„Vekovnik palanačkog pozorišta“ (20)

Duhovitu komediju koja je imala uspeha na svim evropskim pozornicama pa i beogradskim, „Crkveni miš” Ladislava Fodora, režira Božidar Trudić i dokazuje da nije samo dobar glumac i prevodilac, već i reditelj. U Hotelu „Central” 10. juna 1934. godine održana je premijera koja je dobro prihvaćena od publike.

Verovatno od silnih pozorišnih predstava sala hotela „Central” se „istrošila” pa je morala da pretrpi renoviranje. Premijera drame iz minulog Beograda „Dogoreli krov” Božidara S. Nikolajevića u režiji Ivana Bajazita u renoviranoj sali hotela održana je 1. jula 1934. godine. Detaljniji podaci o ovoj predstavi nisu se nažalost mogli pronaći.

I pored napornog rada na spremanju novih komada nije zanemarivan ni sportski život. Na Vidovdan 28. juna 1934. godine odigrana je fudbalska utakmica „Pozorište” – Odbor „Jasenica”. Utakmica je završena rezultatom 3:2 (1:2) za Pozorište  koje je nastupilo u sastavu: Trudić, Mirković-Bajazit, Majstorović-Golubović-S. Đorđević, Tomin-Tošić-Rašić-Slavnić-Paunović. Sredinom prvog poluvremena Bajazit je napustio igru. Utakmica je trajala 40 minuta.

Petnaest dana kasnije „primadona” Prosvetnog narodnog pozorišta gospođa Kaća Hajduković postavlja komediju u tri čina „Naliv pero” Ladislava Fodora. Dvadesetih godina nije bilo žena koje bi igrale u pozorištu, a sada imamo jednu za reditelja-moralna shvatanja menjaju se nabolje. Premijera je održana 15. jula 1934. godine u hotelu „Central”. Publika je znatiželjno ispunila hotelsku salu. Njihova radoznalost nije bila uzaludna.

Za kraj sezone publika je imala retko zadovoljstvo koje nije propustila.  Sala hotela „Central” 29. jula 1934. godine bila je mala da bi primila sve koji su želeli da uđu. Kažu da je dobar deo onih koji nisu ušli, ostao kraj otvorenog prozora i uživao slušajući Nušića kroz igru glumaca. U predstavi koja je igrana pod imenom „Nušićevo veče” bile su aktovke: „Muva”, „Deto”, „Dugme”, „Kod advokata”, „Pod starost” i „Analfabeta” u kojima Nušić na sjajan i realan „skoro gogoljevski način” iznosi i ismejava mnoge negativne, ružne i glupe strane tadašnjeg vremena. Neosporna činjenica je da su njegove komedije u trenucima pojavljivanja na pozorišnoj sceni bile i aktuelne, budući da su teme koje su u njima obrađivane bile deo savremenog života, ono o čemu se manje ili više, svuda govorilo. Predstava je doživljavala neviđen uspeh kod publike tokom svakog izvođenja. Može se reći da je pozorište osvojilo simpatije grada i da se dobrim predstavama uzdiglo na zavidan nivo.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.