ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

Саопштени резултати песничког  конкурса  Књижевног клуба „21“: ПРВА НАГРАДА КОСТИ КУРЋУБИЋУ

IMG_0957-На конкурсу учествовало 214 аутора са преко 600 радова

 

Књижевни клуб „21“ у Смедеревској Паланци обелоданио је резултате свог другог књижевног конкурса и представио „Изворник 5“. Учињено је то у Народном музеју у присуству председника Скупштине општине Славољуба Ђурића и једног броја песника чији су радови објављени у  новом зборнику. Жири у саставу Мирослав Јозић, Данијела Васиљевић и Славиша Крстић наградио је три аутора и похвалио исто толико учесника конкурса.

На песнички конкурс Књижевног клуба „21“ своје радове послало је 214 аутора. Жири је, оцењујући   преко 600 песничких исказа, одлучио да прву награду додели Кости Курћубићу из Ужица за поетско остварење под насловом „Исток у цигле зазидан“, другу Драгану Петковићу из Јабуке за песму „Путовање“ и трећу Војкану Миленковићу из Ниша за ненасловљене стихове.

IMG_0960Истовремено је похваљено троје аутора: Љиљана Фијат из Новог Сада за песму „Молитва Светом Григорију Синајиту“, Слободан Н. Чуровић из Подгорице за песму  „У гвожђари“ и Симонида  Бањеглав из Београда за песму „Вербални деликт“.

У образложењу жирија стоји:

-Коста Курћубић кроз своју песму провлачи риму крајње ненаметљиво, готово неприметно, не упадајући у њене замке и не губећи ништа на току мисли. Ритам који његова песма има природан је и незаустављив попут кретања Сунца, макар то био и најмрачнији део тог кретања, онај између сутона и новог свитања.

Драган Петковић се препушта музама које га одводе на путовање у далеке крајеве. Он се тим измаштаним путовањем, на којем кореспондира и с Црњанским, опија и показује узлете песничке маште у оквиру једне сцене из сопствене и модернизоване минијатурне одисеје.

IMG_0959Војкан Миленковић се својим остварењем представља као аутор који је у оквиру љубавне поезије успео да песничке слике пренесе у пуном колору. Стихови попут „Челом наслоњен на кишу“ и „Ружом пуцаћу у твоје груди“ најбоље илуструју овај његов успешни покушај.

Славиша Крстић у предговору подсећа  да се у зборнику налазе радови који представљају нова достигнића чланова КК „21“, али и аутора из других места. Сваки аутор – наводи он – својим делом, претежно стихом, преноси своје искуство, обелодањује део своје тишине и труди да најбоље изрази оно што има да саопшти.

-У том смислу можемо свако дело које је његов аутор одлучио да објави доживети као један од врхунаца властитог промишљања и изражавања на одређену тему – закључује Крстић.

Овај зборник показује тежње аутора који већ имају објављене песничке збирке, али и неких који се тек појављују на песничкој сцени.

Д. Јанојлић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *