OTVORENI DANI STANOJA GLAVAŠA

IMG_3945   Glibovac, 1. avgust 2015.

Ovogodišnja manifestacija „Dani Stanoja Glavaša“ počela je književnom večeri, na kojoj su svoje pesme i aforizme govorili članovi Književnog kluba 21 i učenici škole koja nosi Glavaševo ime, iz Glibovca. Nešto posle 19 časova, na poljani u blizini Škole, započeo je kulturno-umetnički program, u kome su nastupili članovi zavičajnog kulturno-umetničkog društva, muzički mladi talenti, ali i neke poznate estradne zvezde.

Manifestaciju je otvorio Radoslav Milojičić Kena, predsednik opštine  Smederevska Palanka, koji je između ostalog rekao:

– Dragi prijatelji. Kada sam izlazio na binu pitao me je neko od ove dece: „Hoćeš li opet da kritikuješ Vučića?“ Neću. Nije to tema. Želim samo da svim žiteljima Smederevske Palanke, i Srbije, čestitam današnje poskupljenje struje za 15 posto, dar našeg premijera. Dragi prijatelji, dobro došli u Glibovac. Opština Smederevska Palanka i ovo rukovodstvo i dalje će se u svome radu bazirati na četiri principa, na osnovu kojih smo i dobili poverenje građana. Prvi je – briga o socijalno najugroženijima,  a drugi je očuvanje postojećih radnih mesta. Vidimo da neki eksperti iz Beograda hoće da ostave 9.000 prosvetnih radnika bez posla. To su ljudi koji će biti na rubu egzistencije. Treća tačka, koja nas je okupila 2012. godine, je briga o infrastrukturnim projektima. Kao predsednik opštine, zahvaljujem koalicionim partnerima, pre svega SPS-u, zato što ćemo u septembru već imati 150 miliona raspoloživih sredstava koje ćemo uložiti u putnu infrastrukturu, gasifikacionu, kanalizacionu i vodovodnu mrežu, što je kod nas najveći problem. Četvrta tačka, koja stoji u osnovi ove koalicije, je ulaganje u sportske i kulturne manifestacije. Ukoliko ne bude ovakvih manifestacija u selu, koliko god to nekome smetalo, neće više biti naroda u selima, otići će u gradove, iz manjih gradova u veće gradove. Na žalost, veliki je odliv onih najškolovanijih iz velikih i najvećih gradova u inostranstvo. Zahvaljujem svima koji su došli, a posebno moram da zahvalim mom prijatelju Miroslavu Iliću, koji je došao večeras da nam peva, i, naravno, Šutanovcu, koji je doprineo da se sve to desi. Proglašavam Dane Stanoja Glavaša otvorenim. Držite se – rekao je prigodom otvaranja predsednik Milojičić.

IMG_3983

Poslanik u Skupštini Republike Srbije, Dragan Šutanovac, nije javno govorio, ali je pristao da odgovori na nekoliko novinarskih pitanja:

– Juče sam bio u Vrbasu, gde je čuvena fijakerijada i takmičenje u pripremanju „kotlića“, a večeras sam ovde. U ponedeljak idem u Svilajnac. Ovo je ono što Srbija treba da neguje. Drago mi je da se neguje muzika koju upravo sada čujemo, stara srpska narodna muzika. Ovo je vreme kada stanovnici sela i žitelji iz grada mogu da se okupe, da se malo druže, rasterećeni od onih problema koji tište građane Srbije danas, a to su opšta nemaština, beda, neizdrživi životni standard, smanjenje penzija, plata – a evo na današnji dan i poskupljenje struje. Volim da budem na ovakvim prigodama, i večeras smo ovde da pružimo podršku. Ovo nije politička, ovo je prijateljska podrška“ – rekao je između ostalog Šutanovac.

IMG_3998

Kuturno-umetnički program, osim nastupa KUD-a Stanoje Glavaš iz Glibovca, predstavio je i etno-izvođače iz drugih krajeva Srbije, a na publiku je poseban utisak ostavio nastup prvakinje sveta u interpretaciji etno-muzike, trinaestogodišnje violiniskinje iz Orašca, Nevene Lazarević.

Natupile su i estradne zvezde, Vera Matović i Miroslav Ilić, koji je naglasio da je došao da peva prijateljski, i da svoj nastup nije naplatio ni jedan jedini dinar, obećavši da će, pod istim uslovima, doći i naredne godine.

IMG_3961

Osim pomenutog programa, na poljani su, kao i prethodnih godina, bili izloženi proizvodi narodne radinosti, a svi posetioci mogli su da probaju narodna jela, koja su pripremana pred njihovim očima.

Drugi dan manifestacije, 2. avgusta, započeo je liturgijom u mesnoj crkvi, a usledio je program na Gradskom trgu u Palanci i ispred Stanojeve kolibe, turnir u malom fudbalu, takmičenje za titule harambaše i mladog harambaše, i kutlurno-umetnički program. Titulu harambaše osvojio je glibovčanin Andreja Stanojević, a mladog harambaše Kristijan Tacković.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.