ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Пројекат „Историја, култура, туризам – тврђаве у Србији“ је суфинансиран из буџета Општине Смедеревска Паланка 2022. године

Новопазарска тврђава (2)

Ово средњовековно, турско утврђење је подигао чувени турски војсковођа Иса-бег-Исаховић када је освојио град Нови Пазар. Управо због тога, тврђава има изглед карактеристичне османлијске тврђаве са оријенталним украсима и архитектуром. Најпознатији симбол ове тврђаве је велика Кула, позната у народу под именом Стара извидница или Кула мотриља. Утицај турске власти и османлијске орнаментике и архитектуре се посебно осећа у овим крајевима.
Нажалост, не постоји много сачуваних података о овој турској грађевини, чак је и одређивање времена изградње непоуздано и комплексно. Постојање тврђаве не спомињу ни путописи из 16. и 17. Века.

Многи историчари верују да је тврђава највероватније подигнута након Бечког рата. Тек током 19. века овој тврђави дат је значај који заслужује. У њој је касније подигнута и касарна у којој је могао да се комотно смести цео батаљон пешадије.
Сем дуге шетње и разгледања куле и остатака некадашњег, војног утврђења, мало шта се у овом крају може назвати заиста правом атракцијом. Ипак, ова кула и њене зидине јесу место од великог културно-историјског значаја за нашу земљу и свакако јесу место које би требало отићи и разгледати. Природа која је окружује је лепа, пуна зеленила и још увек нетакнута.

Једна од предности је што се ова тврђава налази у близини Ђурђевих Ступова.
Новопазарска тврђава смештена је на узвишењу које је омеђено реком Рашком и са истока Старом чаршијом. Налази се у центру града, унутар градског парка, тако да пут до ње заиста није тешко пронаћи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *