ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

ВЕКОВНИК ПАЛАНАЧКОГ ПОЗОРИШТА (из пера Томе Митровића)

Вековник паланачког позоришта (6)

Scan-150221-0001-194x300Последња представа позоришних дилетаната „Завода“ је историјска драма „Ђакон Авакум“ Михаила Сретеновића 13. јула 1944. године на сцени „Централа“. Започета Молијерове „Школа за жене“ неће имати премијеру, јер септембра месеца и последњи службеник напушта „Завод“, који престаје са радом.

**

Пошто  је упознао могућности ансамбла, Масука поставља комад „Врачара Божана“ Славомира Настасијевића. Биће то ново искуство глумаца у односу на оно које су стекли радећи са Светозаром Поповићем и Душаном Марковићем. Овога пута испред себе су имали правог професионалца. 26. августа 1944. године је одржана премијера представе „Врачара Божана“ у којој ће  наступити неки нови глумци, који ће, у каснијим годинама, чинити окосницу ансамбла.

**

Рат се ближио крају, велики број грађана мобилисан је и упућен на Сремски фронт, са њима су и дојучерашњи глумци. О томе Ненад Ј. Ристић пише: „Тих дана ће часно бити спуштена завеса на сцени код ’Централа’, а чланови позоришта биће послати на Сремски фронт, на обале реке Босут где су они често умели да уз ’миликерц свећу’ вечерима рецитују Бојићеву ’Плаву гробницу’ тихо. Позориште и ту није дало мира. Тако рећи читава група је била мобилисана…, Сава Живанчевић, Радомир Јелић Дола, Ново Чогурић, Мома Ракић, Света ‘Бајдара’, Пера Митровић, Васић, Петровић… Свако је после Срема кренуо својим путем, а неки су се вратили својој љубави – Позоришту.“

**

Богатство репертоара у ратним годинама, које су носили „Позориште Црвеног крста”, „Јасеничко позориште”, како му је касније дат назив, потом „Јасеничко повлашћено народно позориште”, позориште „Обвезника националне службе”, и „Дилетантске групе Завода за принудно преваспитавање омладине”, употпуњено путујућим позоришним трупама које су посећивале Паланку, биће прекинуто. Завеса је спуштена на ратна позоришна збивања, али завеса је пала и на немачку окупацију града. Слобода је стигла у Паланку, али не и у друге крајеве.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *