ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

ДруштвоПолитика

87. седница Општинског већа: УЖИНА ЗА СИРОМАШНЕ ЂАКЕ И ФИНАНСИРАЊЕ ВАНТЕЛЕСНЕ ОПЛОДЊЕ УБУДУЋЕ ИЗ ОПШТИНСКОГ БУЏЕТА  

1Људи једва састављају крај са крајем и ја сигурно, као председник Општине, никоме не бих потпипсао отказ. Али, за оне неверне Томе, и оне који причају како смо ми запослили не знам колико људи, како је свуда вишак, треба поновити да Општина Смедеревска Паланка, има 19 радника мање, него што је максималан број по критеријуму Министарства за локалну самоуправу – изјавио је председник Општине, Радослав Милојичић Кена

 

Утврђивање предлога Одлуке о буџету Општине Смедеревска Паланка за 2016. била је најзначајнија тачка 87. седнице Општинског већа.

Начелник за финансије, Михајло Гаговић, образложио је овај предлог, према коме су планирани укупни буџетски приходи у износу од 1.357.840.162,20 динара, колико износе и планирани расходи.

– Овај буџет је пре свега социјални – нагласио је председник Општине, Радослав Милојичић Кена, непосредно по завршетку седнице. – Водимо рачуна, као и до сада, о људима који су на ивици егзистенције, који немају довољно средстава да саставе крај са крајем. Има две ствари којима можемо да се похвалимо. Најпре, по први пут ће у буџету Општине Смедеревска Паланка постојати ставка да локална самоуправа дневно плаћа ужину свој деци чији родитељи немају финансијских средстава да им такав оброк приуште. Свим родитељима који се налазе у бази Центра са социјални рад, у породицама у којима не раде ни отац ни мајка, локална самоуправа ће помоћи на поменути начин. Упутићемо допис свим школама да доставе податак о томе колико деце треба да буде обухваћено овом врстом помоћи. Ми можемо да градимо фабрике, путеве, инфраструктурне објекте, али не смемо да дозволимо да нам деца буду гладна. Зато не треба да се бавимо другим стварима, док те социјалне проблеме не решимо. Друга ствар тиче се наталитета. Ми смо као држава познати по ниском наталитету. Сваке године нестане по једана општина величине Смедеревске Паланке, сваке година има 60.000 житеља Србије мање. Локална самоуправа ће, зато, од 2016. године,  финансирати вантелесну оплодњу за све брачне парове који не могу да имају децу, старости до 44 године. То су две ставке у буџету којима се ово општинско руководство поноси.

Председник Општине је поновио да ће буџетом за наредну годину, који ће се 17. децембра наћи пред одборницима Скупштине општине, бити обезбеђена и средства за повећање плата запосленима у предшколској установи, у износу од четири одсто.

Чланови Већа усвојили су, такође, Предлог програма уређивања грађевинског земљишта, изградње и одржавања комуналне инфраструктуре у Општини, са финансијским планом за 2016. годину.

Председник Општине потврдио је у разговору са новинарима наког седнице, да се не очекују никакви проблеми ни када је реч о раду зимске службе.

– Службе су спремне, а обезбеђене су и залихе соли – истакао је.

3Милојичић је говорио и о броју запослених у локалној самоуправи, који је мањи од максималног броја радника, према упутствима Министарства државне управе и локалне самоуправе.

–  Задовољан сам критеријумима –рекао је Милојичић. – Друга опција не би ни постојала у Општини Смедеревска Паланка, јер ми у буџету нисмо планирали средства за отпуштање радника. И да имамо запослених преко дозвољеног броја, никога не бисмо отпустили. Људи једва састављају крај са крајем и ја сигурно, као председник Општине, никоме не бих потписао отказ. Али, за оне неверне Томе, и оне који причају како смо ми запослили не знам колико људи, како је свуда вишак, треба поновити да је Општина Смедеревска Паланка, уз још две општине у Србији – а једна од тих општина је Параћин где је на челу Демократа, у коалицији са СПС-ом и где нема Напредњака, који су уништили све око нас – има 19 радника мање, него што је максималан број по критеријуму Министарства за локалну самоуправу. Тако да ми можемо да запослимо још 19 људи. Видећемо да ли ћемо добити дозволу за то. Тако да те приче о запошљавању, рођачким везама, које три жалосне сове из СНС-а импутирају овом руководству, видимо, нису тачне, а то је потврдило и Министарство, јер ми имамо 19 радника мање него што је по критеријуму министарства дозвољено.

Председник Општине Радослав Милојичић Кена је прокоментарисао и долазак новог директора у Општу болницу „Стефан Високи“.

– СНС нема дно, и никада не можете да кажете – сад су најгори – рекао је Милојичић. – Они увек могу горе од онога што раде. Тако уместо смењеног директора, који није хтео да прими људе који су желели да дају крв, добили смо директора који није из Смедеревске Паланке. Нисмо ни за какву дискриминацију, немамо ништа против грађана Смедерева, нити против било ког другог града, али ја постављам питање: зар је могуће да ниједан доктор од 200 лекара у Болници, не успуњава услове да буде директор? То је срамна одлука Српске напредне странке.

Чланови већа, између осталог, разматрали су и предлоге програма рада установа чији је оснивач Општина, као и захтеве правних субјеката и приватних лица, о стварима из надлежности локалне самоуправе.

 

2 thoughts on “87. седница Општинског већа: УЖИНА ЗА СИРОМАШНЕ ЂАКЕ И ФИНАНСИРАЊЕ ВАНТЕЛЕСНЕ ОПЛОДЊЕ УБУДУЋЕ ИЗ ОПШТИНСКОГ БУЏЕТА  

  • Bolnica je republicka ustanova i nije bitno odakle je direktor. Bitno je da nije iz iste sredine, kako bi bio objektivan!

    Reply
  • Brine Kenu Jasnina dominacija Palankom… Opravdano.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *