ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

Учешће чланова КК „21“ на песничком конкурсу „Ћирилица – огледало српске душе“: СТИХОВИ ПОСВЕЋЕНИ МАЈЦИ

IMG_0956Петоро чланова Књижевног клуба „21“ Из Смедеревске Паланке учествовало је у овогодишњој  манифестацији „Ћирилица – огледало српске душе“, која је тематски била посвећена МАЈЦИ, а одржана у Великом Поповцу. То су Саша Угриновић, Мирослав Павловић, Љиљана Милосављевић, Милован Мићо Петровић и Живомир Стевановић. Њихови радови увршћени су и у зборник „Родољубље Србије“.

Одлуком жирија овог песничког конкурса, прва награда, „Златни печат ћирилице“, припала је Милијани Јовановић из Ниша за песму „Ратникова мати“, друга, „Сребрни печат ћирилице“ Јовици Ђурићу Мајору из Ниша за рад „Пусти да будем“ и трећа, „Бронзани печат ћирилице“ Снежани Милановић из Црљенца за песму „Старица“ и  Будимиру Стефановићу из Раче Крагујевачке за стихове „Песма мајци“. Специјална награда  додељена је за најбољу  песму из дијаспоре, а лауреат је Теодора Тоде Матић Медић из Аустралије. Њена песма носи наслов „Отишла си“.

IMG_0947На конкурс „Ћирилица – огледало српске душе“ пристигли су радови 138 аутора из Србије, Републике Српске, Бугарске и дијаспоре.

Песници, учесници овог  конкурса, су у  потпуности прожети свешћу о значају и трајности поетске речи и када певају о родољубљу и духовности Србије и када певају о мајци као симболу рађања, храбрости, врлине и љубави.

Идејни творац ове манифестације, која је одржана под покровитељством Скупштине општине Петровац на Млави, Месне заједнице и Црквене општине Велики Поповац, Вукове задужбине – Огранак за Браничевски округ, Културно-просветног центра и Туристичке организације Петровац на Млави је песник  Раде М. Обрадовић.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *