ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Пројекат „Историја, култура, туризам – тврђаве у Србији“ је суфинансиран из буџета Општине Смедеревска Паланка 2022. године

Тврђава Бач (1)

Средњовековно насеље Бортањ налазило се у некадашњој Краљевини Угарској, а данас ова регија обухвата пределе у непосредној близини града Сомбора. Тврђава која је на овим просторима подигнута настала је у време када је околно насеље било само претеча данашњег Сомбора. Ово је једна од најлепших и најпопуларнијих средњовековних тврђава у Војводини, а некада је представљала војно утврђење моћних, угарских владара.
Верује се да је тврђава настала у периоду између 1338 -1342. године. Тада је владао угарски краљ Карл Роберт, тако да се утицај угарске архитектуре и орнаментике и даље може приметити на остацима овог средњовековног замка и утврђења. Тада је била важан административни и трговински центар, као и значајно културно, црквено и политичко седиште. Највише разарања и уништавања тврђава је претрпела за време Ракоцијеве буне, али је упркос томе остала најбоље очувана тврђава у Војводини.

Прва археолошка ископавања десила су се почетком 20.века и тада су на просторима ове тврђаве пронађени значајни средњовековни предмети, документа и делови керамичких плочица. Данас је сама тврђава са својом великом, импресивном кулом у централном делу утврђења, као и сви археолошки предмети који су пронађени, атракција која редовно и привлачи и окупља велики број посетилаца. Овде ћете пронаћи право богатство српске културе и средњовековне традиције. Оно што је интересантно свим посетиоцима јесте да се ово утврђење звало и водени град јер је читав комплекс био опасан водом, ради тежег освајања.

Бачка тврђава је највеће и најочуваније средњовековне утврђење у Војводини. Тврђаву су походили многи народи, почевши од Келта, преко Словена, све до Мађара.
1948. године ова тврђава је добила статус споменика културе од великог значаја.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *