Vrline ili zakon (partijski) jačeg?

2014-11-12-1836Situacija u Opštoj bolnici „Stefan Visoki“ je – „bolesna“.

Upravni odbor ove ustanove, na predlog Nadzornog odbora, pre dvadesetak dana doneo je odluku o smeni vršioca dužnosti direktora dr Gorana Bogdanovića i postavljenju dr Milana Brkića, koji, kako je naglašeno, ima bogato iskustvo u obavljanju te dužnosti.

U obrazloženju ovakve odluke Upravnog odbora, koja je doneta posle samo nekoliko meseci rada dr Bogdanovića na mestu prvog čoveka Bolnice, navodi se urušavanje ugleda ustanove, najava gašenja nekoliko odeljenja, poremećeni međuljudski odnosi…

Pored toga, Nadzorni odbor, koji je i pokrenuo inicijativu za smenu aktuelnog vršioca dužnosti direktora, zamerio mu je i to što je, uz postojeće stručne službe, doveo savetnika iz Beograda. Kako kažu, pored plate od nešto preko 80 hiljada dinara, savetnik dobija i nezakonito visoku naknadu za prevoz, pa su ukupni troškovi njegovog angažmana u bruto iznosu oko 250 hiljada dinara.

Nadzorni odbor smatra katastrofalnom i odluku dr Bogdanovića da samog sebe postavi za načelnika novoformirane Urgentne službe i da za to prima novčanu nadoknadu – preko direktorske plate.

Na već pomenutoj konferenciji za medije, koja je održana posle objavljivanja odluke Upravnog odbora o njegovoj smeni, vršilac dužnosti direktora govorio je o svojim rezultatima i uspešnim potezima tokom četvoromesečnog mandata, demantovao optužbe Nadzornog i Upravnog odbora na svoj račun i na taj način dao do znanja da se neće tek tako „predati“.

Dok ovaj tekst nastaje (13. novembar), napetost raste, jer još uvek se čeka mišljenje ili odluka resornog ministra dr Zlatibora Lončara o tome ko je vršilac dužnosti direktora ove zdravstvene ustanove do objavljivanja konkursa.

Dr Goran Bogdanović ili dr Milan Brkić?

Ili, možda, neko treći?

To je pitanje na koje odgovor očekuje i oko 100 hiljada potencijalnih pacijenata Opšte bolnice „Stefan Visoki“, koja leči građane Smederevske Palanke i Velike Plane.

Pomalo sarkastično doživljavam činjenicu da je to, takođe, i pitanje na koje odgovor čekaju i, u „struje“ podeljeni, članovi Srpske napredne stranke u Smederevskoj Palanci, u čijem članstvu su oba doktora.

Novinarski gledano ova tema je „meso“, prava poslastica…

Ali, pustimo to.

Ovde se radi o ustanovi od najvišeg značaja za veliki broj građana i izuzetno je važno da prvi čovek te kuće bude sposoban, pošten i pravičan.

Hoće li u ovom slučaju te vrline biti odlučujuće ili će presuditi nešto drugo?

Vrline ili zakon (partijski) jačeg – „that is the question“?

Kakva god da bude odluka ministra, očekujem nastavak ove bolničke „drame“.

Zato zauzmimo mesta u našem malom životnom teatru, i počnimo svi zajedno – da se stidimo što smo ovakvi.

Možda će nas sramota od, „onih što dolaze za nama“, naterati da se menjamo na bolje.

 

 

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *