo SMS porukama.

Posledica rasturene porodice, trke za novcem, nametanje čoveku da mora da ima mobilni, automobil, nameštaj, markiranu garderobu, da ide na more, planinu, NET…, dovelo je do toga da DECA budu SKUPA da ne budu prioritet i roditelji se nesvesno odriču dece u korist nametnutog konformizma. Od sledeće godine u Srbiji broj novo rođene dece će pasti ispod 60 hiljada što je neverovatno i više nego zabrinjavajuće. Preko 50 odsto porodica koje imaju decu su porodice sa samo jednim detetom.

Srbija mora da skupi sve pismeno i nepismeno što razume problem i okupi nas sve na jedno mesto. Vlast, opozicija, institucije, NVO, roditeljska udruženja, da se napravi nacionalna strategija za decu i omladinu. Od 0- 26 godina. Tako da ma ko da bude na vlasti mora da poštuje ovaj plan i program brige o deci i omladini ili ćemo doći do zaključka da je ovo stanje normalno i da su DECA VIŠAK 21. VEKA

 

NIKOLA NIKOLIĆ, RODITELj

Smederevska Palanka

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *