ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

ИнтервјуПолитика

Професор Златан Бећић председник ОО ДСС у Смедеревској Паланци: НА ИЗБОРЕ ЋЕМО СА ДВЕРИМА

2 (1) Увек сам био поборник тезе да није битно ко је из које политичке странке, када се ради о локалном нивоу – каже Бећић

 

Председник Општинског одбора Демократске странке Србије у Смедеревској Паланци, однедавно је професор Златан Бећић.

Реч је о политички искусном човеку, који је већ обављао одређене функције у локалној самоуправи. У новоснованом одбору ДСС нашли су се и стари и нови чланови, па су тако у његовом саставу – Новица Јанковић, Небојша Радовановић, Дејан Петровић, Јелена Вујић, Славко Павловић…

Са новим председник ООДСС разговарали смо о политици ове странке, односима у коалицији и плановима за предстојеће локалне изборе.

Паланачке: Судећи према активностима Општинског одбора у Паланци, после извесног затишја, као да се Демократска странка Србије поново буди?

Бећић: То сте лепо приметили. Заиста се ДСС на неки начин буди. Чињеница је да је после избора 2012., после свих догађаја који су уследили, после оставке Војислава Коштунице, наступило извесно превирање. Међутим, после избора новог руководства,  Санда Рашковић Ивић, на челу Демократске странке Србије, заиста се труди да наша странка поново заузме ону позицију на политичкој сцени Србије какву је имала током, и непосредно после демократских промена 2000. године. Мислим да тај напор мотивише и чланове странке у многим општинским одборима, и да се због тога ДСС поново буди. Према томе, и у нашој општини трудимо се да Демократска странка Србије постане незаобилазни фактор у друштвено-политичком животу.

Паланачке: Да подсетимо, Демократска странка Србије се од других политичких партија, које се такође залкажу за парламентаризам и јачање демократских институција разликује по томе што у први план ставља националне интересе, а не такозване интегративне процесе…

4 (1)Бећић: Да. Демократска странка Србије о томе има изузетно јасан став. Иако је наша странка раније такође делила став о уласку у Европску унију, после свега што се догодило, наше је мишљење да је цена за то постала превисока. Србија бољитак не би требало да тражи у оквиру Европске уније, већ да се окрене неким другим токовима. Не кажем да би беспоговорно требало приступити парнерима на Истоку, али сигурно је да повлашћена трговинска размена са Истоком не подразумева уцене и условљавања, а поготову не захтев за одустајањем од суверенитета над одређеним деловима наше земље. Суштина је у томе да ми морамо да имамо неки свој пут, а ми смо свакако у Европи, не само због свог географског положаја, него и зато што је наша култура утемељена европским вредностима. Сигурно је да морамо да очувамо контакте и са западно-европским земљама, да би се Србија и даље развијала, али то нужно не подразумева одустајање од суверенитета на Косову, и повиновање другим уценама, које подразумева процес приступања ЕУ.

Паланачке: На локалном новоу, какав је однос ДСС са актуелном општинском влашћу, и актуленом општинском опозицијом?

Бећић: Самим тим што сам ја, као председник ООДСС, општински већник, наша странка практично партиципира у власти. Што се тиче одборника, ја морам да напоменем да ту влада једна сасвим специфична ситуација. Наши су одборници најпре били опозиција актуелној власти, а затим су у оном периоду од два, два и по месеца, 2012. године  били део власти. У овом тренутку, неки од одобрника ДСС су приступили другим сранкама и одборничким групама. Један одбрник је прешао у Социјалдемократску странку Бориса Тадића, а једна одборница је недавно приступила групи грађана „Пет до дванаест“. Они су формирали заједничу одборничку групу, заједно са некадашњим одборницима СНС-а, Мајсторовићем и Војновићем. Господин Никола Грујић, од самог формирања овог сазива Скупштине општине, остао је некако усамљен, и има неку своју причу. И на крају, ту је један одборник који је, према информацијама којима ја располажем, прешао у Српску напредну странку. И тако је настала парадоксална ситуација, да Демократску странку Србије у локалном парламенту заправо не заступа ниједан одборник.

Паланачке: Да ли је то добро или лоше, уочи предстојећих избора?

Бећић: То може да се посматра из више углова. Са једне стране је лоше када немате своје представнике у локалном парламенту, док са друге стране то може да буде и одређена предност уочи избора, јер практично наступате – нећу рећи као опозиција садашњој владајућој коалицији – али то вам свакако пружа некакву предност.

Паланачке: Шта је ваша изборна платформа за локалне изборе? Шта ћете понудити бирачима?

Бећић: У нашој општини има веома много проблема. Ми нисмо поштеђени онога што се догађа у Србији. То су стандардни проблеми на које ћемо обратити пажњу. Пре свега, проблеми инфраструктурне и комуналне природе. Ми ћемо се трудити да све то решавамо у зависности од тога како будемо прошли на изборима, а свакако ћемо се трудити да будемо битан чинилац при формирању наредне власти. Још увек немамо јасно дефинисану плтформу на којој ћемо радити, али сешћемо, договорићемо се, размотрићемо све то и свакако ћемо се трудити да делујемо у оном смеру који ће обезбедити – иако то звучи као фраза – некакав бољитак за грађане Смедеревске Паланке. Проблема има много, а ако кренете да чепркате по површини свега овога што нам се дешава, нови проблеми израњају један за другим. Али нешто се свакако мора предузети. Морамо, пре свега, да допринесемо да млади не одлазе из наше општине, тако што ћемо стоврити услове да се овде запосле, да имају услове за нормалан живот. Све то ћемо морати да радимо у сарадњи са будућим коалиционим партнерима, јер не можемо да будемо толико препотентни да тврдимо да ћемо ми победити на наредним изборима и да ћемо сами освојити власт. Ми смо, наравно, отворени за сарадњу са свим политичким субјектима у нашој општини, али се првенствено, при ступању у коалиције, мора водити рачуна о виталним интересима грађана. Увек сам био поборник тезе да није битно ко је из које политичке странке, када се ради о локалном нивоу. Локална самуправа треба да буде сервис грађана, и зато треба пружити прилику оним људима који знају да раде свој посао. Свакако, Демократска странка Србије у својим редовима има људе који су способни да изнесу тај терет, и који су способни да учествују у решавању те локалне проблематике. Мислим да, с ким год будемо у коалицији, да ћемо дати важан допринос решавању горућих проблема. Ми у Смедеревској Паланци тренутно имамо један блок партија које чине садашњу власт, који се нада да ће остати на власти, а са друге стране имамо опозицију, Српску напредну странку, која функционише тако како функционише. Сигуран сам да у свим странкама има квалитетних људи, и да се они морају извући на површину.

Паланачке: Да ли то значи да за сада не размишљате о преизборним коалицијама?

2 (2)Бећић: Знате како, у Демократској странци Србије на снази је савез са Дверима. Потписана је платформа о сарадњи. Тако да ћемо, вероватно, како на републичким, тако и на локалним изборима, ићи заједно са Дверима. Разуме се, не искључујем приступање још неких политичких опција, које са нама деле ставове, а како је реч о локалним изборима, небитно је да ли ће се они у потпуности слагати са нашим политичким начелима. Важно је да се људи, који мисле да могу да допринесу, укључе у ту коалицију.

Паланачке: Какав степен аутономије можете добити од Централе, када је реч о локалној политици и склапању коалиција?

Бећић: Колико је мени познато, Централа не диктира услове за склапање коалиција на локалном новоу. То је препуштено општинским одборима, и ми ту немамо никаква стриктна ограничења. Барем је до сада била таква пракса.

Паланачке: Хоће ли ваша председница, Санда Рашковић Ивић, ускоро посетити нашу општину?

Бећић:  Ја се надам да ће председница ДСС ускоро бити наш гост, па ће бити прилике да и са њом поразговарате.

 

 

Владимир Ђурђевић

One thought on “Професор Златан Бећић председник ОО ДСС у Смедеревској Паланци: НА ИЗБОРЕ ЋЕМО СА ДВЕРИМА

  • Sasha Radojevic

    A gde su vam Kusacani gospodo?Oni koji su odrzali DSS u Palanci punih dvadeset godina.Ili pravite gradski DSS.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *