ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

Миодраг Милуновић у Антологији српске избегличке поезије: ПРОГНАНИ ОРФЕЈИ

IMG_1549-Ову књигу донела је духовна зрелина несвакидашњег историјског тренутка

 

Миодраг Милуновић, пореклом с Косова и Метохије, који сада живи и ствара у Смедеревској Паланци, иначе члан Књижевног клуба „21“ у том граду, заступљен је у Антологији избегличке поезије „Прогнани Орфеји“, коју је приредио директор „Бранковог кола“ у Сремским Карловцима, Ненад Грујичић.

Међу њеним корицама сабрано је стваралаштво великог броја песника, који су прогнани из Косова и Метохије, Хрватске и Босне и Херцеговине. Поетске исказе у овој књизи потписало је 116 песника, који су осетили ватру рата, избеглиштва и прогона крајем минулог немирног и болног 20. века.

-Ова антологија показује жилавост духовног принципа, снагу живих талената у језику – изјавио је по њеном изласку из штампе приштинском „Јединству“ Ненад Грујичић. – Ово је ентологија коју је донела духовна зрелина несвакидашњег историјског тренутка у којем се задесио српски народ у опасностима.

Песме објављене у антологији „Прогнани Орфеји“ требало би, од прве до последње, превести на светске језике да би се, поред осталог, схватила димензија страдања српског народа, његова патња и бол, што је косметски песник Слободан Костић изразио у песми „Повратак“ овим стихом: „Ма где пошао, Косово  ми је као стара бора на челу“.

Д. Ј.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *