ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

Над збирком песама Дане Радуловић: ИСКРА ВЕЧНЕ ЉУБАВИ

scan-160917-0001-„Венац снова“ – сновидљива је песничка књига и по обиму и по опсервацијама

 

У руке читалаца стигла је нова збирка песама Дане Радуловић из Новог Сада. У излозима књижара и у библиотечким витринама појавила се под насловом „Венац снова“. На самом почетку ове песничке књиге, њена ауторка се обраћа читаоцу овим стиховима:

Нека те  не помери судбина моја,

Од твоје путање што те врху води.

Ја ћу, ионако, прескочити понор

И ићи увек ка слободи.

Њено песништво, како то запажа Никола Страјнић, пуно је дубоке чежње и истинских емоција, као и брижних и суптилних рефлексија о смислу онога што је било. У том смислу веома је занимљив однос ове песникиње, пре свега, према ономе чега више нема. Истинска љубав о којој пева, не умире већ остаје да живи вечно међу цветовима и облацима, међу муњама и громовима.

-Дана Радуловић то исказује на свој начин, одмереним гестом и стилом који произилазе из њеног осећања језика и увида у његове могућности и лепоту – напомиње Никола Страјнић.-Ако би се цела њена песничка стратегија могла свести на један стих, на једну идеју, онда би тај стих могао бити онај из песме „Замагли трагове“, који гласи:  „Љубав је видик ка небу плавом“; а идеја можда она која је и са овим стихом у међусобној пројекцији, а изречена у песми „Плави балон“.

Други рецезент ове збирке, Раде Нишавић, лепо уочава да она обилује песмама разуђеног  опсега и тематске ширине. Четири су стуба, четири мотивске одреднице око којих Дана Радуловић исписује песме и гради песнички ослонац:  Љубав, детињство, завичај, природа…

Нишавић каже да Дана припада страственим  песницима који умеју да се у песми радују, да воле, разапети у свом зверињаку од живота.

„Венац од снова“ сновидљива је песничка књига и по обиму и по опсервацијама, веома је занимљива, писана пуним  срцем, дубоко доживљена, писана између сна и јаве, сва како првом песмом говори, у променама, у преслишавању, у кретњама неба…

 

Д.Ј.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *