Zanimljiv projekat Narodnog muzeja: KNJIGA UTISAKA

Knjiga utisaka 2-Posete umetnika snimaće se i kamerom

 

S početkom izlagačke sezone u Galeriji moderne umetnosti Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci, počela je i realizacija novog projekta pod nazivom „Knjiga utisaka“. Ideja je, kako je za naš list izneo kustos Petar Dekić, da ostane trag o svakom susretu sa umetnicima. Uobičajeno je u praksi da stvaraoci, u znak zahvalnosti za ustupljen prostor, poklone svoj umetnički rad. U poslednje vreme to se dešava ređe iz razloga, kako navodi naš sagovornik, što je potrebno produkovati mnogo više slika.

-Zato smo odlučili da zamolimo slikare da odvoje deo vremena i u našu Knjigu unesu svoje utiske koje su stekli tokom boravka kod nas – iznosi Dekić.- I tu bi se priča o tome mogla završiti. Međutim, savremena muzeologija stavlja pred nas nove izazove, posebno u oblasti problematizovanja sećanja. U tome treba tražiti i razlog što smo odlučili da svaku posetu umetnika beležimo i kamerom. Tako crtež i video-zapis postaju jedna celina, a jedan događaj kakav je izložba, a posebno njegov nevidljivi deo u samom procesu nastanka, ostvaruju se u novom mediju i bivaju sačuvani.

Posle 18 izložbi, koliko je planirano u ovoj godini,  u knjizi sećanja sabraće se dvadesetak radova i biće isto toliko video-zapisa. Na taj način ostaviće se značajan trag o onome što se zbivalo tokom godine, a kad vreme malo odmakne, biće  moguće obnoviti sećanje na minule aktivnosti i događaje.

Petar Dekić naročito skreće pažnju na korice „Knjige utisaka“, odnosno na simbol s naslovne strane, koji je u stvari preslikana nastrešnica na ulazu u galeriju. Celokupna asocijacija je na kišobran, koji štiti od vode koja spira sećanja.

D. J.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.