Konferencija za medije Opštinskog odbora Srpske radikalne stranke: BOŽURNJA  SPASAVA PALANKU

IMG_1571-Izgradnja brane u Božurnji jedino trajno rešenje za odbranu od poplava – smatra potpredsednik Antonije Nedeljković

 

Potpredsednik Opštinskog odbora Srpske radikalne stranke u Smederevskoj Palanci Antonije Nedeljković održao je konferenciju za medije na kojoj je govorio o neodgovarajućem upravljanju vodotokovima i transparentnošću finansijkih tokova. U kraćem izlaganju na ove teme, podsetio je da je pre pola veka na periferiji grada urađena brana i formirana akumulaciona jezera Kudreč I i Kudreč II. Ovaj veliki poduhvat učinjen je s ciljem da se spreče poplave  i zaštiti imovina, računajući i obradive površine u slivu Kubršnice i Jasenice.

On je naročito podvukao da se u razgovorima s hidroinženjerima došlo do zaključka da se Smederevska Palanka sa bližom okolinom trajno može spasiti poplava ako se u Božurnji, selu koje pripada opštini Topola, podigne akumulaciona brana, koja bi mogla da primi 40 miliona kubnih metara vode, odnosno 40 puta više od oba kudrečka jezera. Time bi se, osim zaštite od bujičnih voda, smatra Nedeljković, trajno rešio i problem vodosnabdevanja Smederevske Palanke, a bilo bi moguće i navodnjavanje poljoprivrednih useva.

Nedeljković je kazao da je linijska odbrana od poplava svrsishodna, ali ne i dovoljno efikasna kao akumulacijska. Zato se i zalaže za izgradnju akumulacije u Božurnji, koja će se finansirati sredstvima Svetske banke. Međutim, u taj poduhvat se neće ući pre proleća 2016. godine.

Potpredsednik Opštinskog odbora SRS se potom upitao zašto su poslednje tri Vlade smanjile budžet za odbranu od poplava, kad se zna koliko je samo Smederevska Palanka stradala u maju 2014. godine.

Postavio je, takođe, pitanje zašto su strancima na 99 godina dati svi izvori mineralne vode na području Opštine Smederevska Palanke.

 

D. J.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.