Miodrag Milunović u Antologiji srpske izbegličke poezije: PROGNANI ORFEJI

IMG_1549-Ovu knjigu donela je duhovna zrelina nesvakidašnjeg istorijskog trenutka

 

Miodrag Milunović, poreklom s Kosova i Metohije, koji sada živi i stvara u Smederevskoj Palanci, inače član Književnog kluba „21“ u tom gradu, zastupljen je u Antologiji izbegličke poezije „Prognani Orfeji“, koju je priredio direktor „Brankovog kola“ u Sremskim Karlovcima, Nenad Grujičić.

Među njenim koricama sabrano je stvaralaštvo velikog broja pesnika, koji su prognani iz Kosova i Metohije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Poetske iskaze u ovoj knjizi potpisalo je 116 pesnika, koji su osetili vatru rata, izbeglištva i progona krajem minulog nemirnog i bolnog 20. veka.

-Ova antologija pokazuje žilavost duhovnog principa, snagu živih talenata u jeziku – izjavio je po njenom izlasku iz štampe prištinskom „Jedinstvu“ Nenad Grujičić. – Ovo je entologija koju je donela duhovna zrelina nesvakidašnjeg istorijskog trenutka u kojem se zadesio srpski narod u opasnostima.

Pesme objavljene u antologiji „Prognani Orfeji“ trebalo bi, od prve do poslednje, prevesti na svetske jezike da bi se, pored ostalog, shvatila dimenzija stradanja srpskog naroda, njegova patnja i bol, što je kosmetski pesnik Slobodan Kostić izrazio u pesmi „Povratak“ ovim stihom: „Ma gde pošao, Kosovo  mi je kao stara bora na čelu“.

D. J.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.