Vekovnik palanačkog Pozorišta

Scan-150221-0001-194x300

**

U novembru i početkom decembra u Palanci gostuje Pozorište udruženja glumaca „Mačva“ pod vođstvom Dragoljuba Jeličića, koje će odigrati sledeći repertoar: „Valjevska podvala“, „Đido“, „Dva narednika“, „Prvi put s ocem na jutrenje“, „Devojačka kletva“, „Koštana“, „Zona Zamfirova“ „Zla žena“ i „Deoba“.

**

U septembru 1943. godine „Zavod za prinudno prevaspitavanje omladine“ obeležio je godišnjicu postojanja.  U prisustvu tadašnjeg ministra prosvete Jonića bio  je izveden prigodan program u kojem je značajno mesto dato diletantima koji su nastupili sa dramaturški obrađenim komadom  Laze Lazarevića „Prvi put s ocem na jutrenje“. I pored velikog truda, ipak, dramatizacija nije bila na dovoljno zavidnom nivou jer je bilo velikih propusta, ali izbor nikako nije bio slučajnost, to je savršeno moglo da bude u funkciji vaspitnih ciljeva u Zavodu. „Naglašena moralistička crta u Lazarevićevoj prozi tj. povratak patrijalhalnoj  idili građanske porodice i duhovno otrežnjenje glavnog lika  pripovetke Mitra, spas od nečastivih sila kockarske strasti koje su ga razdirale i pretile potpunom kataklizmom, povratak u smernost verskog života.“ Dramu u jednom činu Jovana Mokranjca „Ratnikova verenica“ pitomci Zavoda odigrali su 17. oktobra 1943. godine.

**

Igranje Nušića Pozorištu garantuje i solidan prihod zbog njegove velike popularnosti kod gledalaca. Početkom marta 1944. godine  Dušan Marković sa ansamblom, sada „Jasničkog povlašćenog pozorišta“, sprema „Sumnjivo lice“ sa izuzetno raspoloženim glumcima. Po navodima Markovića, dalji rad na predstavi nastaviće Velimir Živojinović Masuka, poznati pisac, prevodilac, pozorišni kritičar, reditelj, pesnik… koji je napustio Beograd usled stalnih napada  savezničkih aviona.  Međutim, u popisu Masukinih režija u Palanci ova predstava nije zabeležena. Iz sećanja Dušana Životića, datih u knjizi „Moje uspomene“ i  Dušana Markovića, reditelja i glumca palanačkog pozorišta, saznajemo da je Velimir Živojinović Masuka režirao Nušićev „Svet“, koji je premijerno odigran 8. jula 1944. godine, što dokumentuje i plakat rađen za ovu premijeru.

Dolazak Živojinovića u pozorište bio je kvalitativni napredak, kako za publiku koja je pratila pozorišna ostvarenja, tako i za same glumce koji se po prvi put susreću sa pravim pozorišnim radom.

**

„Kumova kletva“ Siniše Ravasija, predstava pitomaca „Zavoda“, pored premijere u „Zavodu“ 05. decembra 1943. godine, imala nastupe i u gradu pred publikom u „Centralu“. Komad „Dva narednika“ Nikole Đurkovića bio je na repertoaru, prema izveštaju Uprave o radu za januar 1944. Drugih podataka nema. Igran je za Božić 07. januara 1944. „Svetski rat“ Branislava Nušića uz premijeru 08. januara 1944. godine prikazan je i par puta u varoši na sceni u „Centralu“. „Analfabeta“, Nušićeva šala o činovničkoj gluposti igrana je kada i „Svetski rat“ U ovoj predstavi pojaviće se kao glumac, i Mladomir Puriša Đorđević. „Zavod“ proslavlja Uskrs premijerom „Dva cvancika“ Milovana Glišića u režiji Predislava Kuburovića. Pripreme Nušićevog komada „Vlast“ otpočele su februara 1944. godine, premijera je održana 13. jula 1944. U okviru gostovanja  „Povlašćenog pozorišta Dušana Životića“  u Palanci 16. juna, nakon Požarevca i Smedereva, odigrana je u „Zavodu za prinudno vaspitanje omladine“ predstava  „Jazavac pred sudom“  bez odobrenja vlasti, što je prošlo bez posledica.

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.