Iz Francuske u Smederevsku Palanku doneta četiri plakata iz vremena Prvog svetskog rata: BESCEN BLAGO LIKOVNE I ISTORIJSKE VREDNOSTI

IMG_1744-Darodavac je Žan Klod Segela, a njima trenutno raspolaže Podružnica Udruženja potomaka i poštovalaca ratnih dobrovoljaca 1912.-1918.

 

Delegacija Podružnice Udruženja potomaka i poštovalaca ratnih dobrovoljaca 1912. – 1918. vratila se iz posete Francuskoj s pravim bescen blagom. U Smederevsku Palanku doneta su četiri plakata iz vremena Prvog svetskog rata velike likovne i, pre svega, istorijske vrednosti. Darodavac je Udruženje ljubitelja i poštovalaca grada Pezenosa, odnosno lično  Žan Klod Segela, koji je bio na otkrivanju spomenika francusko srpskoj eskadrili u parku kod OŠ „Heroj Ivan Muker“.

IMG_1749Prema rečima Predraga Torbice, posteri su bili u njegovom ličnom vlasništvu, a ove i mnoge druge sakupljao je dugi niz godina. Doneta su četiri vredna plakata od kojih je jedan unikat. Na svetu ne postoji ni jedan takav, a za njega je karakteristično da je u tekstualnom delu, crnim pojačanim slovima, napisano da je neprijatelj počio genocid u Srbiji tokom Prvog svetskog rata. Vlada Francuske je jedina u  Evropi tako okarakterisala stradanje srpskog naroda u Velikom ratu.

Druga dva postera, koje je francuska Vlada štampala o svom trošku, a koji su lepljeni širom te zemlje, animirali su ljude dobre volje na pružanje pomoći izbeglim Srbima, prvenstveno ženama i deci. Posteri su  dati Podružnici pomenutog Udruženja, čije su sada vlasništvo, s tim što je potrebno nadoknaditi neke sitne troškove prenosa i one koje je imao sam darodavac.

IMG_1747Što se tiče preostala dva postera, jedan je karakterističan po tome što ga je uradio njihov čuveni umetnik. Na jednom su prikazani srpski i francuski vojnik prilikom albanske golgote. Tri plakata su nastala tokom 1915. a jedan 1916. godine.

-Naš predlog je bio da se krovno Udruženje, čije je sedište u Beogradu, angažuje i organizuje javnu aukciju za one koji su zainteresovani da te plakate otkupe – kaže Torbica. – Ima interesovanja iz naše Opštine, bar mi je tako javljeno, da ona otkupi plakate, koje bi trebalo uramiti i čuvati kod nas, u Smederevskoj Palanci, u  Narodnom muzeju ili u opštinskoj zgradi. Postoji i interesovanje ambasade Francuske u Beogradu.

Predrag Torbica radi na tome da Podružnica potomaka i poštovalaca ratnih dobrovoljaca dobije prostorije u gradu, gde bi se ovo bescen blago privremeno čuvalo.

D. J.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *