ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

Изложба Мирослава Мишка и Живослава Лоле Јовановића у Галерији модерне уметности: АУТЕНТИЧНА ЛИКОВНА ИНТЕРПРЕТАЦИЈА

IMG_1793-Заједнички именитељ стваралаштва ове двојице уметника је предео; Живослав слика ведуте, док је Мирослав заокупљен пејсажом

 

У Галерији модерне уметности Народног музеја у Смедеревској Паланци отворена је изложба двојице уметника из Велике Плане: Мирослава Мишка и Живослава Лоле Јовановића. Први је мотивисан пејсажом, а други слика ведуте. Заједнички именитељ целе поставке је предео.

Историчар уметности Биљана Живковић уочава да Живослављеву пажњу заокупљају елементи урбане средине са свим својим карактеристикама, изузимајући људску фигуру која се понегде појављује у облику сенке. Овај стваралац успешно у свом раду комбинује технике, колаж и акрилик на картону. Оно што се прво запажа на његовим радовима је IMG_1792колорит. Доминира византијска плава као кључно обележје његовог сликарства.

-Ликовни рукопис Живослава Лоле Јовановића је аутентичан у изразу – оцењује Биљана Живковић.- Третман слике, близак колористичком реализму, креће се од слободног, са елементима експресионистичке жустрости у потезу до приближавања геометријском орнаменту. Наглашене тамне контуре на неким сликама, попут оловних трака, које обликују форму и повезују обојене површине, асоцирају на витраж.

Насупрот Живослављевој преокупацији урбаним мотивима, Мирослава надахњује природа. И то „укроћена“ природа, која указује на присуство човека, али га не приказује.

-Уколико кренемо од палете, на супрот Лолиним ноћним призорима, Мирослављева плата обојена су благим, готово транспарентним  тоновима природе – рекла је отварајући изложбу, Биљана Живковић. – Ови предели, сведени не само у колориту већ и у облику, IMG_1794дакле ослобођени свега сувишног, пикторалног, са по којом представом усамљених стабала у виду записа или акцента, обликовани су у једну, готово геометријску композицију, на граници апстракције. Упркос томе, ови призори врло јасно асоцирају на свет појавног – мир, хармонију, чистоту природе обасјане бљештавилом подневног сунца.

Изложба, гледано у целини, јесте аутентична ликовна интерпретација света који нас окружује и где се наслућује присуство човека.

Живослав Лола Јовановић је, до ове у Смедеревској Паланци, имао осам самосталних и више колективних изложби. Иза његовог брата Мирослава је преко 80 колективних изложби. Обојица су носиоци више вредних награда.

Д. Јанојлић

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *