ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Из Француске у Смедеревску Паланку донета четири плаката из времена Првог светског рата: БЕСЦЕН БЛАГО ЛИКОВНЕ И ИСТОРИЈСКЕ ВРЕДНОСТИ

IMG_1744-Дародавац је Жан Клод Сегела, а њима тренутно располаже Подружница Удружења потомака и поштовалаца ратних добровољаца 1912.-1918.

 

Делегација Подружнице Удружења потомака и поштовалаца ратних добровољаца 1912. – 1918. вратила се из посете Француској с правим бесцен благом. У Смедеревску Паланку донета су четири плаката из времена Првог светског рата велике ликовне и, пре свега, историјске вредности. Дародавац је Удружење љубитеља и поштовалаца града Пезеноса, односно лично  Жан Клод Сегела, који је био на откривању споменика француско српској ескадрили у парку код ОШ „Херој Иван Мукер“.

IMG_1749Према речима Предрага Торбице, постери су били у његовом личном власништву, а ове и многе друге сакупљао је дуги низ година. Донета су четири вредна плаката од којих је један уникат. На свету не постоји ни један такав, а за њега је карактеристично да је у текстуалном делу, црним појачаним словима, написано да је непријатељ почио геноцид у Србији током Првог светског рата. Влада Француске је једина у  Европи тако окарактерисала страдање српског народа у Великом рату.

Друга два постера, које је француска Влада штампала о свом трошку, а који су лепљени широм те земље, анимирали су људе добре воље на пружање помоћи избеглим Србима, првенствено женама и деци. Постери су  дати Подружници поменутог Удружења, чије су сада власништво, с тим што је потребно надокнадити неке ситне трошкове преноса и оне које је имао сам дародавац.

IMG_1747Што се тиче преостала два постера, један је карактеристичан по томе што га је урадио њихов чувени уметник. На једном су приказани српски и француски војник приликом албанске голготе. Три плаката су настала током 1915. а један 1916. године.

-Наш предлог је био да се кровно Удружење, чије је седиште у Београду, ангажује и организује јавну аукцију за оне који су заинтересовани да те плакате откупе – каже Торбица. – Има интересовања из наше Општине, бар ми је тако јављено, да она откупи плакате, које би требало урамити и чувати код нас, у Смедеревској Паланци, у  Народном музеју или у општинској згради. Постоји и интересовање амбасаде Француске у Београду.

Предраг Торбица ради на томе да Подружница потомака и поштовалаца ратних добровољаца добије просторије у граду, где би се ово бесцен благо привремено чувало.

Д. Ј.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *