ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Писма читалаца

Писма редакцији: ДИС НЕ УПЛАЋУЈЕ ДОПРИНОСЕ… (5)

Шок сазнање, на шалтеру ПИО-ФОНДА, службеница провером података о уплаћеним доприносима код мог послодавца компаније ДИС види да ми та иста компанија, није уплатила ни дана радног стажа.

Шокиран, у неверици, молим је да опет провери. Можда је дошло до неке грешке. Међутим госпођа са друге стране шалтера понавља: „Господине ДИС вам није уплатио ни један, једини дан радног стажа. Јесте ме сад добро чули?“. Питам је да ли је то могуће, она одговара: „По закону није. Идите код нашег правника, овде нешто смрди, тачније није у реду“. Док сам седео и чекао испред канцеларије правника ПИО-ФОНДА био сам у неверици и опет у глави враћао филм, тј. разговор са службеницом. У тим мислима долазим до закључка, ма сигурно је погрешила, није знала добро да протумачи листинг. Најзад улазим у канцеларију правника, предочавам шта ми је службеница рекла, дајем на увид листинг и личну карту. Правник учитава моје податке, онда мало дуже зури у монитор, врти главом, цокће и у једном моменту подиже главу и каже: „Господине овде нешто смрди, ово није могуће и у овом вашем случају је очигледно грубо прекршен закон“.

Нестрпљиво му кажем да нисам ја до сада радио код „Мике на ћошку“ па да ми не уплати радни стаж, ја радим у највећој српској домаћој компанији. Он ми одговара: „Тако је господине, евиденција не лаже а мој вам је савет да решите тај проблем док сте у радном односу, код вашег садашњег послодавца тј. компанији ДИС“.

Правник ПИО-ФОНДА се и даље пита да ли је ово могуће, каже ми да је у овом случају на најгрубљи могући начин кршен закон годинама уназад и да како знам и умем ову ствар истерам на чистац. Додаје још да би закон требало да буде за све исти што у овом случају очигледно није.

 

Ивица Костић

(аутор је председник Самосталног синдиката у компанији ДИС)

One thought on “Писма редакцији: ДИС НЕ УПЛАЋУЈЕ ДОПРИНОСЕ… (5)

  • S obzirom da se bavim kadrovskim poslovima (ne u DIS-u) i da svakodnevno dozivljavam da dolaze radnici koji tvrde da im nismo platili doprinose, verujem da je ovde slucaj kao i kod nas. U velikim kompanijama sa ogromnim brojem radnika je sve komplikovanije i duze traje. Postoji mogucnost da jos uvek nije prosao M4 za tu godinu, pa se staz ne vidi u PIO, a inace je placen.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *