Dragan Isailović predsednik Opštinskog odbora Nove Srbije: OPOZICIJA U PALANCI JE POLITIČKI NEZRELA  

IMG_6162-Kada dođe dobar investitor, posle toga dolaze i drugi investitori. Ukoliko su i postojale određene manjkavosti, kada je reč o dolasku investitora, to je moglo da se rešava u hodu, a ne da se ti poslovi prekidaju, jer je to loš znak i za buduće investitore. Od Palanke se tako pravi crna rupa, u koju, znači, niko ne treba da dođe. Zbog čega?

 

Diplomirani politikolog Dragan Isailović, već nekoliko godina je na čelu Opštinskog odbora Nove Srbije u Smederevskoj Palanci. Poznat po odmerenosti i taktu, Isailović je uneo novi stil u lokalni politički milje, a pomenute osobine ispoljava i kao upravnik Gradskog pozorišta, koje radi u sastavu palanačkog Kulturnog centra.

Palanačke: Nova Srbija je više od tri godine u sastavu koalicije koja rukovodi organima lokalne samouprave. Kako ocenjujete doprinos vaše stranke?

Isailović: Da, mi smo deo koalicije koja je ovde na vlasti. Direktnu koaliciju imamo sa Socijalističkom partijom Srbije. Zastupljeni smo u Opštinskom veću, a imamo i određen broj odbornika. Na rad lokalne samouprave utičemo srazmerno našoj snazi. To se pre svega ogleda u radu naših odbornika i člana Veća. Mi smo podržali sve aktivnosti lokalne samouprave. Naša koalicija nasledila je mnogo problema iz prethodnog perioda, koje nije ni lako, ni jednostavno rešiti. Nadamo se da će u narednom periodu, posle lokalnih izbora, većina tih problema biti lakše rešiva.

Palanačke: Nova Srbija u Smederevskoj Palanci postoji već 15 godina. Šta biste istakli iz proteklog rada ovog odbora?

Isailović:  Opštinski odbor Nove Srbije konstituisan je u Smederevskoj Palanci aprila 2000. godine. Kontinuirano, uz neke male prekide, kada nije učestvovala u vlasti, Nova Srbija je značajno doprinela rešavanju problema u ovom gradu. Posebno u vreme kada je gospodin Cokić bio predsednik Opštine. Član naše stranke, Nenad Ribarić, tada je bio zamenik predsednika Opštine. U to vreme je predsednik naše stranke, Velimir Ilić bio na značajnim ministarskim funkcijama, u dve republičke vlade Vojislava Koštunice. U tom periodu rekonstruisana je Železnička stanica, upravo zahvaljujući Novoj Srbiji, rekonstruisan je put od Topole do Smederevske Palanke, put u Goloboku, a dovršena je i rekonstrukcija puta Mladenovac-Palanka. Asfaltirano je i mnogo ulica u gradu.

Palanačke: Posle narednih izbora, koji resori vas zanimaju. Kojim segmentom rada lokalne samouprave biste želeli da upravljate?

Isailović: Oblast koja naš najviše interesuje je infrastruktura. Infrastruktura je elementarna stvar, da bi neko došao, kao investitor ili kao turista. Dakle, interesuje nas rekonstrukcija puteva, vodovodne mreže, kao i ono od čega bi Palanka mogla da živi u budućnosti, a to je Banja na Kiseljaku, odnosno turistički potencijali, Kudrečko jezero, i slično. Na žalost, pokazalo se u naše vreme, da kada je reč o afirmisanju naših turističkih potencijala i dovođenju investitora, ne postoji konsenzus. Da budem sasvim otvoren, Nova Srbija smatra da i opozicija, kada su pomenute stvari u pitanju, treba da pruži potpunu saglasnost, odnosno mora postojati konsenzus kada je reč o dovođenju stranih ili domaćih investitora u našu opštinu.

Palanačke: Kako komentarišete činjenicu da upravo opozicija na lokalnom novou, na osnovu veza u Republici, gde su vlast, pokušavaju da onemoguće dolazak investitora u našu opštinu?

IMG_6287Isailović:  Reč je o političkoj nezrelosti. Da ne kažem da je po sredi zla namera. Kao da nisu u stanju da sagledaju korist od takvih investicija. Jer, svaka investicija za sobom privlači i druge investicije. Dobar glas se nadaleko čuje. Kada dođe dobar investitor, posle toga dolaze i drugi investitori. Ukoliko su i postojale određene manjkavosti, kada je reč o dolasku investitora, to je moglo da se rešava u hodu, a ne da se ti poslovi prekidaju, jer je to loš znak i za buduće investitore. Od Palanke se tako pravi crna rupa, u koju, znači, niko ne treba da dođe. Zbog čega?

Palanačke: Po obrazovanju ste politikolog. Ima li politička praksa u kojoj živimo dodirnih tačaka sa političkom teorijom, koju ste izučavali na fakultetu?

Isailović: Teško da ima. Posebno ne u Srbiji, i posebno ne na lokalu u ovakvoj državi. Srbija je još daleko od onih ideala demokratije koje su osmislili zapadni mislioci, a mnoge zemlje primenile u svojoj političkoj praksi.

Palanačke: Vi ste upravnik Gradskog pozorišta, a to znači da je vaša stranka u prilici da utiče na kreiranje kulturne politike. Poslednjih nekoliko godina Pozorište je ostvarilo neke od najvećih uspeha u svojoj istoriji. Ovo je godina jubileja, 110 godina pozorišta u Palanci. Kako će taj jubilej biti obeležen?

Isailović: U planu je više stvari. Najpre, 25. decembra ćemo svečanom akademijom i pratećim programima da obeležimo 110 godina rada Gradskog pozorišta. Javnost će o tome biti blagovremeno obaveštena. Pokušaćemo da na sažet način predstavimo šta se sve događalo tokom ovog perioda. I da mnoge podsetimo da je naše Pozoriše jedno od najstarijih ne samo u Srbiji, nego i u bivšoj Jugoslaviji. U narednom periodu treba raditi na pozorišnoj infrastrukturi. U zgradu u kojoj se pozorište nalazi mnogo godina nije ulagano. Instalacije i oprema su u lošem stanju. Pokušali smo da preko nekih donacija dođemo do reflektora, i još nekih neophodnih tehničkih stvari, ali za sada u tome nismo uspeli. Tako da ja ovom prilikom apelujem na sve dobronamerne građane, a posebno na poslovne ljude koji su za to spremni, da na neki način doniraju Pozorište, kako bismo došli do adekvatnog ozvučenja, osvetljenja, i drugih neophodnih stvari.

Palanačke: Novogodišnja poruka…

Isailović: Treba gledati u budućnost. Mi smo skloni da gledamo samo u prošlost. Tačno je da bez prošlosti nema ni budućnosti, ali ja mislim da u ovom trenutku treba gledati u budućnost. Treba da se trudimo da realizujemo ciljeve za koje se borimo.

Palanačke: Ima li razloga za slavlje?

Isailović: Kako sada stvari stoje, nema  mnogo razloga za slavlje. Posle smanjenja plata, penzija, najavljenog otpuštanja, retsriktivnih mera naplate električne energije i javnih komunalija. Međutim, postoji mogućnost da na vlast dođu i druge stranke, i zato sam ubeđen da je odškrinut prozor prema lepšoj budućnosti.

 

Vladimir Đurđević

 

RIBARIC_MEMORIJAL_150907_110902-300x225SEĆANJE NA NENADA RIBARIĆA

 

Naravno da čuvamo uspomenu na Nenada. Memorijal koji nosi njegovo ime osnovan je da bi bilo upamćen  čovek koji je ostavio veliki trag u Novoj Srbiji kao političkoj stranci, i na političkoj sceni u Smederevskoj Palanci. Drugi cilj, zbog koga smo pristupili organizovanju pomenutog Memorijala, jeste da se sve političke stranke na neki način okupe, da se ne gledaju samo „preko nišana“, već da se kroz kuvanje kotlića i igranje fudbala druže i da pokažu da saradnja može da postoji.

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.