ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Речи и слике

ЈЕДАНАЕСТИ САБОР ТАЛИЈАНА

IMG_3932 Азања, 1. август 2015.

Код познатог бунара у Азањи, названог по фамилији која је презиме добила по пушки-талијанки, Талијанског ђерма, одржан је једанаести по реду Сабор Талијана.

– Проучавајући порекло насеља и становништа у овим крајевима, сарадник Јована Цвијића, Боривоје Дробњаковић је записао да су наши преци, преци Талијана и сродних фамилија, дошли на ове просторе око хиљаду седамсто и неке године. Наша фамилија једна је од бројниjих у Азањи. Када се све сабере, у Азањи. Грчцу, Влашком Долу, Паланци, Београду – а неки су сустигли и на друге континете, па нас има у Аустралији, у Канади, САД, и тако даље –  има нас нешто преко стотину кућа. Овај бунар пред ким се налазимо кажу да је један од најстаријих у Азањи, и зато смо дошли на идеју да се управо овде сваке године окупљамо, прве суботе у августу  – рекао нам је Жарко Талијан, један од дугогодишњих организатора ове манифестације.

IMG_3939

Код Талијанског ђерма сусрели смо и утемељивача ове особене манифестације, доктора Миодрага Талијана, које је нагласио да окупљања Талијана треба да подстакну на неговање традиционалних вредности:

– Морамо да негујемо наше изворне вредности. Оне се све бише губе и топе, а овде имамо срећу да смо поред Талијанског бунара, око кога су биле начичкане куће Талијана. Наступила је криза морала, криза односа у фамилији, а има толико лепих ствари из традиције, које су макар у зрнцима сачуване. Ми се трудимо да то одржимо – каже др Миле Талијан, и одговарајући на наше питање наглашава да он није најстарији од Талијана.

Сабор код Талијанског ђерма настављен је до дубоко у ноћ, а овој прослави присуствовали су бројни гости, међу којима и наш познати књижевник, Драгутин Паунић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *