ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Политика

Конференција за медије Општинског одбора Српске радикалне странке: БОЖУРЊА  СПАСАВА ПАЛАНКУ

IMG_1571-Изградња бране у Божурњи једино трајно решење за одбрану од поплава – сматра потпредседник Антоније Недељковић

 

Потпредседник Општинског одбора Српске радикалне странке у Смедеревској Паланци Антоније Недељковић одржао је конференцију за медије на којој је говорио о неодговарајућем управљању водотоковима и транспарентношћу финансијких токова. У краћем излагању на ове теме, подсетио је да је пре пола века на периферији града урађена брана и формирана акумулациона језера Кудреч I и Кудреч II. Овај велики подухват учињен је с циљем да се спрече поплаве  и заштити имовина, рачунајући и обрадиве површине у сливу Кубршнице и Јасенице.

Он је нарочито подвукао да се у разговорима с хидроинжењерима дошло до закључка да се Смедеревска Паланка са ближом околином трајно може спасити поплава ако се у Божурњи, селу које припада општини Топола, подигне акумулациона брана, која би могла да прими 40 милиона кубних метара воде, односно 40 пута више од оба кудречка језера. Тиме би се, осим заштите од бујичних вода, сматра Недељковић, трајно решио и проблем водоснабдевања Смедеревске Паланке, а било би могуће и наводњавање пољопривредних усева.

Недељковић је казао да је линијска одбрана од поплава сврсисходна, али не и довољно ефикасна као акумулацијска. Зато се и залаже за изградњу акумулације у Божурњи, која ће се финансирати средствима Светске банке. Међутим, у тај подухват се неће ући пре пролећа 2016. године.

Потпредседник Општинског одбора СРС се потом упитао зашто су последње три Владе смањиле буџет за одбрану од поплава, кад се зна колико је само Смедеревска Паланка страдала у мају 2014. године.

Поставио је, такође, питање зашто су странцима на 99 година дати сви извори минералне воде на подручју Oпштине Смедеревска Паланке.

 

Д. Ј.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *