Saopšteni rezultati pesničkog  konkursa  Književnog kluba „21“: PRVA NAGRADA KOSTI KURĆUBIĆU

IMG_0957-Na konkursu učestvovalo 214 autora sa preko 600 radova

 

Književni klub „21“ u Smederevskoj Palanci obelodanio je rezultate svog drugog književnog konkursa i predstavio „Izvornik 5“. Učinjeno je to u Narodnom muzeju u prisustvu predsednika Skupštine opštine Slavoljuba Đurića i jednog broja pesnika čiji su radovi objavljeni u  novom zborniku. Žiri u sastavu Miroslav Jozić, Danijela Vasiljević i Slaviša Krstić nagradio je tri autora i pohvalio isto toliko učesnika konkursa.

Na pesnički konkurs Književnog kluba „21“ svoje radove poslalo je 214 autora. Žiri je, ocenjujući   preko 600 pesničkih iskaza, odlučio da prvu nagradu dodeli Kosti Kurćubiću iz Užica za poetsko ostvarenje pod naslovom „Istok u cigle zazidan“, drugu Draganu Petkoviću iz Jabuke za pesmu „Putovanje“ i treću Vojkanu Milenkoviću iz Niša za nenaslovljene stihove.

IMG_0960Istovremeno je pohvaljeno troje autora: Ljiljana Fijat iz Novog Sada za pesmu „Molitva Svetom Grigoriju Sinajitu“, Slobodan N. Čurović iz Podgorice za pesmu  „U gvožđari“ i Simonida  Banjeglav iz Beograda za pesmu „Verbalni delikt“.

U obrazloženju žirija stoji:

-Kosta Kurćubić kroz svoju pesmu provlači rimu krajnje nenametljivo, gotovo neprimetno, ne upadajući u njene zamke i ne gubeći ništa na toku misli. Ritam koji njegova pesma ima prirodan je i nezaustavljiv poput kretanja Sunca, makar to bio i najmračniji deo tog kretanja, onaj između sutona i novog svitanja.

Dragan Petković se prepušta muzama koje ga odvode na putovanje u daleke krajeve. On se tim izmaštanim putovanjem, na kojem korespondira i s Crnjanskim, opija i pokazuje uzlete pesničke mašte u okviru jedne scene iz sopstvene i modernizovane minijaturne odiseje.

IMG_0959Vojkan Milenković se svojim ostvarenjem predstavlja kao autor koji je u okviru ljubavne poezije uspeo da pesničke slike prenese u punom koloru. Stihovi poput „Čelom naslonjen na kišu“ i „Ružom pucaću u tvoje grudi“ najbolje ilustruju ovaj njegov uspešni pokušaj.

Slaviša Krstić u predgovoru podseća  da se u zborniku nalaze radovi koji predstavljaju nova dostignića članova KK „21“, ali i autora iz drugih mesta. Svaki autor – navodi on – svojim delom, pretežno stihom, prenosi svoje iskustvo, obelodanjuje deo svoje tišine i trudi da najbolje izrazi ono što ima da saopšti.

-U tom smislu možemo svako delo koje je njegov autor odlučio da objavi doživeti kao jedan od vrhunaca vlastitog promišljanja i izražavanja na određenu temu – zaključuje Krstić.

Ovaj zbornik pokazuje težnje autora koji već imaju objavljene pesničke zbirke, ali i nekih koji se tek pojavljuju na pesničkoj sceni.

D. Janojlić

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.