„Vekovnik palanačkog pozorišta“ (15)

Raspoloživa dokumentacija pokazuje da Društvo „Građanski” posle osnivanja igra komad Jovana Sterije Popovića „Pokondirena tikva”. Međutim,  rad na ovom tekstu je bio pretežak zadatak za proređeni glumački  ansambl, mada mu se prišlo  sa velikim  žarom.  Ali su zato Nušićev  „Beograd  nekad  i  sad”,  i  aktovka  „Pera  tamburica”,  iskoristili mogućnosti ansambla,   za  razliku   od  „Pokondirene   tikve”.   Posle  ovih  predstava   ponovo nastupa pozorišna kriza. Rad zamire a aktivnost se prebacuje na sportsko polje.

Početkom tridesetih godina grupa mladih ljudi, opčinjena i zanesena pozorištem,  stavila je pred sebe veliki i odgovorni zadatak:  osnivanje pozorišta.  Zadatak prevelik,   a podrške malo.   Želja  je  pretvorena  u  stvarnost  1933.  godine, kada  počinje   sa  radom  „Građansko diletantsko  pozorište”  pod upravom  Milivoja  Stojkovića  inžinjera  u  AD  „Jasenica”. Ansambl sačinjavaju proverene snage koje su se do osnivanja ovog pozorišta  proveravale i dokazivale kroz igranje u kulturno-umetničkim  društvima ili dramskim sekcijama. Svi oni rade iz ljubavi, baš kao što su radili samo zanesenjaci, ljudi dušom odani umetnosti.

Posle premijere u Beogradu 1929. godine,  sa Žankom  Stokić u ulozi Živke ministarke, Ministarka stiže trijumfalno u Palanku sa Kaćom Hajduković u naslovnoj ulozi. Na drugi dan Uskrsa,  17. aprila 1933. godine u sali hotela „Kruna” Građansko diletantsko pozorište odigralo je svoju „Gospođu ministarku.”

Kada  se digla zavesa pred prvim premijernim  komadom  ove godine, scenom i publikom zagospodarila  je Živka ministarka, malograđanka nežnog srca i oštra jezika,  u tumačenju Kaće Hajduković koja je ostala upamćena po neposrednoj glumi i scenskoj prirodnosti. U kas- listi ne piše ko je režirao predstavu, što navodi na zaključak da je režija bila kolektivna, mada se može pretpostaviti  da je reditelj Iva Bajazit koji u ovoj podeli igra Čedu. Premijera Ministarke je ispraćena dugotrajnim aplauzom. Bilo je to ostvarenje koje je vredno pohvale a predstava je više puta reprizirana. Osnovu glumačke ekipe činili su: Kaća Hajduković, Rada Šulejić, Nada Katić, Marija Lipovž,  Vlasta Branković, Ivan Bajazit, Božidar Trudić, Tika Nikodijević i mnogi drugi.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.