ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Пројекат „Историја, култура, туризам – тврђаве у Србији“ је суфинансиран из буџета Општине Смедеревска Паланка 2022. године

Калемегданска тврђава (10)

Калемегданска тврђава представља јединствени споменик културе и један од најлепших паркова и зелених површина Београда. Ова тврђава је одувек била место многих легенда, догађаја и прича, док њене дебеле зидине и тајанствени ходници и даље крију вековима старе мистерије. Калемегданска тврђава налази се у срцу престонице и годинама је незаобилазно место свих који долазе и живе у Београду.
Историја овог значајног комплекса је дуга и турбулентна. Ово импресивно здање грађено је на гребену изнад ушћа две велике реке и до данашњег дана успела је да остане сачувана, иако је више пута, током векова, рушена и поново подизана. Калемегдан има историју дугу пуних 16 векова и дана је заштитни знак наше престонице. По првим сазнањима Калемегданска тврђава је грађена између 2. и 18.века. Симбол је, не само града Београда, него и нечега што је неуништиво и што вековима храбро одолева времену и уништењу. Ма колико пута да је рушена, ова тврђава увек би се поново поносно издигла и повратила свој првобитни сјај. Прво утврђење било је подигнуто још у доба владавине великог и моћног Рима.

Данас на Калемегданској тврђави можете пронаћи јако велики број атракција и знаменитости за све генерације. Зидине и ходници тврђаве причају причу о нашим коренима, нашој традицији, историји и култури. Оно најлепше и најзначајније Србије чува се у музејима и ходницима и културним споменицима Калемегданске тврђаве. Читава култура и идентитет једног народа нераскидиво је везан и испреплетан са овом пространом и величанственом тврђавом. Поред музеја, галерија и споменика, Калемегданска тврђава је пуна скривених места која су идеална за романтичне шетње. Наравно овде можете пронаћи и две истакнуте и заиста прелепе цркве саграђене од камена и смештене у најлепши део тврђаве са нестварним погледом на ушће Дунава и Саве и окружене зеленилом бујне природе. У наставку смо за вас издвојили неколико битних места и атракција које заиста не би требало да пропустите на Калемегдану:

Црква Ружица

Црква Ружица је незаобилазно и култно место многих туриста, верника и романтичних парова, ова црква је најлепши део Калемегданске тврђаве и њене природе. Поред предивне и импресивне архитектуре цркве, оно што ће вас сигурно оставити без даха јесте њена бајковита околина и пејзаж који делује као нешто што се може пронаћи једино у свету магије и фантастике. Наша препорука је да ово дивно место посетите током летњих или пролећних месеци када су зидови ове малене цркве у потпуности обрасли зеленим и јаким бршљаном, док редови јарких ружа цветају свуда у непосредној околини.

Римски бунар
Овај бунар је био честа инспирација за многа филмска остварења. Римски бунар је заиста једно посебно и необично место ове тврђаве око ког се и данас могу чути разне легенде и трагичне приче. Отворен је за све посетиоце од 11 до 19 часова.

Калемегдански победник

Симбол Београда и Калемегдана је чувени Победник. Налази се у центру платоа, на месту где многи посетиоци уживају у прелепом погледу на ушђе две реке. Победник стоји поносно и гледа на све лепоте које окружују тврђаву и којима се град Београд увек радо поноси. Ово је идеално место за шетњу, окупљања, уживање у лепом дану и стварању незаборавних успомена.

Доњи Калемегдан
За све љубитеље и власнике паса, ово место је савршена локација. Реч је великом пространству и зеленој површини по којој редовно трчи и игра се велики број паса. Место је идеално за дуге шетње и за пикник у природу, док са њега можете видети предивну цркву Ружицу и уживати у лепом времену и сунчаном дану.

Зоолошки врт
Туристи и најмлађи ће највероватније овај део тврђаве највише волети да посећују и највише ће их одушевити. Зоо врт је јако лепо уређен и опремљен. Ово може бити савршено окупљање за целу породицу и временом је овај врт постао незаобилазна атракција Калемегданске тврђаве.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *