Pisma čitalaca: POLITIKA ŠTEDNJE – VELIKI PROMAŠAJ

slika12Poštovani prijatelji, politički istomišljenici i neistomišljenici, politika štednje i njen model oporavka koji je aktuelan u Republici Srbiji, čiji je glavni protagonista SNS, pokazao se u mnogim delovima sveta kao veliki promašaj.

Naime, takva politika najpre mora pratiti pravno i ekonomsko utemeljenje koje bi omogućilo svrsishodnu primenu iste za ekonomski i privredni oporavak. Naš premijer u svojim govorima se često poziva na kapitalistički model Nemačke ne praveći institucionalne razlike između dve zemlje. Čelnici ove Vlade vrše indoktrinaciju javnosti po svakom pitanju. U ekonomiji postoji i politika povećane potrošnje kao mera izlaska privrede iz recesionog kraha, a za koju oni ne žele da čuju, jer ne veruju u politiku „lako ćemo“. Poteze Grčke vlasti označavaju kao mogućnost oživljavanja socijalizma i na njemu zasnovanog privrednog modela što je jedno primitivno shvatanje i politike i ekonomije kao takve…

Zašto se ne bi setili ideja robnog egalitarizma i na takvoj osnovi pokušali učiniti nešto za svoju zemlju,a ne usađujući narodu svest o političkom egalitarizmu u jednoj demokratskoj državi???

U svakom obliku društvenog života prisutna je sve više negativna selekcija i moralni hazard i to prema onima koji iz nekih sebi opravdanih razloga ovu politiku SNS-a smatraju nekompetentnom i nekonzistentnom.

***

Vlada Republike Srbije želi neoliberalni kapitalizam i funkcionisanje po dirigencijama, zatim ne pokazuje privrženost parlamentarnoj i konstitucionalnoj demokratiji,već promoviše solipsizam kao ideološki pravac o postojanju jedne uticajne ličnosti u jednoj evropskoj državi, zatim smatra da svi politički neistomišljenici moraju biti taoci imperijalističkog zahvata SNS-a, protivi se socijalizmu i sistemu samoupravljanja o kome malo zna,a distribuira robovlasničko društvo i feudalizam, ne prezentuje mere oporavka nacionalne ekonomije, već mere štednje koje vode ka bolesnoj ekonomiji i očuvanju interesa užeg kruga imperije, zalaže se za slobodu govora,mišljenja i medija, a ukida svaku emisiju koja ima kritiku o imperiji SNS-a, uvodi optimistički stav o napretku u bliskoj budućnosti istovremeno zastupajući pesimistički stav o sopstvenoj uspešnosti onoga čija je budućnost po pitanju uspeha neizvesna i na kraju ja očekujem da se Srbija kao država sa teritorijalnim integritetom i suverenitetom nađe na tenderu za privatizaciju sa sve građanima što je veoma realno za očekivati s obzirom na politiku premijera….

***

Najveća demagogija svih vremena jeste SNS. Dovoljno je samo vratiti se 15 godina nazad i onda se može zaključiti da se ovako istupanje „rekonstruisanih lidera 90-ih“ očekivalo. Da li je moguće da neko može verovati u reformski oporavak na ovaj način? Ako malo uključimo mozak možemo videti o kakvom ekonomskom apsurdu je reč.

Evo i primera: smanjiti platu jednom radniku sa SSS za 10 odsto i smanjti platu guverneru za 10 odsto i pri tome izgovoriti kako svi snosimo isti teret… Radniku, ako ima 40.000 platu što je retkost, oduzeće 4.000 dinara, a guverneru 55.300 dinara, što je 10 odsto od 553.000 dinara kolika je plata guvernera.

Pogledajte ovo sad: teret na ime smanjenja guverneru je veći od početnog iznosa plate običnog radnika, što bi po meni značilo da bi radnik koji „krampa“ dan-noć  trebao biti izuzet iz ovakvog procesa reformi. Drugo tumačenje kaže: smanjenjem plate radnika sa SSS oni cepaju deo njegovih uslova egzistencije, dok guverneru opet preostaje velika količina novca za luksuzan život. Ovakvih primera je mnogo u strukturi naprednjačkih redova koje ja kao dipl. ekonomista lako tumačim, a teško prihvatam, kao i ostali građani Republike Srbije.

 

Nikola Pajić

Smederevska Palanka

 

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.