ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Обележена 70. годишњица ослобођења Смедеревске Паланке у Другом светском рату: СВЕЧАНОСТ НА ТРГУ ХЕРОЈА

IMG_0140У Смедеревској Паланци обележена је 70. годишњица ослобођења тог града и околине у Другом светском рату. Свечаност је уприличена на Тргу хероја где су пред бистама народних хероја Доње Јасенице положени венци и цвеће. У присуству председника Републичког одбора СУБНОР-а проф. др Миодрага Зечевића, то су учини председник Општине Радослав Милојичић Кена и делегације Социјалистичке партије Србије, Општинског одбора СДУБНОР-а, резервних војних старешина, пензионерских и других организација.

Минутом ћутања одата је пошта погинулим борцима за слободу и другим жртвама фашистичког терора после чега се присутнима обратио председник IMG_0138Општинске борачке организације Миодраг Мода Лазић, подсетивши да се навршила и стогодишњица Првог светског рата у коме је малена Србија изгубила 28 одсто становништва, односно 1.247.435 људи.
-Пробојем Солунског фронта, српска војска је бацила на колена централне силе – подвукао је Лазић. – Рат је скраћен за годину дана. Заслуга за то припала је Српској војсци која је на Солунском фронту изгубила 42.725 војника, односно трећину бројног стања са којим је започела фронт. На почетку Првог светског рата Србија је имала 4.469.000 становника. Од 1. јула 1914. до 31. октобра 1915. године било је мобилисано 707.818 војника, или 40 одсто мушког становништва.
IMG_0144Присутнима се обратио и проф. др Миодраг Зечевић, подвукавши да су и у Другом светском рату пале бројне жртве. Слободу су извојевали и за њу пали најбољи синови народног корпуса. Антифашистичкој борби на самом почетку рата приступили су многи борци, међу којима су већину чинили млади људи. Они су поднели небројане жртве. С тога је данас, 70 година од завршетка Другог светског рата на овим просторима, непримерено изједначавати жртве и џелате, патриоте и издајнике. Победа народноослободилачке војске одредила је свакоме место у историји.

Д. Ј.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *