ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Споменар Паланачке гимназије (Приредио и уредио: Александар Саша Јелић)

Професори и ученици

Smederevska Palanka, ulica Vuka Karadzica, gimnazija

У Горњем Милановцу провела сам пет година професуре и то су најсрећнији дани у моме професионалном животу. Ту се родио и мој старији син Владислав. Мој отац је држао до себе и сматрао је да су наше могућности далеко изнад живота малог места. Под његовим утицајем, мој муж и ја смо тражили премештај и дошли у Крушевац. Рат је био на помолу и морали смо да се приближимо својима. Tако смо дошли у Паланку.

Мој муж Војислав и ја смо почели да радимо у Гимназији. Мучили смо се по туђим становима док нисмо саградили кућу, али прошло је доста времена да то остваримо, скоро када је старији син пошао на студије.

Родно место мога мужа нас је релативно добро прихватило, мада су времена била тешка. Рат. Окупација. Ослобођење. Све смо то прегурали преко главе. Политиком се нисмо бавили, јер смо били људи које је интересовала кућа, деца и струка. Мој муж је радио много на струци и одлазио на специјализацију као стипендиста Владе Француске, почетком 50-их година, у Гренобл и Париз.

Предавала сам француски, латински и српски језик.

Дружили смо се са свима у колективу, посебно са брачним паром Булатовић. Друговала сам са Милевом Јосифовић и Милевом Степановић, професорима језика, прва немачког, а друга француског.

Први директор, Драгољуб Марковић, био је строг и захтеван, али нам то није падало тешко, јер смо желели да будемо што савршенији у струци. У једном периоду живота, директор ми је био и мој муж. Имали смо срећу да нам и ученици постану директори гимназије: Срба Здравковић и Јован Ристић.

Памтим много талентованих, паметних и радозналих ђака. Памте и они мене и мог мужа. Неки ми пишу, неки ми дођу да се испричамо. Увек ми радост доносу лепе вести о мојим бившим ученицима.

 

Вера Бабић, професор

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *