ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

ВЕКОВНИК ПАЛАНАЧКОГ ПОЗОРИШТА (из пера Томе Митровића)

Вековник паланачког Позоришта

„Позориште је благо човечанства и његову историју желе и траже сви културни народи. Позориште је историја човека.

Medio in vita in theatro sumus“

 

На Божић, 7. јануара 1945. године, дилетантска група Н.О. УСАОС-а села Глибовац, приказује комад, “Мишеви“ да би сутрадан 8. јануара наступила са комадом “Дугме“.

Млади села Водице, 28. априла 1945. године играју скечеве: “Нервозни доктор“ и “Ревностан стражар“. Остварени приход, који је по оцени организатора М.О УСАОС-а био приличан, утрошен је за адаптацију основне школе.

Дилетанти села Рабровац, 14. маја 1945. године, играју први чин из представе “Еманциповани“ и скеч “Мобилизација, а Ангелина Мишулић, учитељица режира први чин комада “Ђидо“.

——————————————————————————————————

181

Младима села, Среза јасеничког, 2. новембра 1945. прикључују се и ученици гимназије који у “Шећерани“ играју “Муву“ и “Каплар и посилни“. По оскудном запису пријем публике био је веома добар. Наступ гимназијских дилетаната је за похвалу, смогли су снаге и за позоришни чин и у онако скраћеној школској години. У пролеће 1945. у гимназијској згради још је радила прва резервна болница “Седамнаесторице“ што је довело до кашњења у раду Гимназије.

—————————————————————————————————-

182

Поклоници позоришне уметности 21. новембра 1945. године окупљени у градском УСАОС-у извели су за грађанство представу “Наша девојка“.

Артиљериска бригада из Паланке 18. децембра 1945. године, игра скечеве “Глупак“ и “Јова на стражи“. Гостују у Церовцу и Рабровцу.

У Добром Долу 25. новембра 1945. године, одржана је приредба месног УСАОС-а која је извела и неколико скечева.

У селу Голобок, у току 1945. године, дилетантска група у режији учитеља Аце Митровића, игра представе: “Сумњиво лице“, “Власт“, “А шта сад“ и “Светски рат“.

Народна нижа пољопривредна школа у Паланци 27.јануара 1945. године, прославља школску славу Св.Саву. Пре подне у цркви сечен је колач, а по подне одржан је “шарени“ програм сатављен од рецитација, њихових инсенација, игара и хорских песама.

———————————————————————————————-

183

Сви наступи сеоских дилетантских група су у домовима културе оспособљеним за давање приредби, села која немају домове наступају у школским зградама или приватним кућама.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *