27. sednica Skupštine opštine: USVOJEN REBALANS BUDŽETA ZA 2014.

DSC06775Na 27. sednici Skupštine opštine Smederevska Palanka većinom glasova usvojeni su Izveštaj o izvršenju budžeta Opštine Smederevska Palanka u proteklom šestomesečnom periodu, i Predlog rebalansa budžeta Opštine za 2014.

Sednicu je prokomentarisao predsednik Skupštine opštine Slavoljub Đurić.

-Ovde se čulo dosta primedbi u vezi sa izvršenjem budžeta, i u vezi sa predloženim i usvojenim rebalansom – rekao je Đurić. – Ni mi nismo zadovoljni izvršenjem budžeta u prvih šest meseci ove godine. Sa druge strane, na ovoj sednici nije pomenuto da su određene okolnosti doprinele da izvršenje budžeta bude nešto slabije od očekivanog. Budžet Opštine Smederevska Palanka ima tri ključna prihoda – transfer sredstava iz Republike, deo poreza na zarade i poreze i naknade od građana i privrede u Palanci. Kada je reč o ova poslednja dva, ključna izvora prihoda, najpre prihod od poreza na zarade je znatno smanjen. Još prilikom usvajanja budžeta bilo je poznato da je Republika za 20 procenata umanjila sredstva koja od poreza na zarade idu lokalnim samoupravama. Ta sredstva sada idu u Republiku, tako da ćemo mi biti uskraćeni za oko 80 miliona dinara po tom osnovu. Došlo je i do još većeg pada u prihodima od poreza na zarade, jer je, kao što je poznato, došlo do ograničenja zarada. Takođe, zbog sve većih teškoća i u privatnom sektoru došlo je i do smanjenja broja zaposlenih, a to je za posledicu imalo i pad prihoda od poreza na zarade.

Predsednik SO ukazao je da su prihodi smanjeni i od poreza na imovinu, naknadi i taksi.

-I na teritoriji naše opštine, i u celoj državi, imamo veoma tešku ekonomsku situaciju – naglasio je Đurić. – Dugovanja građana su ogromna i kada je reč o potraživanjima javnih preduzeća. Građani duguju oko 150 miliona, za utrošenu vodu. Mi preduzimamo određene mere, kako bismo povećali naplatu, međutim moramo da budemo svesni situacije da građani u mnogo slučajeva nisu u situaciji da svoje obaveze izmire, ili to čine sve teže.

Đurić je naglasio da kada je reč o trošenju sredstava u proteklom šestomesečnom periodu, tu nije bilo primedbi ni od odbornika opozicije.

-Znači, ovde se dosta restriktivno radi i izmiruju se one obaveze koje više od decenije i po nisu izmirivane – rekao je predsednik Skupštine opštine. – Evo, nas je zadesilo to da te dugove moramo da platimo, a uz to moramo i da održimo funkcionisanje svih javnih preduzeća i ustanova i svih službi na teritoriji ove opštine.

Đurić je napomenuo da je proširena mreža predškolskih ustanova, i da aktuelno opštinsko rukovodstvo smatra da ulaganje u decu nikada nije skupo.

Predsednik Skupštine opštine posebno je prokomentarisao raspravu koja se vodila o Predlogu rebalansa budžeta.

-Dosta prašine se diglo u vezi sa tim dugovanjima za električnu energiju, kako javnih preduzeća i ustanova, tako i lokalne samouprave – nastavio je Đurić. – Dugovanja jesu velika, ali ovi dugovi su dugogodišnji.

Predsednik SO je ponovio da nije moguće da pomenuti višedecenijski dugovi odjednom budu plaćeni, da je Opština zatražila reprogram, i sada se čeka da ugovor koji je opština potpisala (u kome su prihvaćeni svi uslovi EPS-a) uskoro bude potpisan. Rabalans budžeta predviđa otplatu pomenutih dugova tokom naredna četiri meseca.

Na ovoj sednici, usvojena je Odluka o izmenama Odluke o lokalnim komunalnim taksama, Odluka o određivanju lokacije za odlaganje građevinskog i neškodljivog otpada na teritoriji Opštine Smederevska Palanka, a, kao što je pomenuto, usvojene su izmene i dopune statuta ili programa rada javnih preduzeća i ustanova čiji je osnivač Skupština opštine.

Slobodan Tošić, dosadašnji v.d. direktora Kulturnog centra imenovan je za direktora ove ustanove. Umesto Uroša Milovanovića, dosadašnjeg v.d. direktora JKP „Palanka Servis“, koji je podneo ostavku, za novog vršioca dužnosti direktora imenovan je Aleksandar Kabić.

Umesto v.d. direktora JKP „Pijace, zelenilo i čistoća“, Slađane Kuzmanović, koja je takođe podnela ostavku, novi v.d. direktora biće Milan Staničić, ekonomista, a umesto Aleksandra Nikolića, profesora istorije koji je do podnošenja ostavke obavljao funkciju v.d. direktora Istorijskog arhiva „Veroslava Veljašević“, ubuduće će ovu funkciju, takođe u v.d. statusu, obavljati Dobrica Tanasković, profesor geografije.

 

 

 

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.