ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Писма читалаца

Писма читалаца: ПОЛИТИКА ШТЕДЊЕ – ВЕЛИКИ ПРОМАШАЈ

slika12Поштовани пријатељи, политички истомишљеници и неистомишљеници, политика штедње и њен модел опоравка који је актуелан у Републици Србији, чији је главни протагониста СНС, показао се у многим деловима света као велики промашај.

Наиме, таква политика најпре мора пратити правно и економско утемељење које би омогућило сврсисходну примену исте за економски и привредни опоравак. Наш премијер у својим говорима се често позива на капиталистички модел Немачке не правећи институционалне разлике између две земље. Челници ове Владе врше индоктринацију јавности по сваком питању. У економији постоји и политика повећане потрошње као мера изласка привреде из рецесионог краха, а за коју они не желе да чују, јер не верују у политику „лако ћемо“. Потезе Грчке власти означавају као могућност оживљавања социјализма и на њему заснованог привредног модела што је једно примитивно схватање и политике и економије као такве…

Зашто се не би сетили идеја робног егалитаризма и на таквој основи покушали учинити нешто за своју земљу,а не усађујући народу свест о политичком егалитаризму у једној демократској држави???

У сваком облику друштвеног живота присутна је све више негативна селекција и морални хазард и то према онима који из неких себи оправданих разлога ову политику СНС-а сматрају некомпетентном и неконзистентном.

***

Влада Републике Србије жели неолиберални капитализам и функционисање по диригенцијама, затим не показује приврженост парламентарној и конституционалној демократији,већ промовише солипсизам као идеолошки правац о постојању једне утицајне личности у једној европској држави, затим сматра да сви политички неистомишљеници морају бити таоци империјалистичког захвата СНС-а, противи се социјализму и систему самоуправљања о коме мало зна,а дистрибуира робовласничко друштво и феудализам, не презентује мере опоравка националне економије, већ мере штедње које воде ка болесној економији и очувању интереса ужег круга империје, залаже се за слободу говора,мишљења и медија, а укида сваку емисију која има критику о империји СНС-а, уводи оптимистички став о напретку у блиској будућности истовремено заступајући песимистички став о сопственој успешности онога чија је будућност по питању успеха неизвесна и на крају ја очекујем да се Србија као држава са територијалним интегритетом и суверенитетом нађе на тендеру за приватизацију са све грађанима што је веома реално за очекивати с обзиром на политику премијера….

***

Највећа демагогија свих времена јесте СНС. Довољно је само вратити се 15 година назад и онда се може закључити да се овако иступање „реконструисаних лидера 90-их“ очекивало. Да ли је могуће да неко може веровати у реформски опоравак на овај начин? Ако мало укључимо мозак можемо видети о каквом економском апсурду је реч.

Ево и примера: смањити плату једном раднику са ССС за 10 одсто и смањти плату гувернеру за 10 одсто и при томе изговорити како сви сносимо исти терет… Раднику, ако има 40.000 плату што је реткост, одузеће 4.000 динара, а гувернеру 55.300 динара, што је 10 одсто од 553.000 динара колика је плата гувернера.

Погледајте ово сад: терет на име смањења гувернеру је већи од почетног износа плате обичног радника, што би по мени значило да би радник који „крампа“ дан-ноћ  требао бити изузет из оваквог процеса реформи. Друго тумачење каже: смањењем плате радника са ССС они цепају део његових услова егзистенције, док гувернеру опет преостаје велика количина новца за луксузан живот. Оваквих примера је много у структури напредњачких редова које ја као дипл. економиста лако тумачим, а тешко прихватам, као и остали грађани Републике Србије.

 

Никола Пајић

Смедеревска Паланка

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *