Tvrđava Bač (1)

Srednjovekovno naselje Bortanj nalazilo se u nekadašnjoj Kraljevini Ugarskoj, a danas ova regija obuhvata predele u neposrednoj blizini grada Sombora. Tvrđava koja je na ovim prostorima podignuta nastala je u vreme kada je okolno naselje bilo samo preteča današnjeg Sombora. Ovo je jedna od najlepših i najpopularnijih srednjovekovnih tvrđava u Vojvodini, a nekada je predstavljala vojno utvrđenje moćnih, ugarskih vladara.
Veruje se da je tvrđava nastala u periodu između 1338 -1342. godine. Tada je vladao ugarski kralj Karl Robert, tako da se uticaj ugarske arhitekture i ornamentike i dalje može primetiti na ostacima ovog srednjovekovnog zamka i utvrđenja. Tada je bila važan administrativni i trgovinski centar, kao i značajno kulturno, crkveno i političko sedište. Najviše razaranja i uništavanja tvrđava je pretrpela za vreme Rakocijeve bune, ali je uprkos tome ostala najbolje očuvana tvrđava u Vojvodini.

Prva arheološka iskopavanja desila su se početkom 20.veka i tada su na prostorima ove tvrđave pronađeni značajni srednjovekovni predmeti, dokumenta i delovi keramičkih pločica. Danas je sama tvrđava sa svojom velikom, impresivnom kulom u centralnom delu utvrđenja, kao i svi arheološki predmeti koji su pronađeni, atrakcija koja redovno i privlači i okuplja veliki broj posetilaca. Ovde ćete pronaći pravo bogatstvo srpske kulture i srednjovekovne tradicije. Ono što je interesantno svim posetiocima jeste da se ovo utvrđenje zvalo i vodeni grad jer je čitav kompleks bio opasan vodom, radi težeg osvajanja.

Bačka tvrđava je najveće i najočuvanije srednjovekovne utvrđenje u Vojvodini. Tvrđavu su pohodili mnogi narodi, počevši od Kelta, preko Slovena, sve do Mađara.
1948. godine ova tvrđava je dobila status spomenika kulture od velikog značaja.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *