Vekovnik palanačkog Pozorišta

Scan-150221-0001-194x300-194x300-194x300-194x300167

Mladi na svoj način doprinose prodoru pozorišne reči u mesta do kojih nije dosezala gradska predstava. U svim selima i školama Sreza jaseničkog osnivaju se diletantske pozorišne grupe koje spremaju šarene programe ili celovečernje predstave. Pri pravljenju repertoara moralo se voditi računa, da komad ima kritičku distancu prema svome vremenu, da ismeva nastranosti i deformacije buržoaskog sveta a posebno vlasti. Najpogodniji su tekstovi ruskih pisaca, do kojih nije bilo lako doći, pa se pribegavalo manje kvalitetnim i neproverenim piscima.

……………………………………………………………………………………………………..

168

Da su date sugestije o izboru komada dosledno sprovođene vidi se iz ovog dopisa upućenog Sreskom Narodno oslobodilačkom odboru u Palanci:

„Dragi drugovi!

Mesni odbor USAOS-a i JNOF-a daje svake nedelje kulturno pozorišne priredbe u vezi sa Narodno-oslobodilačkim pokretom. Tako je 24. decembra 1944. g. davan komad “Četnička mobilizacija“. Tu je prikazan sadizam i pokvarenost “jugoslovenske vojske u otadžbini“, “Evropa pred Hitlerovim naletom“. Pobedonosni i nadmeni Hitler dobija oštar nokaut od Staljina i on se povlači, njegova nakaza “Nova Evropa“ raspada se, a porobljeni narodi zajedno sa Staljinom protiv Hitlera. 31. decembra 1944. g. Igraju se “Činovnici ortaci“ Tu je prikazan birokratizam i korumpiranost našeg činovništva u bivšoj Jugoslaviji….“

U potpisu su učitelj i prosvetni referent Dragoslav Živković i predsednik NOO Glibovca R. Stevanović.

……………………………………………………………………………………………………………….

169

Aktiv mesnog kulturnog odbora sa pozorišnom sekcijom spremio je skečeve „Toreador“ i „Verenica“ i počevši od 10. decembra 1944. godine prikazao, prvo u bolnici, gradu, a potom po selima Sreza. Program se sastojao iz: skečeva, horskih recitacija: „Na Gazimestanu“, „O klasje moje“ i „Sebri“ te pesama „Titovka“, „Kaćuša“, „Hajd junaci“ i „Budi se Istok i Zapad“. Ulaznica za priredbu bio je dobrovoljni prilog za Narodni Front.

……………………………………………………………………………………………………………….

170

Zamahu kulturnog a naročito pozorišnog života grada priključuje se i Kulturno umetničko društvo „Jasenica“ istoimene fabrike, osnovano, oktobra 1944. godine, od strane Radničkog narodno- oslobodilačkog fronta, sa pet sekcija: glumačkom, muškim horom, muzičkom, čitalačkom i šah sekcijom. Mora se reći da su iz fabrike krenuli prvi impulsi kulturno prosvetnog rada, koji su se proširili i na grad. KUD „Jasenica“ sa novoformiranim sekcijama nije mogla da radi dok se za njegove aktivnosti ne obezbede odgovarajuće prostorije. Prema jednom zapisu, KUD-u je dodeljena zgrada kafane „Kasina“ koju je trebalo preurediti i doterati da bi postala pravi Radnički dom. Aktivisti fabrike „Jasenica“ prihvatili su se zadataka da obezbede binu sa kulisama, stolovima i sedištima. Mašinska stolarnica se obavezala da za deset dana napravi sav potreban inventar za dom. Radeći u slobodno vreme napravili su binu sa kulisama, stolove, hoklice i klupe. Kulise su islikali Radmilo Milosavljević-Musko i Lazar Stanković. Na jednoj strani su naslikali prirodu a na drugoj unutrašnjost stana, zabeležio je Mihajlo Hajduković, sekretar Glavnog odbora RNOF-a.

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.