ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Речи и слике

ОТВОРЕНИ ДАНИ СТАНОЈА ГЛАВАША

IMG_3945   Глибовац, 1. август 2015.

Овогодишња манифестација „Дани Станоја Главаша“ почела је књижевном вечери, на којој су своје песме и афоризме говорили чланови Књижевног клуба 21 и ученици школе која носи Главашево име, из Глибовца. Нешто после 19 часова, на пољани у близини Школе, започео је културно-уметнички програм, у коме су наступили чланови завичајног културно-уметничког друштва, музички млади таленти, али и неке познате естрадне звезде.

Манифестацију је отворио Радослав Милојичић Кена, председник општине  Смедеревска Паланка, који је између осталог рекао:

– Драги пријатељи. Када сам излазио на бину питао ме је неко од ове деце: „Хоћеш ли опет да критикујеш Вучића?“ Нећу. Није то тема. Желим само да свим житељима Смедеревске Паланке, и Србије, честитам данашње поскупљење струје за 15 посто, дар нашег премијера. Драги пријатељи, добро дошли у Глибовац. Општина Смедеревска Паланка и ово руководство и даље ће се у своме раду базирати на четири принципа, на основу којих смо и добили поверење грађана. Први је – брига о социјално најугроженијима,  а други је очување постојећих радних места. Видимо да неки експерти из Београда хоће да оставе 9.000 просветних радника без посла. То су људи који ће бити на рубу егзистенције. Трећа тачка, која нас је окупила 2012. године, је брига о инфраструктурним пројектима. Као председник општине, захваљујем коалиционим партнерима, пре свега СПС-у, зато што ћемо у септембру већ имати 150 милиона расположивих средстава које ћемо уложити у путну инфраструктуру, гасификациону, канализациону и водоводну мрежу, што је код нас највећи проблем. Четврта тачка, која стоји у основи ове коалиције, је улагање у спортске и културне манифестације. Уколико не буде оваквих манифестација у селу, колико год то некоме сметало, неће више бити народа у селима, отићи ће у градове, из мањих градова у веће градове. На жалост, велики је одлив оних најшколованијих из великих и највећих градова у иностранство. Захваљујем свима који су дошли, а посебно морам да захвалим мом пријатељу Мирославу Илићу, који је дошао вечерас да нам пева, и, наравно, Шутановцу, који је допринео да се све то деси. Проглашавам Дане Станоја Главаша отвореним. Држите се – рекао је пригодом отварања председник Милојичић.

IMG_3983

Посланик у Скупштини Републике Србије, Драган Шутановац, није јавно говорио, али је пристао да одговори на неколико новинарских питања:

– Јуче сам био у Врбасу, где је чувена фијакеријада и такмичење у припремању „котлића“, а вечерас сам овде. У понедељак идем у Свилајнац. Ово је оно што Србија треба да негује. Драго ми је да се негује музика коју управо сада чујемо, стара српска народна музика. Ово је време када становници села и житељи из града могу да се окупе, да се мало друже, растерећени од оних проблема који тиште грађане Србије данас, а то су општа немаштина, беда, неиздрживи животни стандард, смањење пензија, плата – а ево на данашњи дан и поскупљење струје. Волим да будем на оваквим пригодама, и вечерас смо овде да пружимо подршку. Ово није политичка, ово је пријатељска подршка“ – рекао је између осталог Шутановац.

IMG_3998

Кутурно-уметнички програм, осим наступа КУД-а Станоје Главаш из Глибовца, представио је и етно-извођаче из других крајева Србије, а на публику је посебан утисак оставио наступ првакиње света у интерпретацији етно-музике, тринаестогодишње виолинискиње из Орашца, Невене Лазаревић.

Натупиле су и естрадне звезде, Вера Матовић и Мирослав Илић, који је нагласио да је дошао да пева пријатељски, и да свој наступ није наплатио ни један једини динар, обећавши да ће, под истим условима, доћи и наредне године.

IMG_3961

Осим поменутог програма, на пољани су, као и претходних година, били изложени производи народне радиности, а сви посетиоци могли су да пробају народна јела, која су припремана пред њиховим очима.

Други дан манифестације, 2. августа, започео је литургијом у месној цркви, а уследио је програм на Градском тргу у Паланци и испред Станојеве колибе, турнир у малом фудбалу, такмичење за титуле харамбаше и младог харамбаше, и кутлурно-уметнички програм. Титулу харамбаше освојио је глибовчанин Андреја Станојевић, а младог харамбаше Кристијан Тацковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *