Profesor Zlatan Bećić predsednik OO DSS u Smederevskoj Palanci: NA IZBORE ĆEMO SA DVERIMA

2 (1) Uvek sam bio pobornik teze da nije bitno ko je iz koje političke stranke, kada se radi o lokalnom nivou – kaže Bećić

 

Predsednik Opštinskog odbora Demokratske stranke Srbije u Smederevskoj Palanci, odnedavno je profesor Zlatan Bećić.

Reč je o politički iskusnom čoveku, koji je već obavljao određene funkcije u lokalnoj samoupravi. U novosnovanom odboru DSS našli su se i stari i novi članovi, pa su tako u njegovom sastavu – Novica Janković, Nebojša Radovanović, Dejan Petrović, Jelena Vujić, Slavko Pavlović…

Sa novim predsednik OODSS razgovarali smo o politici ove stranke, odnosima u koaliciji i planovima za predstojeće lokalne izbore.

Palanačke: Sudeći prema aktivnostima Opštinskog odbora u Palanci, posle izvesnog zatišja, kao da se Demokratska stranka Srbije ponovo budi?

Bećić: To ste lepo primetili. Zaista se DSS na neki način budi. Činjenica je da je posle izbora 2012., posle svih događaja koji su usledili, posle ostavke Vojislava Koštunice, nastupilo izvesno previranje. Međutim, posle izbora novog rukovodstva,  Sanda Rašković Ivić, na čelu Demokratske stranke Srbije, zaista se trudi da naša stranka ponovo zauzme onu poziciju na političkoj sceni Srbije kakvu je imala tokom, i neposredno posle demokratskih promena 2000. godine. Mislim da taj napor motiviše i članove stranke u mnogim opštinskim odborima, i da se zbog toga DSS ponovo budi. Prema tome, i u našoj opštini trudimo se da Demokratska stranka Srbije postane nezaobilazni faktor u društveno-političkom životu.

Palanačke: Da podsetimo, Demokratska stranka Srbije se od drugih političkih partija, koje se takođe zalkažu za parlamentarizam i jačanje demokratskih institucija razlikuje po tome što u prvi plan stavlja nacionalne interese, a ne takozvane integrativne procese…

4 (1)Bećić: Da. Demokratska stranka Srbije o tome ima izuzetno jasan stav. Iako je naša stranka ranije takođe delila stav o ulasku u Evropsku uniju, posle svega što se dogodilo, naše je mišljenje da je cena za to postala previsoka. Srbija boljitak ne bi trebalo da traži u okviru Evropske unije, već da se okrene nekim drugim tokovima. Ne kažem da bi bespogovorno trebalo pristupiti parnerima na Istoku, ali sigurno je da povlašćena trgovinska razmena sa Istokom ne podrazumeva ucene i uslovljavanja, a pogotovu ne zahtev za odustajanjem od suvereniteta nad određenim delovima naše zemlje. Suština je u tome da mi moramo da imamo neki svoj put, a mi smo svakako u Evropi, ne samo zbog svog geografskog položaja, nego i zato što je naša kultura utemeljena evropskim vrednostima. Sigurno je da moramo da očuvamo kontakte i sa zapadno-evropskim zemljama, da bi se Srbija i dalje razvijala, ali to nužno ne podrazumeva odustajanje od suvereniteta na Kosovu, i povinovanje drugim ucenama, koje podrazumeva proces pristupanja EU.

Palanačke: Na lokalnom novou, kakav je odnos DSS sa aktuelnom opštinskom vlašću, i aktulenom opštinskom opozicijom?

Bećić: Samim tim što sam ja, kao predsednik OODSS, opštinski većnik, naša stranka praktično participira u vlasti. Što se tiče odbornika, ja moram da napomenem da tu vlada jedna sasvim specifična situacija. Naši su odbornici najpre bili opozicija aktuelnoj vlasti, a zatim su u onom periodu od dva, dva i po meseca, 2012. godine  bili deo vlasti. U ovom trenutku, neki od odobrnika DSS su pristupili drugim srankama i odborničkim grupama. Jedan odbrnik je prešao u Socijaldemokratsku stranku Borisa Tadića, a jedna odbornica je nedavno pristupila grupi građana „Pet do dvanaest“. Oni su formirali zajedniču odborničku grupu, zajedno sa nekadašnjim odbornicima SNS-a, Majstorovićem i Vojnovićem. Gospodin Nikola Grujić, od samog formiranja ovog saziva Skupštine opštine, ostao je nekako usamljen, i ima neku svoju priču. I na kraju, tu je jedan odbornik koji je, prema informacijama kojima ja raspolažem, prešao u Srpsku naprednu stranku. I tako je nastala paradoksalna situacija, da Demokratsku stranku Srbije u lokalnom parlamentu zapravo ne zastupa nijedan odbornik.

Palanačke: Da li je to dobro ili loše, uoči predstojećih izbora?

Bećić: To može da se posmatra iz više uglova. Sa jedne strane je loše kada nemate svoje predstavnike u lokalnom parlamentu, dok sa druge strane to može da bude i određena prednost uoči izbora, jer praktično nastupate – neću reći kao opozicija sadašnjoj vladajućoj koaliciji – ali to vam svakako pruža nekakvu prednost.

Palanačke: Šta je vaša izborna platforma za lokalne izbore? Šta ćete ponuditi biračima?

Bećić: U našoj opštini ima veoma mnogo problema. Mi nismo pošteđeni onoga što se događa u Srbiji. To su standardni problemi na koje ćemo obratiti pažnju. Pre svega, problemi infrastrukturne i komunalne prirode. Mi ćemo se truditi da sve to rešavamo u zavisnosti od toga kako budemo prošli na izborima, a svakako ćemo se truditi da budemo bitan činilac pri formiranju naredne vlasti. Još uvek nemamo jasno definisanu pltformu na kojoj ćemo raditi, ali sešćemo, dogovorićemo se, razmotrićemo sve to i svakako ćemo se truditi da delujemo u onom smeru koji će obezbediti – iako to zvuči kao fraza – nekakav boljitak za građane Smederevske Palanke. Problema ima mnogo, a ako krenete da čeprkate po površini svega ovoga što nam se dešava, novi problemi izranjaju jedan za drugim. Ali nešto se svakako mora preduzeti. Moramo, pre svega, da doprinesemo da mladi ne odlaze iz naše opštine, tako što ćemo stovriti uslove da se ovde zaposle, da imaju uslove za normalan život. Sve to ćemo morati da radimo u saradnji sa budućim koalicionim partnerima, jer ne možemo da budemo toliko prepotentni da tvrdimo da ćemo mi pobediti na narednim izborima i da ćemo sami osvojiti vlast. Mi smo, naravno, otvoreni za saradnju sa svim političkim subjektima u našoj opštini, ali se prvenstveno, pri stupanju u koalicije, mora voditi računa o vitalnim interesima građana. Uvek sam bio pobornik teze da nije bitno ko je iz koje političke stranke, kada se radi o lokalnom nivou. Lokalna samuprava treba da bude servis građana, i zato treba pružiti priliku onim ljudima koji znaju da rade svoj posao. Svakako, Demokratska stranka Srbije u svojim redovima ima ljude koji su sposobni da iznesu taj teret, i koji su sposobni da učestvuju u rešavanju te lokalne problematike. Mislim da, s kim god budemo u koaliciji, da ćemo dati važan doprinos rešavanju gorućih problema. Mi u Smederevskoj Palanci trenutno imamo jedan blok partija koje čine sadašnju vlast, koji se nada da će ostati na vlasti, a sa druge strane imamo opoziciju, Srpsku naprednu stranku, koja funkcioniše tako kako funkcioniše. Siguran sam da u svim strankama ima kvalitetnih ljudi, i da se oni moraju izvući na površinu.

Palanačke: Da li to znači da za sada ne razmišljate o preizbornim koalicijama?

2 (2)Bećić: Znate kako, u Demokratskoj stranci Srbije na snazi je savez sa Dverima. Potpisana je platforma o saradnji. Tako da ćemo, verovatno, kako na republičkim, tako i na lokalnim izborima, ići zajedno sa Dverima. Razume se, ne isključujem pristupanje još nekih političkih opcija, koje sa nama dele stavove, a kako je reč o lokalnim izborima, nebitno je da li će se oni u potpunosti slagati sa našim političkim načelima. Važno je da se ljudi, koji misle da mogu da doprinesu, uključe u tu koaliciju.

Palanačke: Kakav stepen autonomije možete dobiti od Centrale, kada je reč o lokalnoj politici i sklapanju koalicija?

Bećić: Koliko je meni poznato, Centrala ne diktira uslove za sklapanje koalicija na lokalnom novou. To je prepušteno opštinskim odborima, i mi tu nemamo nikakva striktna ograničenja. Barem je do sada bila takva praksa.

Palanačke: Hoće li vaša predsednica, Sanda Rašković Ivić, uskoro posetiti našu opštinu?

Bećić:  Ja se nadam da će predsednica DSS uskoro biti naš gost, pa će biti prilike da i sa njom porazgovarate.

 

 

Vladimir Đurđević

You may also like...

1 Response

  1. Sasha Radojevic kaže:

    A gde su vam Kusacani gospodo?Oni koji su odrzali DSS u Palanci punih dvadeset godina.Ili pravite gradski DSS.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *