ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Политика

27. седница Скупштине општине: УСВОЈЕН РЕБАЛАНС БУЏЕТА ЗА 2014.

DSC06775На 27. седници Скупштине општине Смедеревска Паланка већином гласова усвојени су Извештај о извршењу буџета Општине Смедеревска Паланка у протеклом шестомесечном периоду, и Предлог ребаланса буџета Општине за 2014.

Седницу је прокоментарисао председник Скупштине општине Славољуб Ђурић.

-Овде се чуло доста примедби у вези са извршењем буџета, и у вези са предложеним и усвојеним ребалансом – рекао је Ђурић. – Ни ми нисмо задовољни извршењем буџета у првих шест месеци ове године. Са друге стране, на овој седници није поменуто да су одређене околности допринеле да извршење буџета буде нешто слабије од очекиваног. Буџет Општине Смедеревска Паланка има три кључна прихода – трансфер средстава из Републике, део пореза на зараде и порезе и накнаде од грађана и привреде у Паланци. Када је реч о ова последња два, кључна извора прихода, најпре приход од пореза на зараде је знатно смањен. Још приликом усвајања буџета било је познато да је Република за 20 процената умањила средства која од пореза на зараде иду локалним самоуправама. Та средства сада иду у Републику, тако да ћемо ми бити ускраћени за око 80 милиона динара по том основу. Дошло је и до још већег пада у приходима од пореза на зараде, јер је, као што је познато, дошло до ограничења зарада. Такође, због све већих тешкоћа и у приватном сектору дошло је и до смањења броја запослених, а то је за последицу имало и пад прихода од пореза на зараде.

Председник СО указао је да су приходи смањени и од пореза на имовину, накнади и такси.

-И на територији наше општине, и у целој држави, имамо веома тешку економску ситуацију – нагласио је Ђурић. – Дуговања грађана су огромна и када је реч о потраживањима јавних предузећа. Грађани дугују око 150 милиона, за утрошену воду. Ми предузимамо одређене мере, како бисмо повећали наплату, међутим морамо да будемо свесни ситуације да грађани у много случајева нису у ситуацији да своје обавезе измире, или то чине све теже.

Ђурић је нагласио да када је реч о трошењу средстава у протеклом шестомесечном периоду, ту није било примедби ни од одборника опозиције.

-Значи, овде се доста рестриктивно ради и измирују се оне обавезе које више од деценије и по нису измириване – рекао је председник Скупштине општине. – Ево, нас је задесило то да те дугове морамо да платимо, а уз то морамо и да одржимо функционисање свих јавних предузећа и установа и свих служби на територији ове општине.

Ђурић је напоменуо да је проширена мрежа предшколских установа, и да актуелно општинско руководство сматра да улагање у децу никада није скупо.

Председник Скупштине општине посебно је прокоментарисао расправу која се водила о Предлогу ребаланса буџета.

-Доста прашине се дигло у вези са тим дуговањима за електричну енергију, како јавних предузећа и установа, тако и локалне самоуправе – наставио је Ђурић. – Дуговања јесу велика, али ови дугови су дугогодишњи.

Председник СО је поновио да није могуће да поменути вишедеценијски дугови одједном буду плаћени, да је Општина затражила репрограм, и сада се чека да уговор који је општина потписала (у коме су прихваћени сви услови ЕПС-а) ускоро буде потписан. Рабаланс буџета предвиђа отплату поменутих дугова током наредна четири месеца.

На овој седници, усвојена је Одлука о изменама Одлуке о локалним комуналним таксама, Одлука о одређивању локације за одлагање грађевинског и нешкодљивог отпада на територији Општине Смедеревска Паланка, а, као што је поменуто, усвојене су измене и допуне статута или програма рада јавних предузећа и установа чији је оснивач Скупштина општине.

Слободан Тошић, досадашњи в.д. директора Културног центра именован је за директора ове установе. Уместо Уроша Миловановића, досадашњег в.д. директора ЈКП „Паланка Сервис“, који је поднео оставку, за новог вршиоца дужности директора именован је Александар Кабић.

Уместо в.д. директора ЈКП „Пијаце, зеленило и чистоћа“, Слађане Кузмановић, која је такође поднела оставку, нови в.д. директора биће Милан Станичић, економиста, а уместо Александра Николића, професора историје који је до подношења оставке обављао функцију в.д. директора Историјског архива „Верослава Вељашевић“, убудуће ће ову функцију, такође у в.д. статусу, обављати Добрица Танасковић, професор географије.

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *