ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Пројекат „Историја, култура, туризам – тврђаве у Србији“ је суфинансиран из буџета Општине Смедеревска Паланка 2022. године

Тврђава Фетислам (3)

Проласком кроз Ђердапску клисуру, Дунав нас води до града Кладова и Фетислам тврђаве, која се налази на самој обали реке. Изградња овог здања је дело султана Сулејмана Величанственог, који је 1524. године заповедио да се направи утврђење на Дунаву, да служи као стратешко упориште за даља освајања на север. Име Фетислам потиче из турског језика (Фехт-ул-ислам), што би у преводу значило капије ислама. Првобитно је био изграђен само мали град, да би у 18. веку, услед појачаних ратних деловања турске војске, биле изграђене зидине које чине Велики град. Услед веома узбуркане историје ових предела, Фетислам је често мењао своје господаре. Најдуже је био у рукама Османлија, веома често су га аустроугарске снаге освајале, а веома кратко се налазио под командом српских устаника у току Првог српског устанка. Коначно, 1867. године Кладовска тврђава, као и осталих пет у којима се још увек налазила турска војска (Калемегдан, Смедерево, Ужице, Соко и Шабац), су предате кнезу Михаилу Обреновићу, чиме је званично последњи турски војник напустио територију српске Кнежевине. Датум предаје кључева, 26. април, се уједно и обележава као Дан Општине Кладово.

Утврђење на Дунаву се састоји од Малог и Великог града. Бедеми који окружују Велики град су аутентични и специфични по томе што су унутар самих бедема изграђени лагуми (мрачни, скривени пролази) у којима су, претпоставља се, становали војници. Мистична унутрашњост ових лагума може посебно да буде интересантна за посетиоце, јер иако подсећају на подземна скровишта њихова права намена није у потпуности позната. Друга занимљивост везана за зидине јесте начин на који су заштићене. Наиме, прекривене су дебелим слојем земље и некултивисаним растињем. Претпоставља се да је овакав градитељски приступ био решење за одбрану и заштиту од пожара, али и као топлотна изолација. Све у свему, Главна капија и бедеми Великог града чине веома занимљиву појаву фортификационе архитектуре. У Мали град, који је уједно и најстарији део читавог комплекса, се улази преко мостића, који води до капије. Читав простор Малог града је окружен високим зидинама и кулама, док је на приобалној страни део бедема тик уз обалу Дунава, а један део се, услед изградње Ђердапске бране, налази под водом. Позицију Фетислама искористили су Кладовчани и направили летњу позорницу, на којој су могли да гледају мноштво представа и концерата уз чаробни поглед ка другој највећој реци у Европи.

Поред изузетно занимљиве архитектуре, Фетислам је такође идеално место за одмор и забаву. Временом је створен парк унутар зидина, који мештанима служи за одмор и рекреацију. Поглед на Дунав и Турн Северин, румунски град са друге стране Дунава, употпуњавању доживљај и чине Кладовско утврђење местом које треба видети. Летња позорница у Малом граду је угостила многе познате бендове, али и глумачке екипе, због чега је чинила средиште културно-уметничких догађаја читаве општине, али и шире. Стога, тврђава Фетислам има много тога да понуди свакоме ко се нађе у Кладову. Укључујући и остала богатства Доњег Подунавља, остаје нам само да што пре кренемо у авантуру Ђердапом до Кладова и доживимо све што природа и култура ових крајева има да пружи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *