ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Пројекат „Историја, култура, туризам – тврђаве у Србији“ је суфинансиран из буџета Општине Смедеревска Паланка 2022. године

Тврђава Кале (6)

Пиротски град или Момчилов град је древно утврђење са кулама и зидним платнима које се састоји од три главна дела. Ова тврђава је сведочанство о свим ратовањима и превирањима кроз које је народ овог доба пролазио вековима. Периоди Антике, Византије и средњег века оставили су своје значајне и упечатљиве трагове на овој тврђави. По предању се везује за великог и чувеног војводу Момчила кога је српска, народна књижевност посебно прославила.

Не зна се још увек сасвим поуздано колико је стара ова тврђава, али су многи археолози пронашли значајна открића која потичу из средњег века. Верује се да је настала још у време Римског царства и да је тада била важан центар. Ово утврђење је имало битну улогу у време Косовске битке 1389. године. С обзиром на то није изненађујуће да су одређене сцене популарног филма Бој на Косову снимљене управо на њој. Самим тим, тврђава Кале постала је једно култно и незаобилазно место за све оне који пролазе или бораве у овим крајевима. Свакако, ако бисте упитали људе по чему је град Пирот најпознатији, већина одговора обухватила би тврђаву Кале. Народно предање везује ову тврђаву и њену градњу са Војводом Момчилом који је у нашим епским песмама приказан као неустрашиви јунак који се непрестано борио против турске опсаде. Ово место је, временом, постало атракција само по себи, управо због филмских сцена, импресивне лепоте и древних легенди које се и дан данас причају о њој.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *