ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

ИнтервјуПолитика

Драган Исаиловић председник Општинског одбора Нове Србије: ОПОЗИЦИЈА У ПАЛАНЦИ ЈЕ ПОЛИТИЧКИ НЕЗРЕЛА  

IMG_6162-Када дође добар инвеститор, после тога долазе и други инвеститори. Уколико су и постојале одређене мањкавости, када је реч о доласку инвеститора, то је могло да се решава у ходу, а не да се ти послови прекидају, јер је то лош знак и за будуће инвеститоре. Од Паланке се тако прави црна рупа, у коју, значи, нико не треба да дође. Због чега?

 

Дипломирани политиколог Драган Исаиловић, већ неколико година је на челу Општинског одбора Нове Србије у Смедеревској Паланци. Познат по одмерености и такту, Исаиловић је унео нови стил у локални политички миље, а поменуте особине испољава и као управник Градског позоришта, које ради у саставу паланачког Културног центра.

Паланачке: Нова Србија је више од три године у саставу коалиције која руководи органима локалне самоуправе. Како оцењујете допринос ваше странке?

Исаиловић: Да, ми смо део коалиције која је овде на власти. Директну коалицију имамо са Социјалистичком партијом Србије. Заступљени смо у Општинском већу, а имамо и одређен број одборника. На рад локалне самоуправе утичемо сразмерно нашој снази. То се пре свега огледа у раду наших одборника и члана Већа. Ми смо подржали све активности локалне самоуправе. Наша коалиција наследила је много проблема из претходног периода, које није ни лако, ни једноставно решити. Надамо се да ће у наредном периоду, после локалних избора, већина тих проблема бити лакше решива.

Паланачке: Нова Србија у Смедеревској Паланци постоји већ 15 година. Шта бисте истакли из протеклог рада овог одбора?

Исаиловић:  Општински одбор Нове Србије конституисан је у Смедеревској Паланци априла 2000. године. Континуирано, уз неке мале прекиде, када није учествовала у власти, Нова Србија је значајно допринела решавању проблема у овом граду. Посебно у време када је господин Цокић био председник Општине. Члан наше странке, Ненад Рибарић, тада је био заменик председника Општине. У то време је председник наше странке, Велимир Илић био на значајним министарским функцијама, у две републичке владе Војислава Коштунице. У том периоду реконструисана је Железничка станица, управо захваљујући Новој Србији, реконструисан је пут од Тополе до Смедеревске Паланке, пут у Голобоку, а довршена је и реконструкција пута Младеновац-Паланка. Асфалтирано је и много улица у граду.

Паланачке: После наредних избора, који ресори вас занимају. Којим сегментом рада локалне самоуправе бисте желели да управљате?

Исаиловић: Област која наш највише интересује је инфраструктура. Инфраструктура је елементарна ствар, да би неко дошао, као инвеститор или као туриста. Дакле, интересује нас реконструкција путева, водоводне мреже, као и оно од чега би Паланка могла да живи у будућности, а то је Бања на Кисељаку, односно туристички потенцијали, Кудречко језеро, и слично. На жалост, показало се у наше време, да када је реч о афирмисању наших туристичких потенцијала и довођењу инвеститора, не постоји консензус. Да будем сасвим отворен, Нова Србија сматра да и опозиција, када су поменуте ствари у питању, треба да пружи потпуну сагласност, односно мора постојати консензус када је реч о довођењу страних или домаћих инвеститора у нашу општину.

Паланачке: Како коментаришете чињеницу да управо опозиција на локалном новоу, на основу веза у Републици, где су власт, покушавају да онемогуће долазак инвеститора у нашу општину?

IMG_6287Исаиловић:  Реч је о политичкој незрелости. Да не кажем да је по среди зла намера. Као да нису у стању да сагледају корист од таквих инвестиција. Јер, свака инвестиција за собом привлачи и друге инвестиције. Добар глас се надалеко чује. Када дође добар инвеститор, после тога долазе и други инвеститори. Уколико су и постојале одређене мањкавости, када је реч о доласку инвеститора, то је могло да се решава у ходу, а не да се ти послови прекидају, јер је то лош знак и за будуће инвеститоре. Од Паланке се тако прави црна рупа, у коју, значи, нико не треба да дође. Због чега?

Паланачке: По образовању сте политиколог. Има ли политичка пракса у којој живимо додирних тачака са политичком теоријом, коју сте изучавали на факултету?

Исаиловић: Тешко да има. Посебно не у Србији, и посебно не на локалу у оваквој држави. Србија је још далеко од оних идеала демократије које су осмислили западни мислиоци, а многе земље примениле у својој политичкој пракси.

Паланачке: Ви сте управник Градског позоришта, а то значи да је ваша странка у прилици да утиче на креирање културне политике. Последњих неколико година Позориште је остварило неке од највећих успеха у својој историји. Ово је година јубилеја, 110 година позоришта у Паланци. Како ће тај јубилеј бити обележен?

Исаиловић: У плану је више ствари. Најпре, 25. децембра ћемо свечаном академијом и пратећим програмима да обележимо 110 година рада Градског позоришта. Јавност ће о томе бити благовремено обавештена. Покушаћемо да на сажет начин представимо шта се све догађало током овог периода. И да многе подсетимо да је наше Позорише једно од најстаријих не само у Србији, него и у бившој Југославији. У наредном периоду треба радити на позоришној инфраструктури. У зграду у којој се позориште налази много година није улагано. Инсталације и опрема су у лошем стању. Покушали смо да преко неких донација дођемо до рефлектора, и још неких неопходних техничких ствари, али за сада у томе нисмо успели. Тако да ја овом приликом апелујем на све добронамерне грађане, а посебно на пословне људе који су за то спремни, да на неки начин донирају Позориште, како бисмо дошли до адекватног озвучења, осветљења, и других неопходних ствари.

Паланачке: Новогодишња порука…

Исаиловић: Треба гледати у будућност. Ми смо склони да гледамо само у прошлост. Тачно је да без прошлости нема ни будућности, али ја мислим да у овом тренутку треба гледати у будућност. Треба да се трудимо да реализујемо циљеве за које се боримо.

Паланачке: Има ли разлога за славље?

Исаиловић: Како сада ствари стоје, нема  много разлога за славље. После смањења плата, пензија, најављеног отпуштања, ретсриктивних мера наплате електричне енергије и јавних комуналија. Међутим, постоји могућност да на власт дођу и друге странке, и зато сам убеђен да је одшкринут прозор према лепшој будућности.

 

Владимир Ђурђевић

 

RIBARIC_MEMORIJAL_150907_110902-300x225СЕЋАЊЕ НА НЕНАДА РИБАРИЋА

 

Наравно да чувамо успомену на Ненада. Меморијал који носи његово име основан је да би било упамћен  човек који је оставио велики траг у Новој Србији као политичкој странци, и на политичкој сцени у Смедеревској Паланци. Други циљ, због кога смо приступили организовању поменутог Меморијала, јесте да се све политичке странке на неки начин окупе, да се не гледају само „преко нишана“, већ да се кроз кување котлића и играње фудбала друже и да покажу да сарадња може да постоји.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *