Vekovnik palanačkog Pozorišta

„Pozorište je blago čovečanstva i njegovu istoriju žele i traže svi kulturni narodi. Pozorište je istorija čoveka.

Medio in vita in theatro sumus“

 

Na Božić, 7. januara 1945. godine, diletantska grupa N.O. USAOS-a sela Glibovac, prikazuje komad, “Miševi“ da bi sutradan 8. januara nastupila sa komadom “Dugme“.

Mladi sela Vodice, 28. aprila 1945. godine igraju skečeve: “Nervozni doktor“ i “Revnostan stražar“. Ostvareni prihod, koji je po oceni organizatora M.O USAOS-a bio priličan, utrošen je za adaptaciju osnovne škole.

Diletanti sela Rabrovac, 14. maja 1945. godine, igraju prvi čin iz predstave “Emancipovani“ i skeč “Mobilizacija, a Angelina Mišulić, učiteljica režira prvi čin komada “Đido“.

——————————————————————————————————

181

Mladima sela, Sreza jaseničkog, 2. novembra 1945. priključuju se i učenici gimnazije koji u “Šećerani“ igraju “Muvu“ i “Kaplar i posilni“. Po oskudnom zapisu prijem publike bio je veoma dobar. Nastup gimnazijskih diletanata je za pohvalu, smogli su snage i za pozorišni čin i u onako skraćenoj školskoj godini. U proleće 1945. u gimnazijskoj zgradi još je radila prva rezervna bolnica “Sedamnaestorice“ što je dovelo do kašnjenja u radu Gimnazije.

—————————————————————————————————-

182

Poklonici pozorišne umetnosti 21. novembra 1945. godine okupljeni u gradskom USAOS-u izveli su za građanstvo predstavu “Naša devojka“.

Artiljeriska brigada iz Palanke 18. decembra 1945. godine, igra skečeve “Glupak“ i “Jova na straži“. Gostuju u Cerovcu i Rabrovcu.

U Dobrom Dolu 25. novembra 1945. godine, održana je priredba mesnog USAOS-a koja je izvela i nekoliko skečeva.

U selu Golobok, u toku 1945. godine, diletantska grupa u režiji učitelja Ace Mitrovića, igra predstave: “Sumnjivo lice“, “Vlast“, “A šta sad“ i “Svetski rat“.

Narodna niža poljoprivredna škola u Palanci 27.januara 1945. godine, proslavlja školsku slavu Sv.Savu. Pre podne u crkvi sečen je kolač, a po podne održan je “šareni“ program satavljen od recitacija, njihovih insenacija, igara i horskih pesama.

———————————————————————————————-

183

Svi nastupi seoskih diletantskih grupa su u domovima kulture osposobljenim za davanje priredbi, sela koja nemaju domove nastupaju u školskim zgradama ili privatnim kućama.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *