JEDANAESTI SABOR TALIJANA

IMG_3932 Azanja, 1. avgust 2015.

Kod poznatog bunara u Azanji, nazvanog po familiji koja je prezime dobila po puški-talijanki, Talijanskog đerma, održan je jedanaesti po redu Sabor Talijana.

– Proučavajući poreklo naselja i stanovništa u ovim krajevima, saradnik Jovana Cvijića, Borivoje Drobnjaković je zapisao da su naši preci, preci Talijana i srodnih familija, došli na ove prostore oko hiljadu sedamsto i neke godine. Naša familija jedna je od brojnijih u Azanji. Kada se sve sabere, u Azanji. Grčcu, Vlaškom Dolu, Palanci, Beogradu – a neki su sustigli i na druge kontinete, pa nas ima u Australiji, u Kanadi, SAD, i tako dalje –  ima nas nešto preko stotinu kuća. Ovaj bunar pred kim se nalazimo kažu da je jedan od najstarijih u Azanji, i zato smo došli na ideju da se upravo ovde svake godine okupljamo, prve subote u avgustu  – rekao nam je Žarko Talijan, jedan od dugogodišnjih organizatora ove manifestacije.

IMG_3939

Kod Talijanskog đerma susreli smo i utemeljivača ove osobene manifestacije, doktora Miodraga Talijana, koje je naglasio da okupljanja Talijana treba da podstaknu na negovanje tradicionalnih vrednosti:

– Moramo da negujemo naše izvorne vrednosti. One se sve biše gube i tope, a ovde imamo sreću da smo pored Talijanskog bunara, oko koga su bile načičkane kuće Talijana. Nastupila je kriza morala, kriza odnosa u familiji, a ima toliko lepih stvari iz tradicije, koje su makar u zrncima sačuvane. Mi se trudimo da to održimo – kaže dr Mile Talijan, i odgovarajući na naše pitanje naglašava da on nije najstariji od Talijana.

Sabor kod Talijanskog đerma nastavljen je do duboko u noć, a ovoj proslavi prisustvovali su brojni gosti, među kojima i naš poznati književnik, Dragutin Paunić.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.