ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Политика

Др Војислав Шешељ у Смедеревској Паланци: СТРАТЕГИЈА ЗАМРЗНУТОГ КОНФЛИКТА

DSC01544-Са лидером Радикала о односу према Вучићу, Косову, мигрантима, предстојећим изборима, сиромаштву у Србији…

 

Лидер Српске радикалне странке, др Војислав Шешељ, већ трећи пут после изласка из Шевенингена посетио је Општински одбор своје странке у Смедеревској Паланци. Председник Радикала је, пре састанка са члановима СРС из Смедерева, Велике Плане и Смедеревске Паланке, одвојио мало времена за разговор са новинарима.

Паланачке: Господине Шешељ, приметно је да је на удару ваше критике председник Србије, Томислав Николић. И поред тога што се не слажете са политиком приближавања Европској унији, иако критикујете рад министара у садашњој Влади, чини се да избегавате да непосредно критикујете премијера Вучића, или да барем „бирате речи“ када говорите о њему.

Др Шешељ: То је неозбиљна тврдња. Погледајте на сајту Српске радикалне странке. Погледајте на Ју тјубу све моје наступе за последњих годину дана. И на телевизијама, и на јавним трибинама које смо држали широм Србије, погледајте интервјуе за новине. Па ћете онда видети да ја непрекидно најоштрије критикујем Александра Вучића и његову Владу. Само, ту је моја критика крајње озбиљна и стручна. Ја ту критикујем економску, социјалну, националну политику, и износим читав низ аргумената. И велики број афера сам раскринкао. Видели сте оних двадесет питања које сам поставио Александру Вучићу. То је најоштрија могућа критика којом сам га подвргао. Он није одговорио на многа од тих питања. А кад је реч о Томиславу Николићу, није могућа тако озбиљна критика. Он нема никакве уставне надлежности, осим што је формално командант војске и што у условима ратног стања може да буде стварни командант. И то је све. Али Томислав Николић сам, лично, улази у такве корупционашко-криминалне афере да га једноставно што пре треба оборити са те функције. И оно што могу да приговорим Томиславу Николићу, то не могу да нађем за Вучића. Ако ви имате тако нешто за Вучића, кажите ми, ја ћу одмах употребити. А Томислав Николић је стекао факултетску диплому а да ни један испит није полагао. Подиже бројне куће и станове, и по Бајчетини, и по Београду. Дочепао се огромног богатства. Зида своју цркву покајницу, која треба и маузолеј да му буде. Његова супруга краде новац преко своје фондације. Размећу се богатством. Његова супруга у једном дану обуче више гардеробе и набаци накита на себе, него што је годишња плата Томислава Николића. Дакле, различити су облици критике, са свом аргументацијом којом располажем.

Паланачке: Како бисте коментарисали посету Алексдандра Вучића и бројних министара из Владе Србије Москви?

DSC01540Др Шешељ: Та је посета релативно била успешна, а била би неупоредиво успешнија да се Вучић отарасио тих заблуда око Европске уније, и да се усмерио на максималну интеграцију са Русијом.

Паланачке: Шта кажу Ваши извори. Какви су руски планови на Балкану?

Др Шешељ: Ја мислим да би нас Руси дочекали оберучке, раширених руку. И да бисмо ми ту нашли један ослонац, један кишобран који би нас штитио од свих ових великих савремених зала.

Паланачке: Како коментаришете чињеницу да ће Косово бити, по свему судећи, примљено у УНЕСКО? Шта ваља чинити?

Др Шешељ: Много је горе оно што је Влада учинила прихватањем она два пакета Бриселских споразума, него пријем Косова у УНЕСКО. Па ипак, нема побуне, нити икаквог реаговања. Само ми, Српски радикали реагујемо упорно, и нападамо то. Наравно да смо апсолутно против уласка Косова у УНЕСКО, сматрамо да све треба учинити да се то спречи. И ако би ова власт то успела да спречи, ми бисмо је похвалили. Али они су много горе ствари урадили када су прихватили Бриселски споразум.

Паланачке: Шта треба конкретно урадити када је реч о Косову?

Др Шешељ: Па требало је ту много шта урадити. Ту су грешке правиле и Досманлије, наставили Напредњаци… Требало је ићи стратегијом замрзнутог конфликта. Попут Кипарског. Једноставно стати и чекати док се светске околности не промене у нашу корист.

Паланачке: Актуелна је мигрантска криза…

Др Шешељ: Ми смо се одмах енергично супротставили кварењу односа са Мађарском, и мађарским премијером Орбаном, због постављања те жичане ограде. И напали смо Владу Србије зашто и она не поставља сличну ограду на граници са Македонијом и Бугарском. Све је лепо док те избеглице пролазе кроз Србију, па их наше власти и наши људи лепо дочекују, дају нешто хране, пружају медицинску помоћ. Али шта када дође тренутак да ти људи трајно остану овде? А Европска унија већ врши притисак у том правцу. И Европска унија планира да већ у првој фази 50.000 избеглица  остане трајно у Србији. И онда је то за нас стравична опасност. И економска и социјална, јер те људе немате где населити, немате им дати посао, а нема ни хране довољно, а какви би тек политички проблеми у перспективи настали.

DSC01536Паланачке: Иде нова зима, а број сиромашних у Србији је већи него прошле године…

Др Шешељ: Много већи. Али нема помоћи док се не промени власт. Биће све теже до тог момента.

Паланачке: Када очекујете расписивање избора?

Др Шешељ: Мене не би изненадило да избори ипак буду расписани за 20. децембар. У сваком случају, биће их у наредних неколико месеци.

Паланачке: И председничких?

Др Шешељ: Ја мислим да ће Томислав Николић после свих ових афера морати да поднесе оставку.

Паланачке: Желите ли још нешто да кажете, што Вас ја нисам питао?

Др Шешељ: Имао бих ја толико тога да кажем, али то ћемо други пут…

 

В. Ђ.

3 thoughts on “Др Војислав Шешељ у Смедеревској Паланци: СТРАТЕГИЈА ЗАМРЗНУТОГ КОНФЛИКТА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *