ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Пројекат „Историја, култура, туризам – тврђаве у Србији“ је суфинансиран из буџета Општине Смедеревска Паланка 2022. године

Голубачка тврђава (7)

Уколико желите да осетите праву средњовековну атмосферу онда за вас нема боље локације у Србији од прелепе Голубачке тврђаве. Ово је једна од најлепших и најбоље очуваних средњовековних здања Србије које својим величанственим кулама и велелепном архитектуром увек изнова одушевљава све посетиоце. Ово утврђење се налази на прелепом језеру, на самој ивици обронака узвишења и представља заиста бајковит призор који многе оставља без даха.
Голубачка тврђава налази се на улазу у прелепу Ђердапску клисуру, тако да је и околина која окружује ову средњовековну тврђаву једнако импресивна колико и само здање. Први пут се у историји ова тврђава помиње 1335.године. Не зна се још увек ко је тачно подигао ово импресивно утврђење, али се њено име редовно и често исписивало на многим, значајним средњовековним списима. Тврђава је служила као важно административно и ратно утврђење чији је и изглед и ентеријер вредан краљева.

Сама тврђава је због своје величине, лепоте, нестварне природе која је окружује и културно-историјског значаја једна посебна атракција.
Треба видети и сталну поставку тврђаве која се зове Панорама векова и која ће вам веродостојно и сликовито представити све важне догађаје који су се одиграли током дуге историје Голубачке тврђаве.

У непосредној близини тврђаве налази се и истакнути археолошки парк у коме су изложени средњовековни експонати пронађени у тврђави и на њеној територији.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *