Izložba crteža  u Memorijalnoj galeriji „Dušan Starčević“: LIKOVNA POETIKA ANĐELE MICIĆ

img_2572-Na njenim radovima je svetlost gotovo najvažniji likovni element

 

U Memorijalnoj galeriji „Dušan Starčević“ u Smederevskoj Palanci otvorena je izložba crteža mlade umetnice iz Svilajnca  Anđele Micić. Ona je, kako reče otvarajući ovu izložbu vlasnica Galerije Slađana Starčević, pomalo i Palančanka, jer je u našem gradu završila Nižu muzičku školu „Božidar Trudić“, potom Gimnaziju u Svilajncu, a Filološko-umetnički fakultet, smer zidno slikarstvo u Kragujevcu. Prošle godine na istom fakultetu upisala je i master studije.

img_2569U katalogu za ovu izložbu stoji da se Anđela Micić „bavi osvrtom na uspomene, i njihovim ponovnim proživljavanjem, na svojevrstan način ih stavlja u sadašnjost“. Figure i portrete koji su sastavni deo njene likovne poetike ne iscrtava uvek na isti način.  Na nekim njenim radovima je svetlost gotovo najvažniji likovni element. Njena ideja o čuvanju uspomena na ovaj način, nije ideja modernog društva.

Ovo je, inače, druga samostalna izložba crteža Anđele Micić, prvu je priredila u Svilajncu. Grupno je izlagala u Kragujevcu, Novom Sadu, Beogradu, Berlinu, Nišu, Zrenjaninu, Pančevu, Gornjem Milanovcu, Smederevskoj Palanci i Majdanpeku.

img_2571Dobitnik je druge nagrade na Drugom međunarodnom bijenalu umetničkog crteža Memorijalne galerije „Dušan Starčević“.

D. J.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.