ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Пројекат „Историја, култура, туризам – тврђаве у Србији“ је суфинансиран из буџета Општине Смедеревска Паланка 2022. године

Нишка тврђава (9)

Упечатљиви симбол Града Ниша је свакако јединствена и импозантна Нишка тврђава која већ вековима успешно одолева времену и многим превирањима. Симбол је града Ниша и једно од његових најлепших места које су заиста вредне ваше посете и времена.
Уколико долазите у Ниш, немогуће је да избегнете посету Нишкој тврђави која се налази у самом центру града, омеђена снажним и јаким, каменим бедемима са свих страна. Тврђава се поноси заиста дугом, веома турбулентном историјом и традицијом. Први подаци о тврђави могу се пронаћи још из времена када су Хуни владали овим просторима и немилосрдно освајали. Нажалост прве велике ударце и велика разарања, тврђава је претрпела управо од стране немилосрдних Хуна, како би је потом чувени цар Јустинијан обновио готово од самих темеља. Бедеми утврђена и његов добар, стратешки положај учинили су место које су Турци освојили и користили за ратовање и нове походе. Њихов утицај се и вековима касније још увек осећа у Нишкој тврђави и њеним значајним деловима.

Нишка Тврђава заиста је посебно и важно место града Ниша. Многе Нишлије, али и туристи током целе године радо и редовно долазе да посете ово велелепно здање и њене многобројне атракције. Пре свега, упечатљиве су саме капије Нишке тврђаве које представљају импозантну атракцију саме по себи. Нишка тврђава има четири велике и величанствене капије: Стамбол капија, Видинска капија, Велика капија и Београдска капија. Све 4 капије су симбол векова трајања и дуге традиције и данас су јако добро очуване и доброг стања. Београдска капија је своје име добила по томе што гледа према Београду, Стамбол гледа према Истанбулу и представља прави симбол града Ниша и тврђаве. Архитектура је заиста импресивна и богата оријенталним украсима који одушеве готово све посетиоце. Један од најпознатијих споменика Нишке тврђаве је споменик великом Милану Обреновићу и ослободиоцима Ниша који се налази са леве стране главне улазне стазе за шетаче. Нишка тврђава због своје лепоте и значаја наставља да интригира и привлачи посетиоце из разних крајева земље и региона.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *