ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

ДруштвоПолитика

Одржана трибина Двери и Издавачке куће „Catena mundi“

IMG_1000ТАЈНА СВЕТОСАВЉА

 

Двери Смедеревске Паланке и Издавачка кућа „Catena mundi“ приредили су трибину посвећену тајни Светосавља. Било је то  истовремено и представљање књиге „Тајна свето  савља“ о чему су беседили ђакон Ненад Илић, редитељ и писац из Београда, аутор првог филма о Светом Николају Српском и Светом Јустину Ћелијском и Бранимир Нешић, директор „Catena mundi“ и члан  Старешинства Двери.

Појање чланова Црквеног  хора био је леп увод у овај догађај који  је у Градском позоришту окупио велики број књигољубаца и поштовалаца Православља. Бранимир Нешић је подвукао да књига „Тајна светосавља“ садржи непознати поглед на личност Светог Саве изражен кроз ставове више аутора који су се бавили овим светитељем.

-Уколико не будемо открили тајну Светосавља, како гласи наслов ове књиге, никада нећемо открити ни себе, ни тајну света, ни тајну живота, ни тајну народа коме припадамо – подвукао је Бранимир Нешић.- Кажу да Бог оне које воли он их и кажњава, тако  што

им шаље неприлике и искушења, а то је време у коме ми данас живимо. Када данас чујете да српском народу треба променити свест и да после 625 година треба заборавити косовски завет,  онда знајте да се ради о лажним пророцима. Једино народ који зна ко је и шта је и који су његови темељи, знаће да кућу мора сазидати на чврстој подлози.

Нешић је у наставку истакао:

IMG_0997– Целог двадесетог, тог проклетог века, градили смо кућу на песку, зато што смо кренули другим путем од оног који нам је зацртао Свети Сава. Можда ово делује мелодрамски, као црно-бела перспектива, али ако као народ будемо ишли према себи и својим слабостима, када будемо погледали колико смо се удаљили од пута Светог Саве, онда није ни чудно што се данас налазимо у тешком тренутку потпуне слуђености незнајући куда треба да идемо.

Шта је  то Светосавље и шта је Свети Сава оставио српском народу?

-Да ли нам  је оставио само ону прелепу фреску студеничког распећа у цркви Пресвете Богородице у студеничкој царској лаври, оно Христово распеће које може да буде симбол  српског народа кроз све векове? – упитао се Нешић.- Управо у том Христовом распећу показује се утицај и хармонија Истока и Запада. Оне звезде на фрески Христа представљају мале и велике народе, то је симбол Европе коју Срби хоће, то је симбол Европе за коју страда  велики брод Европљана. Цела Европа данас се налази у оном времену у коме смо ми били као народ када смо се одрицали Христа и себе. Та Европе може бити она права Европа када се буде вратила својим хришћанским темељима. И зато Светосавље представља равнотежу између националног и интернационалног, зато је Светосавље равнотежа акције и контеплације, јер нас живот  светитеља учи да постоји време акција и време кад се он повлачио у манастир да упути молитве Богу.

Ђакон Ненад Илић је изнео да је текстове из књиге „Тајне Светосавља“ користио приликом писања сценарија првог играног филма о Светом Сави и Светом Симеону.

-Тај посао је при крају и представља покушај да се Светим Савом позабавимо на савремени начин – казао је ђакон Ненад Илић.- Одакле  нам та идеја? Није сада питање да ми славимо Светог Саву, наравно да треба да га славимо, да имамо светосавске приредбе, да га помињемо у цркви, да се молимо њему, Светом Симеону и свим српским светитељима да нам помогну у  свему што нас снашло. Дошли смо у ситуацију када се  покушава да се прешрафи свест српског народа, односно да му се промени идентитет. То су најдраматичнији тренуци у животу било ког народа. Многи народи мењају тихо, еволутивно свој идентитет кроз историју, али је  мало народа коме је идентитет можда и највеће историјско постигнуће. Идентитет је највеће српско постигнуће. Свети Сава и Косовска битка су две главне тачке нашег идентитета.

 

Д.Јанојлић

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *