Izložba Miroslava Miška i Živoslava Lole Jovanovića u Galeriji moderne umetnosti: AUTENTIČNA LIKOVNA INTERPRETACIJA

IMG_1793-Zajednički imenitelj stvaralaštva ove dvojice umetnika je predeo; Živoslav slika vedute, dok je Miroslav zaokupljen pejsažom

 

U Galeriji moderne umetnosti Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci otvorena je izložba dvojice umetnika iz Velike Plane: Miroslava Miška i Živoslava Lole Jovanovića. Prvi je motivisan pejsažom, a drugi slika vedute. Zajednički imenitelj cele postavke je predeo.

Istoričar umetnosti Biljana Živković uočava da Živoslavljevu pažnju zaokupljaju elementi urbane sredine sa svim svojim karakteristikama, izuzimajući ljudsku figuru koja se ponegde pojavljuje u obliku senke. Ovaj stvaralac uspešno u svom radu kombinuje tehnike, kolaž i akrilik na kartonu. Ono što se prvo zapaža na njegovim radovima je IMG_1792kolorit. Dominira vizantijska plava kao ključno obeležje njegovog slikarstva.

-Likovni rukopis Živoslava Lole Jovanovića je autentičan u izrazu – ocenjuje Biljana Živković.- Tretman slike, blizak kolorističkom realizmu, kreće se od slobodnog, sa elementima ekspresionističke žustrosti u potezu do približavanja geometrijskom ornamentu. Naglašene tamne konture na nekim slikama, poput olovnih traka, koje oblikuju formu i povezuju obojene površine, asociraju na vitraž.

Nasuprot Živoslavljevoj preokupaciji urbanim motivima, Miroslava nadahnjuje priroda. I to „ukroćena“ priroda, koja ukazuje na prisustvo čoveka, ali ga ne prikazuje.

-Ukoliko krenemo od palete, na suprot Lolinim noćnim prizorima, Miroslavljeva plata obojena su blagim, gotovo transparentnim  tonovima prirode – rekla je otvarajući izložbu, Biljana Živković. – Ovi predeli, svedeni ne samo u koloritu već i u obliku, IMG_1794dakle oslobođeni svega suvišnog, piktoralnog, sa po kojom predstavom usamljenih stabala u vidu zapisa ili akcenta, oblikovani su u jednu, gotovo geometrijsku kompoziciju, na granici apstrakcije. Uprkos tome, ovi prizori vrlo jasno asociraju na svet pojavnog – mir, harmoniju, čistotu prirode obasjane blještavilom podnevnog sunca.

Izložba, gledano u celini, jeste autentična likovna interpretacija sveta koji nas okružuje i gde se naslućuje prisustvo čoveka.

Živoslav Lola Jovanović je, do ove u Smederevskoj Palanci, imao osam samostalnih i više kolektivnih izložbi. Iza njegovog brata Miroslava je preko 80 kolektivnih izložbi. Obojica su nosioci više vrednih nagrada.

D. Janojlić

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *