ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

ВЕКОВНИК ПАЛАНАЧКОГ ПОЗОРИШТА (из пера Томе Митровића)

Вековник паланачког Позоришта

Scan-150221-0001-194x300

**

У новембру и почетком децембра у Паланци гостује Позориште удружења глумаца „Мачва“ под вођством Драгољуба Јеличића, које ће одиграти следећи репертоар: „Ваљевска подвала“, „Ђидо“, „Два наредника“, „Први пут с оцем на јутрење“, „Девојачка клетва“, „Коштана“, „Зона Замфирова“ „Зла жена“ и „Деоба“.

**

У септембру 1943. године „Завод за принудно преваспитавање омладине“ обележио је годишњицу постојања.  У присуству тадашњег министра просвете Јонића био  је изведен пригодан програм у којем је значајно место дато дилетантима који су наступили са драматуршки обрађеним комадом  Лазе Лазаревића „Први пут с оцем на јутрење“. И поред великог труда, ипак, драматизација није била на довољно завидном нивоу јер је било великих пропуста, али избор никако није био случајност, то је савршено могло да буде у функцији васпитних циљева у Заводу. „Наглашена моралистичка црта у Лазаревићевој прози тј. повратак патријалхалној  идили грађанске породице и духовно отрежњење главног лика  приповетке Митра, спас од нечастивих сила коцкарске страсти које су га раздирале и претиле потпуном катаклизмом, повратак у смерност верског живота.“ Драму у једном чину Јована Мокрањца „Ратникова вереница“ питомци Завода одиграли су 17. октобра 1943. године.

**

Играње Нушића Позоришту гарантује и солидан приход због његове велике популарности код гледалаца. Почетком марта 1944. године  Душан Марковић са ансамблом, сада „Јасничког повлашћеног позоришта“, спрема „Сумњиво лице“ са изузетно расположеним глумцима. По наводима Марковића, даљи рад на представи наставиће Велимир Живојиновић Масука, познати писац, преводилац, позоришни критичар, редитељ, песник… који је напустио Београд услед сталних напада  савезничких авиона.  Међутим, у попису Масукиних режија у Паланци ова представа није забележена. Из сећања Душана Животића, датих у књизи „Моје успомене“ и  Душана Марковића, редитеља и глумца паланачког позоришта, сазнајемо да је Велимир Живојиновић Масука режирао Нушићев „Свет“, који је премијерно одигран 8. јула 1944. године, што документује и плакат рађен за ову премијеру.

Долазак Живојиновића у позориште био је квалитативни напредак, како за публику која је пратила позоришна остварења, тако и за саме глумце који се по први пут сусрећу са правим позоришним радом.

**

„Кумова клетва“ Синише Равасија, представа питомаца „Завода“, поред премијере у „Заводу“ 05. децембра 1943. године, имала наступе и у граду пред публиком у „Централу“. Комад „Два наредника“ Николе Ђурковића био је на репертоару, према извештају Управе о раду за јануар 1944. Других података нема. Игран је за Божић 07. јануара 1944. „Светски рат“ Бранислава Нушића уз премијеру 08. јануара 1944. године приказан је и пар пута у вароши на сцени у „Централу“. „Аналфабета“, Нушићева шала о чиновничкој глупости играна је када и „Светски рат“ У овој представи појавиће се као глумац, и Младомир Пуриша Ђорђевић. „Завод“ прославља Ускрс премијером „Два цванцика“ Милована Глишића у режији Предислава Кубуровића. Припреме Нушићевог комада „Власт“ отпочеле су фебруара 1944. године, премијера је одржана 13. јула 1944. У оквиру гостовања  „Повлашћеног позоришта Душана Животића“  у Паланци 16. јуна, након Пожаревца и Смедерева, одиграна је у „Заводу за принудно васпитање омладине“ представа  „Јазавац пред судом“  без одобрења власти, што је прошло без последица.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *