Nad zbirkom pesama Dane Radulović: ISKRA VEČNE LJUBAVI

scan-160917-0001-„Venac snova“ – snovidljiva je pesnička knjiga i po obimu i po opservacijama

 

U ruke čitalaca stigla je nova zbirka pesama Dane Radulović iz Novog Sada. U izlozima knjižara i u bibliotečkim vitrinama pojavila se pod naslovom „Venac snova“. Na samom početku ove pesničke knjige, njena autorka se obraća čitaocu ovim stihovima:

Neka te  ne pomeri sudbina moja,

Od tvoje putanje što te vrhu vodi.

Ja ću, ionako, preskočiti ponor

I ići uvek ka slobodi.

Njeno pesništvo, kako to zapaža Nikola Strajnić, puno je duboke čežnje i istinskih emocija, kao i brižnih i suptilnih refleksija o smislu onoga što je bilo. U tom smislu veoma je zanimljiv odnos ove pesnikinje, pre svega, prema onome čega više nema. Istinska ljubav o kojoj peva, ne umire već ostaje da živi večno među cvetovima i oblacima, među munjama i gromovima.

-Dana Radulović to iskazuje na svoj način, odmerenim gestom i stilom koji proizilaze iz njenog osećanja jezika i uvida u njegove mogućnosti i lepotu – napominje Nikola Strajnić.-Ako bi se cela njena pesnička strategija mogla svesti na jedan stih, na jednu ideju, onda bi taj stih mogao biti onaj iz pesme „Zamagli tragove“, koji glasi:  „Ljubav je vidik ka nebu plavom“; a ideja možda ona koja je i sa ovim stihom u međusobnoj projekciji, a izrečena u pesmi „Plavi balon“.

Drugi recezent ove zbirke, Rade Nišavić, lepo uočava da ona obiluje pesmama razuđenog  opsega i tematske širine. Četiri su stuba, četiri motivske odrednice oko kojih Dana Radulović ispisuje pesme i gradi pesnički oslonac:  Ljubav, detinjstvo, zavičaj, priroda…

Nišavić kaže da Dana pripada strastvenim  pesnicima koji umeju da se u pesmi raduju, da vole, razapeti u svom zverinjaku od života.

„Venac od snova“ snovidljiva je pesnička knjiga i po obimu i po opservacijama, veoma je zanimljiva, pisana punim  srcem, duboko doživljena, pisana između sna i jave, sva kako prvom pesmom govori, u promenama, u preslišavanju, u kretnjama neba…

 

D.J.

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.