ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

Занимљив пројекат Народног музеја: КЊИГА УТИСАКА

Knjiga utisaka 2-Посете уметника снимаће се и камером

 

С почетком излагачке сезоне у Галерији модерне уметности Народног музеја у Смедеревској Паланци, почела је и реализација новог пројекта под називом „Књига утисака“. Идеја је, како је за наш лист изнео кустос Петар Декић, да остане траг о сваком сусрету са уметницима. Уобичајено је у пракси да ствараоци, у знак захвалности за уступљен простор, поклоне свој уметнички рад. У последње време то се дешава ређе из разлога, како наводи наш саговорник, што је потребно продуковати много више слика.

-Зато смо одлучили да замолимо сликаре да одвоје део времена и у нашу Књигу унесу своје утиске које су стекли током боравка код нас – износи Декић.- И ту би се прича о томе могла завршити. Међутим, савремена музеологија ставља пред нас нове изазове, посебно у области проблематизовања сећања. У томе треба тражити и разлог што смо одлучили да сваку посету уметника бележимо и камером. Тако цртеж и видео-запис постају једна целина, а један догађај какав је изложба, а посебно његов невидљиви део у самом процесу настанка, остварују се у новом медију и бивају сачувани.

После 18 изложби, колико је планирано у овој години,  у књизи сећања сабраће се двадесетак радова и биће исто толико видео-записа. На тај начин оставиће се значајан траг о ономе што се збивало током године, а кад време мало одмакне, биће  могуће обновити сећање на минуле активности и догађаје.

Петар Декић нарочито скреће пажњу на корице „Књиге утисака“, односно на симбол с насловне стране, који је у ствари пресликана настрешница на улазу у галерију. Целокупна асоцијација је на кишобран, који штити од воде која спира сећања.

Д. Ј.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *