ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

/Из/Ванредни коментар (пише: Дејан Црномарковић)

Врлине или закон (партијски) јачег?

2014-11-12-1836Ситуација у Општој болници „Стефан Високи“ је – „болесна“.

Управни одбор ове установе, на предлог Надзорног одбора, пре двадесетак дана донео је одлуку о смени вршиоца дужности директора др Горана Богдановића и постављењу др Милана Бркића, који, како је наглашено, има богато искуство у обављању те дужности.

У образложењу овакве одлуке Управног одбора, која је донета после само неколико месеци рада др Богдановића на месту првог човека Болнице, наводи се урушавање угледа установе, најава гашења неколико одељења, поремећени међуљудски односи…

Поред тога, Надзорни одбор, који је и покренуо иницијативу за смену актуелног вршиоца дужности директора, замерио му је и то што је, уз постојеће стручне службе, довео саветника из Београда. Како кажу, поред плате од нешто преко 80 хиљада динара, саветник добија и незаконито високу накнаду за превоз, па су укупни трошкови његовог ангажмана у бруто износу око 250 хиљада динара.

Надзорни одбор сматра катастрофалном и одлуку др Богдановића да самог себе постави за начелника новоформиране Ургентне службе и да за то прима новчану надокнаду – преко директорске плате.

На већ поменутој конференцији за медије, која је одржана после објављивања одлуке Управног одбора о његовој смени, вршилац дужности директора говорио је о својим резултатима и успешним потезима током четворомесечног мандата, демантовао оптужбе Надзорног и Управног одбора на свој рачун и на тај начин дао до знања да се неће тек тако „предати“.

Док овај текст настаје (13. новембар), напетост расте, јер још увек се чека мишљење или одлука ресорног министра др Златибора Лончара о томе ко је вршилац дужности директора ове здравствене установе до објављивања конкурса.

Др Горан Богдановић или др Милан Бркић?

Или, можда, неко трећи?

То је питање на које одговор очекује и око 100 хиљада потенцијалних пацијената Опште болнице „Стефан Високи“, која лечи грађане Смедеревске Паланке и Велике Плане.

Помало саркастично доживљавам чињеницу да је то, такође, и питање на које одговор чекају и, у „струје“ подељени, чланови Српске напредне странке у Смедеревској Паланци, у чијем чланству су оба доктора.

Новинарски гледано ова тема је „месо“, права посластица…

Али, пустимо то.

Овде се ради о установи од највишег значаја за велики број грађана и изузетно је важно да први човек те куће буде способан, поштен и правичан.

Хоће ли у овом случају те врлине бити одлучујуће или ће пресудити нешто друго?

Врлине или закон (партијски) јачег – „тхат ис тхе qуестион“?

Каква год да буде одлука министра, очекујем наставак ове болничке „драме“.

Зато заузмимо места у нашем малом животном театру, и почнимо сви заједно – да се стидимо што смо овакви.

Можда ће нас срамота од, „оних што долазе за нама“, натерати да се мењамо на боље.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *