ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Пројекат "Вековник паланачког позоришта" суфинансиран је из буџета Општине Смедеревска Паланка 2020. године

„Вековник паланачког позоришта“ (22)

На дводневном гостовању у Јагодини 22. и 23. септембра 1934. „Просветно Народно дилетантско позориште” приказало је најуспелије представе из свог репертоара у сали хотела „Српски  краљ”: „Црквени миш” Ладислава Фодора, „У наставничкој соби”, „На самртним мукама” и „Разбијени крчаг”. На свим извођењима сала је била пуна. Првобитно замишљено гостовање од једног дана, на захтев публике, продужено је на два, што показује да се ради о добрим позоришним представама.

За свако ново извођење представе штампан је нови плакат; стари нису употребљавани уз преправку датума, што се данас веома често чини. То показује колико се озбиљно приступало позоришту и глуми иако су представе рађене невероватно брзо. Позориште  је било аматерско; али, у току дужег рада даровити аматери су се стално усавршавали, тако да су неке њихове представе имале доста висок уметнички  домет, а неки од глумаца чинили би част сваком професионалном позоришту.

Пред крај године, 11. новембра 1934. позориште премијерно приказује драме „У логору” Мирослава Крлеже, „Сеја” П. Петровића Пеције и „Браца” од истог писца у сали хотела „Централ”. Да није довољно имати само добре жеље и намере да би се нешто остварило, најбоље показује представа „У логору” Мирослава Крлеже. Стављањем на репертоар овог антиратног памфлета, и раније неких других комада није вођено рачуна о могућностима и уметничким потребама ансамбла и жељи публике за таквим делима. Све три представе прошле су незапажено. О њима нема сећања, нема записа. Да би се дошло до неког резултата, потребно је поред, добре жеље имати и знање. Због чега је избор пао на ова дела остаће тајна.

Вече хумора, приређено публици играњем лаких и духовитих шала, „Први обед” од Драгутина Горлитца,  „Заборављени кишобран” А. Шредера и „У стратосферу” А. Ст. Јазмина било је неоспорно освежење репертоара. Тога су били свесни у позоришту када су, деветог децембра 1934. године, премијерно одиграли Вече хумора у хотелу „Централ”. Игра је омогућила обострано уживање глумаца и публике. Била је ово опроштајна представа даровитог глумца Жарка Митровића који је прешао у професионалне глумце. Први пут је заиграо пред публиком 1935. године, у комаду „На силу лекар”, од 1935-1944. професионални глумац путујућих позоришта,  а од 1947-1994. Првак Југословенског драмског позоришта у Београду.

Првог дана Божића, седмог јануара 1935. године, у режији Ивана Бајазита, играна је комедија „Скамполо”, која је пре тога донела светску славу писцу Дариу Никодемиу.  Премијера у хотелу „Централ” показала је велику жељу ансамбла за игру на сцени. Публика је са радозналом пажњом пратила представу. Није била разочарана, иако је, појмљиво, очекивала више.

Обележавање значајних датума са учешћем дилетантског позоришта било је и за дочек Нове године 13. И 1935. године. У дневнику Радојка Јелића власника хотела „Централ”  стоји записано: Са инжењером Стојковићем договорио сам да Дилетантско позориште и „Централ” организују дочек нове године. За програм су задужени Миливоје Стојковић и Иван Бајазит, а за део организације хотела мој помоћник Тућко. (Александар Митровић-Тућко, много пута је према белешкама Радојка Јелића помагао реализацију позоришних  представа. Примедба аутора). Позориште  се обавезало да направи програм за целу ноћ, и једну позоришну представу. Новогодишња ноћ у „Централу” 13. јануара 1935. године, проведена је уз разноврстан програм глумаца дилетантског позоришта. Било је ту забаве на претек, музичко-певачких  нумера и позоришне представе „Шах-шех”  од Л. Т. Бранковића. У програму нема имена редитеља, али из забелешке Радојка Јелића може се закључити да је то Иван Бајазит јер је по договору био задужен за програм.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *