Obeležena 70. godišnjica oslobođenja Smederevske Palanke u Drugom svetskom ratu: SVEČANOST NA TRGU HEROJA

IMG_0140U Smederevskoj Palanci obeležena je 70. godišnjica oslobođenja tog grada i okoline u Drugom svetskom ratu. Svečanost je upriličena na Trgu heroja gde su pred bistama narodnih heroja Donje Jasenice položeni venci i cveće. U prisustvu predsednika Republičkog odbora SUBNOR-a prof. dr Miodraga Zečevića, to su učini predsednik Opštine Radoslav Milojičić Kena i delegacije Socijalističke partije Srbije, Opštinskog odbora SDUBNOR-a, rezervnih vojnih starešina, penzionerskih i drugih organizacija.

Minutom ćutanja odata je pošta poginulim borcima za slobodu i drugim žrtvama fašističkog terora posle čega se prisutnima obratio predsednik IMG_0138Opštinske boračke organizacije Miodrag Moda Lazić, podsetivši da se navršila i stogodišnjica Prvog svetskog rata u kome je malena Srbija izgubila 28 odsto stanovništva, odnosno 1.247.435 ljudi.
-Probojem Solunskog fronta, srpska vojska je bacila na kolena centralne sile – podvukao je Lazić. – Rat je skraćen za godinu dana. Zasluga za to pripala je Srpskoj vojsci koja je na Solunskom frontu izgubila 42.725 vojnika, odnosno trećinu brojnog stanja sa kojim je započela front. Na početku Prvog svetskog rata Srbija je imala 4.469.000 stanovnika. Od 1. jula 1914. do 31. oktobra 1915. godine bilo je mobilisano 707.818 vojnika, ili 40 odsto muškog stanovništva.
IMG_0144Prisutnima se obratio i prof. dr Miodrag Zečević, podvukavši da su i u Drugom svetskom ratu pale brojne žrtve. Slobodu su izvojevali i za nju pali najbolji sinovi narodnog korpusa. Antifašističkoj borbi na samom početku rata pristupili su mnogi borci, među kojima su većinu činili mladi ljudi. Oni su podneli nebrojane žrtve. S toga je danas, 70 godina od završetka Drugog svetskog rata na ovim prostorima, neprimereno izjednačavati žrtve i dželate, patriote i izdajnike. Pobeda narodnooslobodilačke vojske odredila je svakome mesto u istoriji.

D. J.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.