Pisma redakciji: DIS NE UPLAĆUJE DOPRINOSE… (5)

Šok saznanje, na šalteru PIO-FONDA, službenica proverom podataka o uplaćenim doprinosima kod mog poslodavca kompanije DIS vidi da mi ta ista kompanija, nije uplatila ni dana radnog staža.

Šokiran, u neverici, molim je da opet proveri. Možda je došlo do neke greške. Međutim gospođa sa druge strane šaltera ponavlja: „Gospodine DIS vam nije uplatio ni jedan, jedini dan radnog staža. Jeste me sad dobro čuli?“. Pitam je da li je to moguće, ona odgovara: „Po zakonu nije. Idite kod našeg pravnika, ovde nešto smrdi, tačnije nije u redu“. Dok sam sedeo i čekao ispred kancelarije pravnika PIO-FONDA bio sam u neverici i opet u glavi vraćao film, tj. razgovor sa službenicom. U tim mislima dolazim do zaključka, ma sigurno je pogrešila, nije znala dobro da protumači listing. Najzad ulazim u kancelariju pravnika, predočavam šta mi je službenica rekla, dajem na uvid listing i ličnu kartu. Pravnik učitava moje podatke, onda malo duže zuri u monitor, vrti glavom, cokće i u jednom momentu podiže glavu i kaže: „Gospodine ovde nešto smrdi, ovo nije moguće i u ovom vašem slučaju je očigledno grubo prekršen zakon“.

Nestrpljivo mu kažem da nisam ja do sada radio kod „Mike na ćošku“ pa da mi ne uplati radni staž, ja radim u najvećoj srpskoj domaćoj kompaniji. On mi odgovara: „Tako je gospodine, evidencija ne laže a moj vam je savet da rešite taj problem dok ste u radnom odnosu, kod vašeg sadašnjeg poslodavca tj. kompaniji DIS“.

Pravnik PIO-FONDA se i dalje pita da li je ovo moguće, kaže mi da je u ovom slučaju na najgrublji mogući način kršen zakon godinama unazad i da kako znam i umem ovu stvar isteram na čistac. Dodaje još da bi zakon trebalo da bude za sve isti što u ovom slučaju očigledno nije.

 

Ivica Kostić

(autor je predsednik Samostalnog sindikata u kompaniji DIS)

You may also like...

1 Response

  1. Jelena kaže:

    S obzirom da se bavim kadrovskim poslovima (ne u DIS-u) i da svakodnevno dozivljavam da dolaze radnici koji tvrde da im nismo platili doprinose, verujem da je ovde slucaj kao i kod nas. U velikim kompanijama sa ogromnim brojem radnika je sve komplikovanije i duze traje. Postoji mogucnost da jos uvek nije prosao M4 za tu godinu, pa se staz ne vidi u PIO, a inace je placen.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.