ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

ДРУГИ ПИШУ

ЕУ блокирала 20 милиона

632769_0203a_ffЕвропска комисија је обуставила 20 милиона евра намењених Србији, незадовољна тиме како Влада управља новцем из ЕУ.

Ово сазнаје „Блиц“ из више извора у Београду и Бриселу, који истичу да је ЕК овим поступком „дала жути картон Влади Србије“.

Тај „картон“ би могао да постане црвени, односно Србији би могла да буду обустављена сва бесповратна средства из ИПА фондова ЕУ, а то је годишње око 200 милиона евра, ако Влада у Београду под хитно не побољша свој унутрашњи начин рада.

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић у изјави за „Блиц“ тврди да нема разлога за панику.

– Овде је реч о око 20 милиона евра из програма ИПА за 2013. годину које је Министарство финансија Србије тражило од Европске комисије. Међутим, ЕК је суспендовала тај захтев док не буду побољшани капацитети наших институција. Дакле, није реч о отказивању, већ о привременој мери која може бити укинута чим се створе услови, односно чим се ојача наше ревизорско тело. Ми већ радимо на томе – рекла нам је Јоксимовићева.

Међутим, саговорници „Блица“ који су присуствовали састанку на којем су званичници ЕК пренели представницима Владе Србије информацију о суспензији овог новца упозоравају да су ствари много драматичније.

– Ово је жути картон Брисела за Београд. Влада Србије од априла 2014. има овлашћење да сама управља новцем од ИПА, а мало тога је урађено. Србија је, по мишљењу ЕК, показала да не зна да користи намењена средства. За више од годину дана, на пример, реализована су само три мања уговора. Ниједна тендерска процедура није завршена, није потписан ниједан уговор за извођење радова на инфраструктури, за пружање услуга у унапређењу јавних набавки и слично. Брисел је тиме врло незадовољан – кажу саговорници „Блица“.

Највећи проблем Србије за коришћење новца из ИПА фонда ЕУ је политичке природе.

Наиме, стручњака за фондове ЕУ у државној управи је јако мало, а на снази је забрана запошљавања. Да је то велики проблем, ових дана је указала и министарка државне управе Кори Удовички. Такође, незадовољни лошим условима рада и мањком политичке воље за унапређење система, неки од најбољих експерата су из Владе отишли да раде у приватни сектор.

Велики је и проблем координације између разних министарстава и служби унутар Владе, објашњавају наши саговорници.

 

(Преузето: Блиц)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *