„Vekovnik palanačkog pozorišta“ (16)

Kada je osnovano „Građansko diletantsko pozorište” Ivana Bajazita prvog čoveka pozorišnog života grada, najboljeg reditelja i glumca tridesetih godina nije bilo među članovima. Možda on ili neko drugi nije želeo da bude u članstvu novog pozorišta. Ali, tako nije mislio grad. Palanačka publika je tražila Bajazita. Jednostavno, bez njega je pozorište bilo prazno.

Pozorište je posle Nušićeve „Gospođe ministarke” tražilo odgovarajući tekst za sledeću predstavu. Izbor je pao na delo S. Benina „Roman svinjarskog trgovca”. U međuvremenu pozorište menja mesto igranja predstava i ime u „Humano društvo dobrih prijatelja”. Društvo priređuje zabavno veče u hotelu „Central” sa pozorišnim komadom „Roman svinjarskog trgovca” drugog jula 1933. godine. Bila je to, kako se i očekivalo, dobra predstava.

Glumačku ekipu sačinjavaju glumci predstave „Gospođa ministarka”. Ohrabreni uspehom amateri pristupaju pripremama sledeće predstave koja će se igrati na Krstovdan.

U sali hotela „Central” 27. septembra 1933. godine „Humano društvo dobrih prijatelja” priređuje Zabavno veče sa pozorišnim komadima „Razbijeni krčag” Huga Klajsta i „Na samrtnim mukama”.

Reditelj ili reditelji opredelili su se za „Razbijeni krčag” jednu od najboljih nemačkih komedija nadajući se da će je publika prihvatiti i na „Samrtnim mukama” nepoznatog pisca, kako stoji na plakatu, i nisu se prevarili. Predstava je naišla na pun odziv kod publike, igra svih glumaca bila je dobra, pa je za svako izvođenje bila puna sala.

Inicijativom predsednika Opštine, u septembru 1933. godine, pokušava se združivanje diletantskog pozorišta, Sokolskog društva i društva „Građanski”  sa namerom da se racionalnije iskoriste snage i još bolje osmisli kulturni život grada. Pokušaj objedinjavanja nije prihvatilo društvo „Građanski” koje je zauzelo posmatrački stav, dok ne prouči ponuđena pravila novog društva, dotle će svi da rade po starom.

Sledeće pozorišno  veče „Humano društvo dobrih prijatelja” imaće na gostovanju u Rači Kragujevačkoj prvog oktobra 1933. godine u sali hotela „Evropa” kada su prikazani pozorišni komadi „Na silu lekar” Molijera i „Na samrtnim mukama”. Predstava „Na silu lekar” je nova postavka čija je premijera na gostovanju u Rači, dok je „Na samrtnim mukama” repriza. Publika u Rači je znatiželjno ispunila salu hotela. Njihova radoznalost nije bila uzaludna.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.