Lokalni izbori

Na tragu_4Lokalni izbori u Srbiji biće raspisani u decembru ove godine. Istog dana biraće se i pokrajinski parlament. To je rezultat dogovora na najvišem nivou, ali kako se kod nas nikada ne zna, ostaje mogućnost da se do tada nešto promeni, i izbori ipak sačekaju redovni majski termin 2016. godine.

Šta bi se moglo dogoditi pa da aktuelni režim ipak sačeka sa odmeravanjem političkih snaga na lokalnom i pokrajinskom nivou?

Jedna od mogućnosti je (ne)očekivana promena rejtinga političkih partija.

Druga, da se ozbiljnije zarati u Ukrajini…

… ili da Grčka baš uzdrma temelj Evropske unije.

Možda usledi i pritisak da Vučićeva Vlada prizna nezavisnost Kosova i Metohije.

Ili „potone“ Beograd na vodi…

Mogla bi i da se „ugasi“ Železara u Smederevu…

A nije isključeno ni da se „zaječarski sindrom“ proširi na čitavu Srbiju.

Usijana atmosfera na srpskoj političkoj sceni, stalna prepucavanja između vlasti i opozicije, kao i neprekidna kampanja u Skupštini Srbije, najavljuju veoma „prljavi“ izborni ciklus.

Biće to još jedan vašar vulgarnosti, prava „igranka bez prestanka“.

Tone fekalija prosuće se po glavama političkih protivnika, biće izgovoreno sijaset slatkih laži i obećano bezbroj šarenih laža.

Gradiće se kule od karata…

U Smederevskoj Palanci, i ovoga puta, biće sve veoma – posebno.

Palančani vole da „idu uz vetar“.

Kada se, krajem osamdesetih, Srbija „zaljubila“ u Slobodana Miloševića, ovdašnji politički lideri bili su, i dalje, za Dražu Markovića.

Potom smo, devedesetih, među prvima, ustoličili na vlasti tadašnju republičku opoziciju.

A, evo i u poslednje tri godine Smederevska Palanka se suprotstavlja „novom“ vođi, koji je uspeo da „zamagli pogled“ polovini nacije.

Sa takvim „političkim duhom“ i tradicijom Palančani će ući i u nove lokalne izbore. Njihov ishod, i buduću vlast u palanačkoj opštini, kao i više puta do sada, odlučiće male stranke i grupe građana (koje pređu cenzus), zapravo njihova odluka kome će, od velikih (SPS, DS, SNS) pristupiti posle izbora.

Sigurno je da ovde nijedna partija neće osvojiti apsolutnu većinu i mogućnost da sama vlada.

Vladajuće partije, DS i SPS, suočiće se sa teretom vršenja vlasti u „vreme besparice“, kada je opštinska kasa bila premala čak i za osnovne potrebe. Objašnjavanje objektivnih, ali i subjektivnih razloga, zašto Smederevska Palanka ne može da se pokrene (u Srbiji koja tavori), biće glavni zadatak aktuelne lokalne vlasti u izbornoj kampanji.

Sa druge strane, razjedinjenoj i posvađanoj opozicionoj Srpskoj naprednoj stranci predstoje unutarpartijski izbori koji bi mogli da im zbiju redove, ali i dovedu do ozbiljnih podela i izdvajanja upečatljive i prepoznatljive grupe odbornika i članova – u grupu građana. Ukoliko ta grupacija, zbog neslaganja sa lokalnim rukovodstvom, napusti stranku, ili bude isključena, palanačkim Naprednjacima najjači argument ostaje – Aleksandar Vučić. Ali, daleko je Beograd…

Elem, na izbornom listiću, verovatno u decembru ove godine, Palančani mogu da očekuju najmanje deset političkih opcija koje će se nadmetati za oko 20-25.000 glasova koliko će, pretpostavljam, birača izaći na izbore.

Jedno je sigurno, kada bi važili glasovi onih koji na te izbore neće izaći, njihova „partija“ ubedljivo bi pobedila.

Ali takve pobede se ne računaju.

 

 

 

 

 

 

You may also like...

1 Response

  1. Voja kaže:

    g. Crnomarkoviću, da dodam svoj komentar. Videli smo da od devedesetih Palančani imaju demokratiju ali rezultat je duplo golo. Pa i ova zadnja vlast samo tera inat važećoj vlasti i šta imamo , ne golo već katastrofa. Zašto je tako, zazo što lokalna vlast misli samo na sebe kad dobije glasove, inati se, prave se po principu šta nam mogu. Od naroda je skroz otuđena. Ubijaju Savete MZ jer evo za četiri godine nikad nisu ih pozvali na bilo koji dogovor. Šta će im, trebaju im samo glasovi iz mesnih zajednica. Ne daj bože da je neka MZ glasala kontra lokalnoj vlasti, onda NAŠ predsednik kad nešto ma banalno tražili, izvadi spisak iu džepa i kaže, „evo gde ste na listi, zadnja rupa na svirajki“. _Naravno, tako se i osećamo kad nam Predsednik nije i predsednik Opštine, nego je partiski sekretar. Pa se pitamo, šta će Opštini Mesne zajednice, ja sam vlast.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.