Učešće članova KK „21“ na pesničkom konkursu „Ćirilica – ogledalo srpske duše“: STIHOVI POSVEĆENI MAJCI

IMG_0956Petoro članova Književnog kluba „21“ Iz Smederevske Palanke učestvovalo je u ovogodišnjoj  manifestaciji „Ćirilica – ogledalo srpske duše“, koja je tematski bila posvećena MAJCI, a održana u Velikom Popovcu. To su Saša Ugrinović, Miroslav Pavlović, Ljiljana Milosavljević, Milovan Mićo Petrović i Živomir Stevanović. Njihovi radovi uvršćeni su i u zbornik „Rodoljublje Srbije“.

Odlukom žirija ovog pesničkog konkursa, prva nagrada, „Zlatni pečat ćirilice“, pripala je Milijani Jovanović iz Niša za pesmu „Ratnikova mati“, druga, „Srebrni pečat ćirilice“ Jovici Đuriću Majoru iz Niša za rad „Pusti da budem“ i treća, „Bronzani pečat ćirilice“ Snežani Milanović iz Crljenca za pesmu „Starica“ i  Budimiru Stefanoviću iz Rače Kragujevačke za stihove „Pesma majci“. Specijalna nagrada  dodeljena je za najbolju  pesmu iz dijaspore, a laureat je Teodora Tode Matić Medić iz Australije. Njena pesma nosi naslov „Otišla si“.

IMG_0947Na konkurs „Ćirilica – ogledalo srpske duše“ pristigli su radovi 138 autora iz Srbije, Republike Srpske, Bugarske i dijaspore.

Pesnici, učesnici ovog  konkursa, su u  potpunosti prožeti svešću o značaju i trajnosti poetske reči i kada pevaju o rodoljublju i duhovnosti Srbije i kada pevaju o majci kao simbolu rađanja, hrabrosti, vrline i ljubavi.

Idejni tvorac ove manifestacije, koja je održana pod pokroviteljstvom Skupštine opštine Petrovac na Mlavi, Mesne zajednice i Crkvene opštine Veliki Popovac, Vukove zadužbine – Ogranak za Braničevski okrug, Kulturno-prosvetnog centra i Turističke organizacije Petrovac na Mlavi je pesnik  Rade M. Obradović.

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.